Zarei: Lübnan'da ateşkesin bozulması İsrail rejiminin çıkarına değil
‘Türkiye'nin Astana toplantısının yapılmasını talep etmesi Suriye'deki gelişmelerden endişeli olduğunu gösteriyor. Çünkü...'
‘Türkiye'nin Astana toplantısının yapılmasını talep etmesi Suriye'deki gelişmelerden endişeli olduğunu gösteriyor. Çünkü...'
Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, siyonist rejimin Lübnan'a yönelik saldırıları sonucu 8 Ekim 2023'ten, bu yana 4 bin 47 kişinin şehit olduğunu 16 bin 638 kişinin ise yaralandığını açıkladı.
İsrailli yerleşimci ve askerlerin, Gazze ve Lübnan'daki savaşların doğrudan bir sonucu olarak, intihar riski ve derin psikolojik travmalarla karşı karşıya kaldıkları belirtildi.
UNRWA, iki aylık aranın ardından Lübnan'daki sağlık hizmetlerini yeniden başlatma kararı aldı.
Hizbullah, Lübnan ile israil arasında varılan ateşkes antlaşmasının yürürlüğe girmesine rağmen işgale devam eden siyonist askerlerini ilk defa hedef aldı.
Siyonist rejimin ateşkese rağmen saldırılara yeniden başladığı Lübnan'ın güneyinde 9 kişi katledildi, 3 kişi yaralandı.
Lübnan Meclis Başkanı, İsrail'in ateşkes anlaşmasını defalarca ihlal ettiğini ve buna tolerans gösterilemeyeceğini belirtti.
Lübnan ordusu, ülkenin güneyinde 6 bin asker konuşlandırma planını tamamladı ve ateşkesin korunması için Hizbullah ile koordinasyon sağlıyor.
Soykırımcı İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, esir takası ve ateşkes anlaşmasına ilişkin görüşmelerin "perde arkasında" yürütüldüğünü ve Lübnan ile varılan ateşkes sonrası Gazze'de de anlaşmanın zamanının geldiğini belirtti.
Kırmızı çizgilerini Hizbullah’ın belirlediği bir anlaşma metnini Amerika ve İsrail’e imzalatan siyasi, askeri ve ekonomik sefalet içindeki Lübnan Devleti değil; Hizbullah’ın sahadaki gücüydü. Bu gerçeklik, kimin zafer kazandığını ve kimin hezimete uğradığını ortaya
“Terörist İsrail'in Lübnan'da kaybetmeye başladığı günlerde, komşumuz Suriye'de etnik ve mezhep temelli kavga ve çatışmaların kazananı biz olmayacağız, Suriye olmayacak, İran olmayacak...
İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırıları, Halep'teki silahlı grupların ani saldırılar düzenlemesine zemin hazırladı. İsrailli analist Ron Ben-Yishai, “Halep saldırısı ve Lübnan’daki ateşkes arasında güçlü bir bağ var,” dedi.
Siyonist İsrail ordusu, Lübnan ile yaptığı ateşkes anlaşmasını, yürürlüğe girdiği 27 Kasım'dan bu yana 60 kez ihlal etti.
"Bugün direnişi eleştirme yarışına girenlere şu soruyu sormak gerekiyor: 1982'deki işgalden sonra, İsrail’in çoğu Lübnan topraklarından çekilmesini sağlayan şey, uluslararası kararlar mıydı?"
İran İslami Şura Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile telefonda görüştü.
İsrail, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir füze rampasının hedef alındığını duyurdu.
Lübnan Kuvvetleri lideri Semir Caca, Siyonist rejimin sahada başaramadığı bir görevi üstlenmeye gönüllü olduğunu belirterek Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve Lübnan’ın yalnızca devlet güçleri tarafından savunulması gerektiğini savundu.
"Arap ve İslam ülkelerinden, aşağılanma, normalleşme, sessizlik, işbirliği ve yalnızca bildiri okumaktan çıkmalarını, Gazze'yi desteklemek için somut ve ciddi adımlar atmaları gerektiğini ifade ediyoruz."
Şam Üniversitesi öğretim üyesi, gazeteci-yazar Prof. Dr. Mehmet Yuva, Suriye’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi: ""Bugün Suriye'de iki büyük tehlike var. Radikal Selefi gruplar ve YPG/PKK, İsrail’i ve Amerika’yı güçlendirirken Suriye’yi, Lübnan ve Filistin...
Soykırımcı İsrail'in ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ateşkesin sağlandığı Lübnan'a yönelik saldırılara devam edilmesi çağrısı yaptı.
Lübnan, işgal ordusunun 27 Kasım sabahı yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasını 2 günde "birkaç kez" ihlal ettiğini duyurdu.
Yemen Ensarullah Hareketi, Lübnan'ı zaferinden dolayı kutlarken, ümmetin desteğini artık Gazze'ye odaklaması gerektiğini belirtti.
İsrail medyasına göre, Lübnan ile ateşkes anlaşmasının onaylanması duyurusu sonrasında, Siyonist rejim başbakanı Netanyahu'ya hem destek veren hem de muhalif olan geniş bir siyasi kesim, hayal kırıklığı ve öfke yaşadı.
İsrail’in deneyimli gazetecilerinden Gideon Levy, Lübnan’daki ateşkesle ilgili kaleme aldığı köşe yazısında İsrail’in savaşla hiçbir şeyi elde etmediği üstelik itibarını kaybettiği ve gelecek için umut vaat eden hiçbir vizyonu olmadığını vurguluyor:
Siyonist yerleşimci Sara Ha'atzni, Lübnan'daki ateşkes anlaşmasını, bir 'kaçırılmış fırsat' ve 'ıstırap verici' olarak değerlendirdi. Ha'atzni, bu anlaşmanın İsrail için iyi bir çözüm olmadığını ve geçmişteki başarısız operasyonlara benzer olduğunu belirirtti.
ABD Başkanı Joe Biden'ın, Lübnan'da ateşkesin sağlandığını duyurmasından hemen önce, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, artık Gazze'de esir takası ve ateşkes anlaşmasına odaklanılması gerektiğini muhatabına ilettiği öne sürüldü.
"İsrail her zaman Hizbullah’ın askeri gücünün %80’ini yok ettiğini iddia ediyor! Madem Siyonist rejimin bu kadar gücü ve yeteneği vardı, neden kalan %20’yi yok etmek için işgale devam etmedi?"
Siyonist medya gazetelerinden Yedioth Ahronoth, Lübnan ile arabuluculuk yoluyla varılan ateşkes anlaşmasını, daha iyi bir alternatif olmadığı için “zorunlu bir kötülük” olarak nitelendirdi.
Latin Amerika Halkları Bolivarcı İttifakı (ALBA) genel sekreteri Lübnan halkı ve Direniş ile dayanışma içinde olduğunu ifade ederek, onları İsrail'e karşı gösterdikleri çabalardan dolayı övdü.
Lübnan ordusu, işgalci İsrail ve Lübnan arasında varılan ateşkes uyarınca, Güney Litani bölgesinde asker konuşlandırmaya başladığını duyurdu.
Yemen Yüksek Siyasi Konsey Sekreteri, yaptığı açıklamada Filistin'e desteğin devam ettiğini vurgulayarak, Lübnan cephesinde sağlanan ateşkesin Filistin'in yalnız bırakılması anlamına gelmediğini belirtti.
Lübnan’ın geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı, İsrail'in ateşkes hükümlerine göre 1701 sayılı kararın tam olarak uygulanmasına uyması gerektiğini vurguladı .
Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşmasına göre, Hizbullah ve Lübnan topraklarında bulunan diğer tüm silahlı gruplar, İsrail'e karşı herhangi bir eylemde bulunmayacak, buna karşılık İsrail Lübnan'a herhangi bir askeri saldırı düzenlemeyecek.
İran’ın Beyrut Büyükelçisi, Hizbullah ile Siyonist rejim arasında varılan ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesi nedeniyle Lübnan halkı, hükümeti ve direnişini tebrik etti.
HAMASi, "Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara Hamas'ın ateşkes anlaşmasına ve esir takasına ilişkin ciddi bir anlaşmaya hazır olduğunu bildirdik" dedi. HAMAS: "Lübnan ve Hizbullah'ın, Lübnan halkını koruyan bir anlaşmaya varmasını takdir ediyoruz"
Lübnan basını, İsrail’in ana hedeflerinde başarısız olduğunun netleştiği müzakere sürecine ilişkin, ABD arabuluculuğunda 60 günlük ateşkesin içeriğini bildiriyor.
İşgalcilerin uyarılarına rağmen Lübnanlıların ateşkesin ardından köylerine ve kasabalarına geri döndüğü bildiriliyor; işgal altındaki Filistin'in kuzeyini işgal eden yerleşimcilerin dönememeleri dikkat çekti.
İsrail ve Lübnan arasında ateşkes sağlanması sonrası dünyadan farklı açıklamalar geldi. Batılı devletler, Hizbullah karşısında 2 ay boyunca sınıra çakılan İsrail'in "itibarını" kurtarmak için "Hizbullah'ı" hedef aldı.
Siyonist işgal rejimi Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Lübnan ile yapılan ateşkes anlaşmasını 'tarihi bir hata' olarak değerlendirdi: "Bu bir ateşkes değil. Bu, 'sessizliğe karşılık sessizlik' anlayışına geri dönüş ve bunun neye yol açacağını zaten gördük."
Lübnan Ulaştırma Bakanı Hamiyeh, İsrail'in Lübnan'ın kuzeyinde Suriye ile olan üç sınır geçişine saldırı düzenlendiğini açıkladı. Netanyahu, dün yaptığı konuşmada, "Esad ateşle oynuyor" demişti.