Madagaskar Eski Devlet Başkanı Gözaltına Alındı
Madagaskar eski Devlet Başkanı Marc Ravalomanana, 5 yıl Güney Afrika'da sürgünde yaşadıktan sonra önceki gün ülkesine dönmesinin ardından gözaltına alındı.
Ravalomanana'nın evinin önünde yaptığı konuşmada karmaşa yaratmak için değil barışın tekrar sağlanması amacıyla ülkesine döndüğünü belirtmiş, güvenlik güçleri tarafından göz altına alınmıştı.
Madagaskar'ın eski Devlet Başkanı'nın ülkeye dönüş sebebi kesin olarak bilinmese de bazı uzmanlar Ravalomanana'nın gözaltına alınmasını, mevcut Devlet Başkanı Rajaonarimampianina'nın iktidarın kendisinde olduğunu göstermeye çalıştığı yönünde değerlendiriyor.
Marc Ravalomanana, görevi sırasında başkanlık sarayı önünde gösteri yapan 30’a yakın kişinin öldürülmesi emrini vermekten ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Ravalomanana,17 Mart 2009'da yapılan askeri darbe sonucu ülkesini terk etmek zorunda kalmıştı.
Ravalomanana dışında darbeler, halk ayaklanmaları ve yöneltilen suçlamalar Afrika'da 9 eski devlet başkanının ülkesinden kaçmasına yol açtı. Başka ülkelere sığınmak zorunda kalan Afrika'nın eski liderleri şöyle:
Zeynel Abidin Bin Ali
Tunus'ta Zeynel Abidin Bin Ali, 2011'deki halk ayaklanmasından sonra aile fertlerinden birkaçıyla Suudi Arabistan’a kaçtı. Göstericileri öldürmek ve yaralamakla suçlanan eski Devlet Başkanı müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Zeynel Abidin Bin Ali, Suudi Arabistan'da sürgünde yaşıyor.
Hissene Habre
Çad’da 1982 yılında darbe sonucu iktidara gelen Hissene Habre, despot yönetimi nedeniyle 1990'da, mevcut Cumhurbaşkanı İdriss Deby tarafından devrildi. İnsanlığa karşı işlenen suçlar yüzünden idama mahkum edilen Habre, duruşması başladığı sırada Senegal’e kaçtı. Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulanan Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2012’de Senegal hükümetinden Habre’nin ya yargılanmasını ya da Belçika’ya gönderilmesine hükmetti. 30 Haziran 2013’te Dakar’da tutuklanan eski Devlet Başkanı, Afrika Birliği’nin belirlediği Afrikalı yargıçlar tarafından işkence etmek, savaş ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanıyor.
Moussa Dadis Camara
Gine ordusunun eski Generali Moussa Dadis Camara, 2008'de Lansana Conte’nin ölümünden sonra Ulusal Demokrasi ve Kalkınma Konseyi’nin (CNDD) başkanlığını yaptı. Kendisini cumhurbaşkanı ilan eden Camara, Aralık 2009’da suikaste uğradı ve tedavi için Fas’a gitti. Eski Devlet Başkanı, oradan Burkina Faso’ya geçti ve Ocak 2010’da sağlık sorunları nedeniyle emekliye ayrıldığını açıkladı. Conakry stadyumunda meydana gelen katliamdan sorumlu tutulan Camara'ya yönelik şimdiye kadar hiçbir soruşturma başlatılmadı. Muhalefet partisinin 28 Eylül 2009’da stadyumda düzenlediği mitingde, güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 157 kişi ölmüş 1200 kişi de yaralanmıştı.
Amadou Toumani Toure
Mali'nin 4. Devlet Başkanı General Amadou Toumani Toure rejimi, kuzeyde, Sahra Çölü'ndeki Azavad bölgesinde Mali hükümetine karşı Tuaregler ve bölgenin diğer halkları tarafından başlatılan ayrılıkçı ayaklanmanın yol açtığı krizi yönetmede başarısız olduğu gerekçesiyle devlet başkanlığı seçimine bir ay kala 2012'de devrildi. Toure, ailesiyle Senegal'e sığındı. 2013'te Mali hükümeti Toure'nin vatana ihanetten yargılanmasını talep etti. Toure'nin yargılanmasına devam ediliyor.
Maaouiya Ould Sid'Ahmed Taya
Moritanya'da 2005'teki askeri darbeden sonra Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife es-Sani Maaouiya Ould Sid'Ahmed Taya'ya siyasi sığınma hakkı tanıdı. Taya, ailesiyle Katar'da yaşıyor.
- François Bozize
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin 15 Mart 2003'te darbeyle iktidara gelen eski Cumhurbaşkanı François Bozize rejimi, Michel Djotodia'nın liderliğindeki Seleka kolalisyonu tarafından 24 Mart 2013'te devrildi. Bozize, Kamerun'a sığındı. Djotodia 25 Mart 2013'te kendini devlet başkanı ilan etti.
- Michel Djotodia
Darbe ile iktidarı ele geçiren ve ülkenin ilk Müslüman lideri olan Michel Djotodia, Seleka içindeki karışıklıklar ve uluslararası toplumun baskısıyla iktidardan uzaklaşmak zorunda kaldı.Ülkesi, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasındaki çatışmalarla sarsılan Djotodia Benin'e sığındı. Seleka'nın iki numaralı ismi General Nureddin Adem'e göre Djotodia Orta Afrika Cumhuriyeti'ne dönebilir.
- Pascal Lissouba
Kongo Cumhuriyeti'nde haziran 1997-aralık 1999'daki iç savaş Pascal Lissouba'nın rejimine son verdi. Lissouba, önce Londra'ya gitti. Eski Cumhurbaşkanı 2004'ten bu yana ise Paris'te sürgünde. 1999'da savaş suçu işlemek ve vatana ihanetle suçlanan Lissouba'nın 30 yıl hapsi istendi. 2009'da Cumhurbaşkanı Denis Sassou-Nguesso'nun girişimiyle affedildi.
- Mengistu Haile Mariam
Etiyopya'da yüzlerce yıllık monarşiyi deviren ve sosyalist bir devlet kurmayı amaçlayan Yarbay Mengistu Haile Mariam, İmparator Haile Selassie'nin ölümünden sonra ülkeyi 1977-1991'de yönetti. Mariam rejimi, muhaliflerin baskıları ve Eritre'nin bağımsızlık mücadelesinin güçlenmesi üzerine mayıs 1991'de devrildi. Mariam Zimbabve'ye sığındı. Aralık 2006'da bir Etiyopya mahkemesi tarafından, 1977-1978'de uyguladığı Kızıl Terör Kampanyası sırasında işlenen soykırım suçlarından mahkum olan Mariam gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mariam, Zimbabve'de sürgünde yaşıyor. (AA)