BioNTech yargılanıyor; ilk davacı duruşmaya böyle katıldı
Salgın sürecinde Batı'da en çok kullanılan ve zorunluluk haline getirdiği mRNA temelli aşının üreticisine karşı Almanya'da açılan 200'den fazla tazminat davasından ilki başladı.
Salgın sürecinde Batı'da en çok kullanılan ve zorunluluk haline getirdiği mRNA temelli aşının üreticisine karşı Almanya'da açılan 200'den fazla tazminat davasından ilki başladı.
Almanya'da bir sağlık çalışanının, COVID-19 aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde açtığı davanın ilk duruşması iptal edildi.
Koronavirüs salgını sürecinde "İnsanlığın kurtarıcısı olarak" övgüler alan BionTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin şimdi mahkemede sanık olarak yargılanıyor.
ABD'den Pfizer ve BioNTech'in güncellenen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına yönelik bir uyarı yapıldı. Aşının bazı yaşlılarda beyin felcine sebebiyet verebileceği öne sürüldü.
Avrupa Parlamentosu’nda Pfizer’in yetkilisi , Pfizer-Biontech mRNA kovid aşılarının, koronavirüs bulaşmasına ilişkin testlere tabi tutulmadan piyasaya sürüldüğünü itiraf etti.
BioNTech CEO'su Uğur Şahin, dünyanın 10 yıl daha koronavirüsle yaşayacağını öne sürdü. Şahin, Omicron için üretilen aşının, veri toplama süreci ağır ilerlediği için Nisan ya da Mayıs’ta hazır olacağını belirtti.
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in, yeni tip koronavirüsün Omicron varyantına özel aşı için denemelere başladığı bildirildi.
Omicron neden tehlikeli? Aşılar yeni varyanta karşı ne kadar koruyor? Hatırlatma dozu neden gerekli? Omicron tüm dünyada hızla yayılıyor. Omicron'la ilgili son verileri derledik:
AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Omikron varyantıyla ilgili kesin bilgiler için süreye ihtiyaç duyulduğunu, BioNTech-Pfizer ile yaptıkları sözleşmeye göre şirketin aşıyı 100 gün içinde varyantlara karşı etkili hale getirmesi gerektiğini söyledi.
Avrasya Araştırma'nın sahibi Kemal Özkiraz, 14 seçim anketinin ortalama oy oranlarına göre olası bir seçimde hangi partinin kaç milletvekili kazanacağını hesapladı.
BioNTech’in kurucularından Prof. Uğur Şahin, koronavirüs aşısının grip aşısı gibi yılda bir kez yapılmasının gerekli koruyuculuğu sağlayabileceğini belirtti. Şahin ayrıca herkese tazeleme aşısı yaptırmayı tavsiye etti.
ABD’de BioNTech/Pfizer’in geliştirdiği koronavirüs aşısının 5-11 yaş grubuna uygulanabilmesi için acil kullanım onayı verildi. Böylece Beyaz Saray 28 milyon çocuğun aşılanması hedefine bir adım daha yaklaşmış oldu.
Covid-19'a karşı aşı geliştiren BioNTech kurucularından Uğur Şahin ve Özlem Türeci İspanya'da ödüle layık görüldü. Türeci Turkovac aşısının salgının aşılmasına yardımcı olacağını söyledi.
Almanya'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı geliştiren BioNTech şirketinin kurucularından Dr. Özlem Türeci, dünyanın Kovid-19'dan korkarak yaşamaması gerektiğini söyledi.
Pfizer/BioNTech ve Moderna, Avrupa Birliği'nde satılacak koronavirüs aşılarının fiyatlarına zam yaptı.
BioNTech-Pfizer, yaptığı açıklamayla dünyayı etkisi altına alan ve vaka ve ölüm sayılarının artmasına neden olan Delta varyantına karşı üçüncü dozla beraber önemli ölçüde koruma sağlandığını belirtti.
Avustralya'nın bağımsız ilaç düzenleme kurumu Terapötik Ürünler İdaresi (TGA), Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının 12-15 yaş grubundakilere vurulmasına onay verdi.
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmanın ilk sonuçları, Pfizer/BioNTech aşısının, tam aşılamadan iki hafta sonra semptomatik Delta varyantı kaynaklı hastalığa karşı yaklaşık yüzde 89 etkili olduğunu gösterdi.
İsrail Sağlık Bakanlığı, delta varyantının yayılmasından bu yana Pfizer/Biontech aşısının etkisinin azalmaya başladığını açıkladı. Ülkede aşının enfeksiyondan koruma oranının yüzde 64'e gerilediği bildirildi.
Sabancı Üniversitesi'ndeki mezuniyet törenine video konferans yöntemiyle katılan BioNTech firmasının kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye'de normalleşme için tarih verdi.
ABD'de, Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın korona virüsü aşılarının bilgi formlarına kalp iltihabı vakaları hakkında bir uyarı eklenecek. Bu vakalar, özellikle genç erkeklerde görülüyor. Vakaların yarısından fazlasını 12-24 yaş arasındakiler oluşturuyor.
Türkiye, yoğun şekilde aşılama programına devam ediyor. Haziranda aşılamada ivme yakalanan ülkede vatandaşlar, Sinovac ve BioNTech aşılarından istediğini tercih edebiliyor.
Türkiye'ye şimdiye kadar 20.1 milyon dozu haziran ayında olmak üzere toplam 24.6 milyon doz Biontech aşısı geldiği belirtildi.
Almanya İçişleri Bakanlığının yeni kararıyla Türkiye'de yaşayan ve Biontech aşısından çift doz yaptıranlar artık Almanya'ya turistik ziyaret yapabilecek.
BioNTech’in CEO’su ve kurucu ortağı Uğur Şahin, ilk kez Hindistan'da tespit edilen delta varyantı nedeniyle dünyada corona virüsün dördüncü bir dalgasının görülebileceği konusunda uyardı.
Çoğu kişi BioNTech aşısında kullanılan mRNA teknolojisinin yeni olduğunu, bu kadar kısa sürede geliştirilen bir aşının uzun vadede ne gibi sorunlara yol açacağının henüz bilinmediğini ileri sürerek başlangıçta BioNTech aşısına karşı mesafeli durdu.
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısından AB'nin 900 milyon dozu opsiyonlu olmak üzere toplam 1,8 milyar doz daha satın aldığı bildirildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu hafta 10 milyon doz Çin aşısının Türkiye'de olacağını açıkladı. Sonbahara kadar 90 milyon doz BioNTech aşısının geleceğini de söyleyen Koca, Türkiye'de toplumsal bağışıklığın yaz ortasında yakalanabileceğini belirtti.
BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye'ye mümkün olduğu kadar aşı vermek istediklerini belirtti.
Bir şirketin Türkiye'den Sırbistan'a Pfizer aşısı için 700 eurodan başlayan turların reklamını yapması tartışma yarattı. Türkiye'nin Belgrad elçiliği, şu an bu durumun mümkün olmadığını açıkladı.
Kovid-19'a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için sürdürülen aşılama programı kapsamında aşı randevusu sırasında tercih eden vatandaşlara BioNTech aşısının birinci dozu Ankara'da uygulandı.
2,8 milyon doz BionTech aşısı Türkiye’ye getirilerek Sağlık Bakanlığı depolarına yerleştirildi. Aşılar, özel odalarda -80 derecede muhafaza ediliyor.
Biontech kurucusu ve yöneticisi Uğur Şahin, Avrupa'da artan koronavirüs vaka sayılarına işaret ederek eldeki aşıların tümünün kullanılması çağrısı yaptı. Şahin, yaz ayları için de uyarıda bulundu.
BioNTech aşısının en önemli dezavantajları arasında sayılan saklama koşullarında güncellemeye gidildi. Aşının eksi 25 ila eksi 15 derecede iki haftaya kadar depolanmasına AB'den onay çıktı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "BioNTech aşısı geçen hafta 5.800 doz test edilmek üzere ülkemize ulaştı. Dün ise yaklaşık 750 bin doz aşı teslim aldık." açıklamasında bulundu.
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, koronavirüse karşı ilk aşıyı bulan BioNTech’in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin’e Almanya’nın en üst düzey devlet madalyası olan Liyakat Nişanı'nı törenle takdim etti.
Bilim insanı Uğur Şahin, Almanya’da vakaların aşılanmalara bağlı olarak mayıs sonunda hissedilir biçimde azalacağını belirtti. Şahin koronavirüs aşısının iki yılda bir tekrarlanmasının gerekebileceğini de ifade etti.
İsviçre'nin vatandaşlarına Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarını seçenek olarak sunması bekleniyor. Şimdiye kadar, sadece Pfizer-Biontech aşısı İsviçre'de kullanım onayı aldı ve kantonlara 230 bin doz aşı dağıtıldı.
Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci tarafından kurulan Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının Almanya'da da üretimine başlandığı bildirildi.
Avrupa Birliği (AB) aşı üreticilerinden Covid-19 aşısı temin etmelerine yönelik imzalanan sözleşmelere uymalarını istedi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel gerekirse yasal yollara başvurabileceklerini söyledi.