Japonya Patriot füzelerini Ukrayna'ya gönderiyor
Amerika'nın baskısıyla hareket eden Japonya stoklarındaki Patriot hava savunma füzelerini Ukrayna'ya gönderiyor.
Global Research sitesinde yer alan habere göre, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Amerika'nın kontrolünde olan Japonya, Biden yönetiminin baskısıyla Patriot hava savunma füzelerini Ukrayna'ya gönderme kararı aldı.
Japonya'nın anayasal sisteminde bu türden silahların savaş halindeki ülkelere gönderilmesi yasak olduğundan, transferin Amerikan ordusunun kullanımına tahsis edilmek üzere önce Amerika'ya yapılması ve oradan da Ukrayna'ya gönderilmesi planlanıyor.
Uzmanlar, halen ihtiyacı olan hava savunma sistemlerinin ancak %60'ına sahip olan Japonya'nın elindeki füzeleri göndermesi halinde Çin'in muhtemel bir saldırısına karşı korumasız kalacağını ileri sürerken, Biden yönetimi Çin'in şu an için aktif bir tehdit olmadığını savunuyor.
Birleşik Devletlerin eski Savunma Bakan Yardımcısı Elbridge Colby, Amerika'nın Ukrayna için 100 milyar dolar harcadığını ve gönderdiği silahların yerine yenilerini de vaktinde koymasının mümkün olmadığını söylüyor.
Global Research sitesi yazarlarından Drago Bosnic, Japonya'nın Ukrayna'ya göndereceği Patriot füzelerinin Rusya - Ukrayna Savaşı'nın seyrini değiştirmeye yetmeyeceğini düşünüyor.
Bosnic'e göre savaşın patlak verdiği sırada Batılı ülkeler Rusya'nın yeterli mühimmat stoğuna sahip olmaması sebebiyle Çin, İran, Kuzey Kore gibi ülkelere yalvarmak zorunda kalacağını varsayarken, bugün itibariyle tahminlerinin tutmadığını ve Rusya'nın stoklarının yeterli olduğunu görüyorlar.
Bosnic, Japonya'nın göndereceği Patriot füzelerinin akıbetinin daha evvel gönderilen Patriotlarla aynı olacağını, Rusya'nın bunları da imha edeceğini savunuyor.
Bosnic'e göre Rusya, daha evvel ilan ettiği üzere, envanterindeki uzun menzilli güdümlü füzeler ile Ukrayna'nın artık iflas etmiş olan hava savunma sistemlerini aşıp Batı menşeli silahları vurma kapasitesine sahip ve bunu da ispatlamış halde.
Bosnic, NATO üyesi Türkiye'nin bile Patriot sistemlerinden uzaklaşarak Rusya'nın ürettiği S-400'leri aldığını, Patriotların Yemenlilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarını önleyemediğini ve mevcut halde Ukrayna'daki gidişatı değiştireceğine dair ümidin Batı'nın propagandasından ibaret olduğunu söylüyor.
Bilindiği üzere Ukrayna, Neo-Nazi ideolojinin etkisiyle ülkenin Rus asıllı vatandaşlarına yönelik baskıları arttırmış ve 2014 yılında Donbas'ta patlak veren çatışmalar Minsk Anlaşmalarının yapılmasıyla dondurulmuştu.
Minsk Anlaşmalarından yaklaşık sekiz yıl sonra Donbas ve Luhansk bölgelerinin Ukrayna'dan bağımsızlıklarını ilan etmeleri üzerine Moskova bu ikisini tanımış ve ardından, 24 Şubat 2022'de "Özel Askeri Operasyon" başlatmıştı.
Amerika, Kanada, İngiltere ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ekserisi Ukrayna'yı açıkça desteklerken, milyonlarca Ukraynalı'nın mülteci durumuna düştüğü iki yılın ardından, Rusya'ya uygulanan ambargo ve yaptırımların beklenilen neticeyi vermediği görülüyor.(YDH)