Afganistan'daki saldırıda bakan öldürüldü
Afganistan'ın başkenti Kabil'de meydana gelen intihar saldırısında Taliban hükümetinde görevli mülteci bakanı hayatını kaybetti.
Afganistan'ın başkenti Kabil'de meydana gelen intihar saldırısında Taliban hükümetinde görevli mülteci bakanı hayatını kaybetti.
Afganistan’da işgalin sona ermesinin ardından Taliban yönetiminin afyon üretimini yasaklaması sonrası buradaki üretim yüzde 95 oranında düşerken, cunta yönetimi idaresindeki Myanmar’da üretim yüzde 36’ya yükselerek, afyon üretiminde liderliğe geçti!
Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkelerinin parlamento başkanlarıyla yapılan toplantıda, ülkesinin Taliban hareketini terör listesinden çıkardığını bildirdi.
Taliban yönetimi, Afganistan hakkında 'mezarlık' benzetmesi yapan ABD Başkanı Joe Biden'in açıklamasına karşılık verdi. Afganistan Dışişleri Bakanlığı, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin kararlar hakkında da açıklamada bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının, Taliban'ın ülkede yasaklanan terör örgütleri listesinden çıkarılmasını Kremlin'e teklif ettiğini bildirdi.
Afganistan'daki Taliban yönetiminin Sanayi ve Ticaret Bakanı Nureddin Azizi başkanlığındaki Afgan heyet İran’a geldi.
İran'ın dün gece Siyonist İsrail'e karşı gerçekleştirdiği hava saldırısına ilişkin açıklama yapan Taliban yönetimi, konuşmasında bu saldırıyı "İran'ın meşru savunma hakkı" olarak değerlendirdi.
İran'ın, Afgan göçmenlere 40 yıl boyunca iyi bir ev sahipliği yaptığını belirten Taliban, İran İslam Cumhuriyeti'ne teşekkürlerini sundu.
Eski ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Afganistan'dan çekilme sürecinin 'stratejik bir başarısızlık' olduğunu kaydederek, 'Eğer yüzde yüz geri çekilmemiş olsaydık, şu an Taliban'la savaşa devam ediyor olurduk.' dedi.
Afganistan güçleriyle Pakistan ordusu arasında yaşanan sınırdaki çatışma sırasında en az sekiz kişinin öldüğü bildirildi.
Üst düzey Taliban yetkililerinden oluşan bir heyet, ülkenin güneyindeki Çahabar limanına yatırım amaçlı anlaşma imzalamak üzere İran'ı ziyaret etti.
Pekin’in bu hamlesi, Batı’nın yaptırımları karşısında küresel tanınırlık mücadelesi veren Taliban için bir fırsat olarak görülüyor.
Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Başkanı şunları vurguladı: İran İslam Cumhuriyeti, Afganistan’a karşı kardeşlik hakkını gerçekten yerine getirmiştir ve bu ülkeye kalbimizin derinliklerinden teşekkür ediyoruz.
Dünyanın görmezden geldiği Taliban'a karşı Çin'in politikası farklı şekilde işliyor. Taliban hükümetini ilk tanıyan devlet olan Çin, şimdi de hükümet üyeleriyle en üst düzeyde görüşme sağlayan ülke olma unvanını aldı.
İran İslam Cumhuriyetinin Afganistan Büyükelçiliği, Taliban tarafından bir heyetin İslami Vahdet Konferansına katılmak üzere Tahran'da bulunacağını bildirdi.
İran İslam Cumhuriyetinin Afganistan Büyükelçiliği, Taliban tarafından bir heyetin İslami Vahdet Konferansına katılmak üzere Tahran'da bulunacağını bildirdi.
Taliban'ı tanıyan ilk ülke Çin oldu. Çin, Taliban yönetimi döneminde büyükelçi ataması gerçekleştiren ilk ülke oldu.
Afganistan’da Taliban hükümeti geçici dışişleri Bakanı Emir Han Müttaki, İran’ın sanayi ve endüstri ürünleri için iyi bir pazar olduğunu belirtti.
Taliban şeffaf davranmadıkları gerekçesiyle, son 1 yılda 216 yardım kuruluşunun faaliyetlerini askıya aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yetkililer, Taliban'ı savunmasız topluluklar için 'kötüye giden' insan haklarını düzeltmeye çağırdı" denildi.
ABD Başkanı Biden'ın Taliban'la iş birliği yaptıkları açıklamasının ardından Taliban muhaliflerinden örgüte tepki geldi. Taliban yönetimi ise Biden'ın sözlerini memnuniyetle karşıladı.
Pakistanlı üst düzey istihbarat görevlisi, Pakistan Talibanı (TTP) mensuplarının Afganistan'ın batısına yerleştirilmesi ve gerekli paranın İslamabad tarafından sağlanması konusunda iki ülke arasında ortak bir anlayışa varıldığını söyledi.
Geçtiğimiz Mayıs ayında, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Taliban'ın dini lideri ile uluslararası toplum arasındaki gerilimi çözmek için gizli görüşmeler yaptı.
Taliban lideri Ahundzade ile Katar Başbakanı Al Sani'nin Afganistan'da bir araya geldiği ileri sürüldü. Görüşmede, Taliban’ın dış dünyayla ilişkilerinin ele alındığı belirtili. Reuters ajansına konuşan ABD'li kaynak, toplantının 12 Mayıs'ta olduğunu belirtti.
Afganistan'ı 20 yıl işgalden sonra başarısızlıktan ve 2 trilyon dolarlık zarardan başka bir şey elde etmeyen Beyaz Saray, Taliban ile ABD'nin tehlikeli düşmanı İran arasındaki mezhep savaşının fitilini bir güç olarak ateşleyerek yenilgisinin intikamını istiyor.
İran ile Afganistan sınırında zaman zaman çatışmalar meydana geliyor. İran ile Taliban arasında son zamanlarda, Hilmend Nehri üzerindeki su paylaşımı konusunda anlaşmazlıklar meydana geliyor. Son olarak yükselen gerilimde iki asker hayatını kaybetmişti.
Taliban Sözcü Yardımcısı, bu hükümetin tutum ve politikasının, özellikle de komşu ülkelerle olmak üzere hiçbir tarafla gergin ilişkiler istemediklerini ifade etti.
İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, sınırda yaşanan çatışmaların ardından Taliban yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını, sorunun çözüldüğünü ve sınırlarda güvenliğin sağlandığını söyledi.
İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, sınırda yaşanan çatışmaların ardından Taliban yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını, sorunun çözüldüğünü ve sınırlarda güvenliğin sağlandığını söyledi.
İran ile Taliban güçleri arasında sınırda yaşanan çatışmalar sırasında her iki taraftan da birer kişinin hayatını kaybettiği, 2 İran sınır muhafızının da yaralandığı bildirildi.
ABD derin devlet dergisi Foreign Policy, ABD’nin Taliban yönetimini tanıması gerektiğini söyledi. Makalede Afganistan'ın eski ABD büyükelçisinin ve CIA eski istasyon şefinin imzası yer aldı.
Amerikalı yetkililer, 2021'de Kabil Havaalanı'na düzenlenen bombalı saldırının mimarı olduğu düşünülen IŞİD liderinin, Taliban tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
Fransa istihbaratı için çalışan Afgan ajanlar, Taliban'ın 2021'de Afganistan'da yönetimi devralmasının ardından Fransa yönetiminin kendilerini terk ettiğini söyledi.
Türkmenistan, Pakistan, Rusya ve Çin'in ardından Afganistan'ın İran'daki Tahran Büyükelçiliği de Taliban'a devredildi.
Afganistan’da Taliban yönetimi, önümüzdeki ay yapılacak üniversite giriş sınavlarına kadın öğrencilerin alınmaması talimatı verdi. Yüksek Öğretim Bakanlığı, özel üniversitelere gönderdiği talimatla kadınlara yüksek öğrenim yasağının altını çizdi.
İran’ın Kabil Büyükelçisi Hasan Kazımi Kumi, Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ile görüştü.
ABD, İran ve Taliban'a zarar vermek için IŞİD'i desteklemeye başladı ve bu terör örgütünü Afganistan'da yeniden canlandırıyor.
Üst düzey bir Rus yetkili, ABD'nin IŞİD'i mali olarak destekleyerek Afganistan'daki başarısızlığından dolayı Taliban'a karşı intikam almak istediğini söyledi.
Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Türkiye’nin girişimiyle Afganistan’daki gelişmeleri ve insani durumu ele almak için toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Açık Katılımlı Olağanüstü İcra Komitesinin yayınladığı bildiriyi memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
İslam İşbirliği Teşkilatı, Taliban'ın kız öğrencilerin eğitimleri durdurması ve kadınların STK'larda çalışmasını askıya alması kararının İslam hukukuna aykırı olduğunu açıkladı.