Dicle Nehri'nde zehirli yem ile balıklar avlanıyor
Batman merkez Kantar Köprüsü çevresinde Dicle Nehri'nde, zehirli yem ile balık avlanması nedeniyle balıklar ve nehirden su içen hayvanların zehirlenerek telef olduğu belirtildi.
Av sezonunun başlamasıyla birlikte kaçak avcıların da nehirde görülmeye başlandığını belirten balıkçılar, son dönemlerde nehirdeki canlılar için önemli tehlike oluşturan yöntemlerle balık avlandığını ifade ettiler.
Zehirleme usulüyle balıkların ve onlarla birlikte nehirden su içen hayvanların da telef olduğunu belirten balıkçılar, yetkili ve çevrecilere seslenerek yaşanan bu durumun önüne geçmesini istediler.
Yaşanan bu duruma tepki gösteren Turgut Tekin, "Dicle nehrinde balıklar zehirleniyor. Suya zehir atılıp balıklar telef ediliyor. Buna bir çare bulunması lazım. Yoksa bu hayvanların tümünü telef edecekler. Biz oltacı olarak her defasında buraya geldiğimiz zaman jeneratörlüler (elektrikle av yapanlar) ve dinamitçilerle karşılaşıyoruz. Bazıları özellikle bu aralar zehir kullanıyor. Balıkları telef ediyorlar. Yetkililerin bu konuya el atmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Amatör balıkçılıkla uğraştığını dile getiren Habip Turan, "Özellikle Batman Kantar Köprüsü'ne yakın nehir kenarlarında sürekli kendini bilmez bazı insanlar, hamurun içine karıştırdıkları zehirli maddelerle, jeneratörler ve dinamitlerle balıkların nehirde yaşamalarına izin vermiyorlar. Bu olaya valilik tarafından el atılmasını istiyoruz. Biz oltacıyız, sabahtan akşama kadar standart ölçülerle balık avlıyoruz. Küçük balıkları yakaladığımız zaman suya geri bırakıyoruz. Bu tür insanların nehirde balıkları zehirlemelerini istemiyoruz. Batman'daki yetkililerin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz." dedi.
Yetkililerin duyarsız kaldığını söyleyen Turan, "Bu konuyla ilgili gittiğimiz birçok kurumda ilgilenen olmadı. Biz de artık son çare olarak basın yoluyla kendi gözleriyle görmelerini istiyoruz. 4-5 kiloluk balıkları nehir kıyısında buluyoruz. Bu balıklar günlerdir telef oldukları için kokmuşlar. Bir an önce bu konuya el atılmasını istiyoruz. Özellikle doğa ve çevreyle ilgilenen kişiler, dernekler veya resmi kurumlar olsun, bu tür avlanmanın önüne geçmelerini istiyoruz. Yoksa ileride balık diye bir şey kalmayacaktır." ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik – İLKHA)