Avrupa İlaç Ajansı: Johnson&Johnson aşısıyla pıhtılaşma vakaları bağlantılı olabilir
İsveç ve Danimarka de J&J aşısı kullananlarda, AstraZeneca aşısı ile benzer 'kan pıhtılaşması' raporları nedeniyle aşının kullanımını askıya almıştı.
İsveç ve Danimarka de J&J aşısı kullananlarda, AstraZeneca aşısı ile benzer 'kan pıhtılaşması' raporları nedeniyle aşının kullanımını askıya almıştı.
İngiltere'de Oxford-AstraZeneca tarafından üretilen korona aşısından olan 30'unda kan pıhtısı geliştiği, bunalrın 7'sinin öldüğü açıklandı.
AB ülkelerinde aşı sevkiyatı ve planlamada yaşanan sorunlar istatistiklere de yansıdı. Avrupa Komisyonu'nun mart sonu için belirlediği aşılama hedefini hiçbir ülke tutturamadı.
Boris Johnson’ın eski başdanışmanı Dominic Cummings, “Daha bu hafta AstraZeneca aşısı konusunda çılgın kararlar ve korkunç bürokrasisiyle Brüksel'deki (AB) bilim karşıtı, girişimcilik karşıtı, teknoloji karşıtı kültürün neler yapabileceğini gördük” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Kluge, "AstraZeneca aşısının şu ana kadarki faydaları risklerinden daha ağır basmaktadır ve hayat kurtarmak için kullanımı devam etmelidir." dedi.
Kovid-19'a karşı geliştirilen Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımı birçok Avrupa ülkesinde askıya alındı. Dünya Sağlık Örgütü'nden 'Paniğe kapılmayın' mesajı gelirken, İtalya, Fransa ve Almanya'nın aralarında bulunduğu ülkeler Rusya'ya yöneldi.
Kan pıhtılaşmasıyla ilgili yan etkileri gerekçe göstererek (İngiliz) AstraZeneca firmasının Covid-19 aşılarını askıya alan ülkelere Almanya da katıldı.
Son olarak Hollanda ve İrlanda'nın geçici durdurma kararıyla, (İngiliz) Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kullanımını askıya alan ülke sayısı 12’e yükseldi.
Avrupa Birliği (AB), ilaç firması AstraZeneca'nın taahhüt ettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı miktarını bir kez daha kısacağı yönündeki haberlerin ardından, şirketin taahhütlerine uyması için "en yüksek çabayı" göstermesini istedi.
İsviçre'nin vatandaşlarına Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarını seçenek olarak sunması bekleniyor. Şimdiye kadar, sadece Pfizer-Biontech aşısı İsviçre'de kullanım onayı aldı ve kantonlara 230 bin doz aşı dağıtıldı.
Almanya Sağlık Bakanı Spahn, koronavirüsle mücadele kapsamında devam eden aşı kampanyasında önümüzdeki haftadan itibaren tempoyu arttıracaklarını ifade etti. Hedef günlük aşılama sayısını iki katına çıkarmak.
İsviçre'de tedavi ve sağlık alanındaki mevzuatları düzenleyen Swissmedic, yetersiz veri gerekçesiyle AstraZeneca'nın koronavirüs aşısına onay vermedi.
Avrupa Birliği (AB) aşı üreticilerinden Covid-19 aşısı temin etmelerine yönelik imzalanan sözleşmelere uymalarını istedi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel gerekirse yasal yollara başvurabileceklerini söyledi.
Avrupa ülkelerinin korona virüsüne karşı aşılama programlarının ayrıntıları netleşiyor. Pfizer/Biontech, Moderna ve Astrazeneca firmalarının kısa süre içinde onay alması beklenirken, AB üyeleri de planları hızlandırdı. Peki hangi Avrupa ülkesi kaç doz aşı aldı?