Bosna'da sel felaketi: 30 ölü, çok sayıda kayıp
Bosna Hersek'in Jablanica kentinde meydana gelen sel ve toprak kaymasında hayatını kaybedenlerin sayısı 30'u geçti. Uluslararası ajanslara düşen haberlere göre yüzlerce kayıptan hala haber alınamıyor.
Bosna Hersek'in Jablanica kentinde meydana gelen sel ve toprak kaymasında hayatını kaybedenlerin sayısı 30'u geçti. Uluslararası ajanslara düşen haberlere göre yüzlerce kayıptan hala haber alınamıyor.
Bosna mücadelesinin Türkiye’deki ilk şehidi Selami Yurdan, İstanbul’da Yurdan ailesi tarafından düzenlenen bir program ile anıldı. Selami Yurdan, 22 Ağustos 1992’de Sırplar tarafından Bosna cephesinde şehit edilmişti.
Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Harun Haliloviç, Srebrenitsa ve Gazze soykırımlarının taşıdığı benzerlikleri ve BM'de reformun neden önemli olduğunu kaleme aldı.
Bosna Hersek'teki katliamların en büyüğü bundan 29 yıl önce Srebrenitsa'da yaşandı. Balkanların kara lekesi olarak tarihe geçen soykırıma müdahalede geç kalan uluslararası kamuoyu, bunun bir daha yaşanmayacağı vaadinde bulundu. Ancak yeni soykırım yeri Gazze'de...
11 Temmuz 1995’te Sırp komutan Ratko Mladic’e bağlı Sırp birliklerince işgal edilen Srebrenitsa’da birkaç gün içinde en az 8 bin 372 Boşnak hunharca katledilirken, soykırım suçlaması ile Lahey’de yargılanan Sırplardan sadece 4’üne müebbet hapis cezasına çarptırıldı
Bosna Hersek'teki savaşta, Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te yaşanan soykırımda binlerce Boşnak sivili öldürmekten sorumlu tutulan Sırp yetkililerden 4'ü bu sürede görülen davalarda müebbet hapis cezası alırken, 45 Sırp ise toplam 699 yıl hapis cezası aldı.
Türkiye'yi yıllardır kapısında bekleten Avrupa Birliği (AB) Bosna Hersek'in 2016 yılında yaptığı başvuruyu, 2022 yılında aday ülke statüsüne çevirerek, müzakere yolunu açtı.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yüzlerce kişinin katılımıyla Filistin'e destek gösterisi yapıldı.
Saraybosna'da onbinlerce kişi Filistin halkıyla dayanışma için bir araya geldi.
Bosna Hersek'in tarihi simgelerinden Mostar Köprüsü'ne Filistin bayrağı asıldı
Bosna Hersek Araştırma ve Koruma Ajansı'na bağlı güvenlik güçleri, Bosna Hersek genelindeki kentlerde yapılan operasyonda, ülkede 1995'te yaşanan Srebrenitsa soykırımında savaş suçu işledikleri şüphesiyle 5 kişiyi gözaltına aldı.
Bosnalı Sırp Lider Dodik hakkında Bosna Hersek Yüksek Temsilciliği Ofisi tarafından hazırlanan iddianame kabul edildi.
Sırp Cumhuriyeti’ndeki Zvornik şehrinde yaşayan Senad Seyfiç, "Sırf Boşnak olduğum için bana saldırdılar. Saldırganlardan biri beni boğmaya başladı, biri alnıma ve çeneme vurdu." ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek Reisul Uleması Hüseyin Kavazovi, Sırp Cumhuriyeti'nde Sırp olmayanlara karşı uygulanan ayrımcılığa dikkat çekmek için BM Yüksek Temsilcisine Schmidt'e bir mektup yazdı.
BM Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması Başkanı Koumjian, "Darfur'dan Bosna'ya kadar birçok savaş bölgesinde bulundum fakat Rohingya'da kadınlara karşı işlenen cinsel saldırı suçları kadar beni şok eden başka bölge görmedim." dedi.
Bosna mücadelesinin Türkiye’deki ilk şehidi Selami Yurdan, İstanbul’da Kudüs Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen program ile anıldı. Selami Yurdan, 22 Ağustos 1992’de Sırplar tarafından cephede şehit edilmişti.
Sırp ve Hırvat işgalcilerin saldırılarıyla 1992’de başlayan Bosna Savaşı’nda Türkiye’den ilk şehit olan Selami Yurdan şehadetinin 31. yılında İstanbul’da anılacak.
Umut Tüneli, 4 ay 4 gün süren yoğun uğraşlarla 30 Temmuz 1993’te tamamlandı. Saraybosna Kuşatması'nda halkın nefes borusu oldu.
“Biz savaşı öldüğümüz zaman değil, düşmanlarımıza benzediğimiz zaman kaybederiz” cümlesinin sahibi, bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı “Bilge Kral” merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 98’inci yılında, saygı, özlem ve hasretle hatırlanıyor.
Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşın ve soykırımın kapanmayan yaralarının unutulmaması için çalışan Srebrenitsa Anıt Merkezi Müdürü Emir Suljagić ile soykırımı, gerçekleştirdikleri anma faaliyetlerini ve Bosna Hersek'teki mevcut durumu konuştuk.
Suriye politikasında işlediği büyük günahlar nedeniyle hafızalardan silinmeyecek olan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, bu sefer de Bosna'nın kurtuluşunu katliam ve sömürü makinası NATO'da gördü.
Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşın ve soykırımın kapanmayan yaralarının unutulmaması için çalışan Srebrenitsa Anıt Merkezi Müdürü Emir Suljagić Avrupa'nın konuya yaklaşımındaki tutarsızlıklara dikkat çekiyor.
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımın yıl dönümü olan 11 Temmuz'da defnedilecek 30 kurbanın cenazelerini taşıyan konvoy, Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'ye ulaştı.
Sırp askerler tarafından en az 8 bin 372 Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımda hayatını kaybeden 30 kurbanın yeşil çuhalara sarılı tabutları, dualar ve gözyaşlarıyla karşılandı.
Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Denis Zvizdic, NATO'dan, ülkenin kuzeydoğusundaki Brcko bölgesine asker konuşlandırmasını talep etti.
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'teki soykırımda öldürülen ve bu yılki anma törenlerinin ardından toprağa verilecek 30 kurbanın cenazesi, başkent Saraybosna'dan gözyaşlarıyla uğurlandı.
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımdan kurtulmak isteyen Boşnak sivillerin, orman yolundan güvenli bölge Tuzla'ya ulaşmak için kullandığı güzergahta geleneksel olarak düzenlenen "Barış Yürüyüşü" başladı.
Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımda binlerce Boşnak sivili öldürmekten sorumlu tutulan Sırp yetkililerden 4'ü müebbet hapis cezası alırken, 45 Sırp ise toplam 699 yıl hapse mahkum edildi
Berlin, Bosnalı Sırpların Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin hükümlerini tanımama kararını, ülkenin bütünlüğüne yönelik "ciddi bir tehdit" olarak değerlendirdi.
Dayattırılan "Dayton Anlaşması" ile Bosna'yı felce uğratan Batı, şimdi de Bosnalı Sırpların Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin hükümlerini tanımama kararı ile, ülkenin bütünlüğüne yönelik "ciddi bir tehdit" olduğunu dillendirmeye başladı.
Bosna Hersek'in güneyindeki Capljina'da bulunan Surmanci'deki mescit ve Boşnakların yaşadığı evlerin son günlerde çok sayıda saldırıya maruz kaldığı bildirildi.
Bosna Savaşı'nın kurbanlarının yakınları ve ülkede yaşanan soykırımın tanıkları, salıverilen ve o gün yaptığı vahşetle gurur duyan savaş kasabı Dario Kordic'in tekrar tutuklanmasını talep etti.
Bosna Hersek'te savaşın başladığı 1992'de Prijedor ve civarında kollarına bağladıkları beyaz kurdelelerle tespit edildikten sonra Sırplar tarafından katledilen 3 bin 176 sivilin anısına düzenlenen Beyaz Kurdele Günü kapsamında törenler düzenlendi.
Boşnak yazar ve düşünür Cemaleddin Latiç, İmam Humeyni’nin önderliğinde başta Müslümanlar olmak üzere dünyada İslam dinine dair ümidin yeniden canlandığını söyledi.
27 Mayıs 1992 tarihinde, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne bağlı birliklerin, Bosna'nın başkenti Sarayevo'da düzenlediği bombardımanda çok sayıda sivil hayatını kaybetti.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, Belçika'nın Bosna Hersek'te büyükelçilik açacağını söyledi.
Bosna Hersek ve Hırvatistan'da şiddetli yağışlar sonucu sel meydana geldi.
Bosna kuşatmasında katledilen 1601 çocuk için anma törenleri düzenlendi.
Bosna Hersek'te 1992-1995'te kuşatma altındaki başkent Saraybosna'da katledilen 1601 çocuk için anma töreni düzenlendi.
Bosna'daki savaşta, Yugoslav Halk Ordusuna (JNA) bağlı Sırp askerler ile şehri savunan Boşnak güçleri arasında 3 Mayıs 1992'de Dobrovoljacka Sokağı'nda yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenler 31. yılında düzenlenen törenle anıldı.