Yüzlerce Sivil Bingazi'yi Terk Ediyor
Libya'nın doğusundaki Bingazi'de artan sokak çatışmalarından dolayı yüzlerce aile kentten ayrılıyor. Son iki haftadaki çatışmalarda 200 kişinin öldüğü kentte okullar ve dükkanlar da kapalı.
Libya'nın doğusundaki Bingazi kentinde, emekli tümgeneral Halife Hafter komutasındaki güçlerin, El Kaide'ye bağlı Ensar-uş Şeria'nın içinde bulunduğu silahlı gruplarla çatışmaları sürüyor.
Kentte sokak çatışmalarıyla birlikte artan gerilim, yüzlerce ailenin Bingazi'yi terk etmesine sebep oldu.
Al Jazaeera'nin bölgedeki muhabiri Mahmud Abdul Vahid, Hafter'e bağlı güçlerin kente silah yüklü 70 araçlık konvoyla girdiğini ve sivillerin de yaşadığı bölgelerin roketler ve havan topu mermileriyle vurulduğunu söyledi.
Kentte artan şiddetin ardından yüzlerce ailenin Bingazi yakınlarındaki nispeten daha güvenli olan civar kentlere göç ettiğini belirten Vahid; okulların, üniversitelerin ve dükkanların kapanmasıyla Bingazi'de hayatın tam anlamıyla felç olduğunu söyledi.
Sağlık kaynaklarına göre, son iki haftada Bingazi'de yaşanan sokak çatışmalarında 200'den fazla kişi hayatını kaybetti.
15 Ekim'de başladı
Libya ordusunda emekli tümgeneral Halife Hafter ve ona bağlı askeri güçler, 15 Ekim Çarşamba gününden beri hükümete bağlı silahlı gruplara karşı ‘Bingazi’yi kurtarma’ adı altında bir saldırı başlatmıştı. İki taraf arasında devam eden çatışmalarda şu ana kadar onlarca kişi hayatını kaybetti.
Hafter daha önce Bingazi'deki çeşitli suçlamalarda bulunduğu hükümet yanlısı gruplara karşı 'onur savaşı' başlattığını duyurmuştu. Milli Genel Kongre ve geçiş hükümeti ise Hafter'in hareketini darbe girişimi olarak tanımlamıştı. Hafter'in Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'daki Sisi yönetiminden açık destek görmesinin ardından Zintan merkezli milis güçler ve Libya Hava Kuvvetleri'ndeki bazı birliklerle Kaddafi yanlıları Hafter'in darbe girişimine katıldıklarını açıklamıştı.
Kaddafi rejimine karşı savaşan ve merkezi geçiş hükümetine bağlılıklarını bildiren hükümet yanlısı güçlerle, merkezi Derne'de bulunan ve El Kaide'ye bağlı Ensar'uş Şeria milis kuvvetleri ise Hafter'e bağlı güçlerle çatışıyor.
İki parlamento, iki hükümet
Libya’da 25 Haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler meydana geldi ve Libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.
Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan ve birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı. Mayıs ayında emekli tümgeneral Hafter, Libya’daki İslami referanslı milislere karşı Kerame ('onur savaşı') adında bir operasyon başlattı. Saldırdığı milisler birleşerek Fecr-i Libya (Libya’nın şafağı) adında karşıt bir operasyonla yanıt verdi ve Libya’daki iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.
Haziran ayında düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. Yeni seçilen parlamento Libya Temsilciler Meclisi (LTM) adını aldı.
Süresini dolduran, İslami akımın hâkim olduğu eski parlamento Milli Genel Kongre (MGK), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden Bingazi’de değil Tobruk kentinde göreve başlayan LTM’nin meşruiyeti ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. MGK ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararını açıklayana kadar Trablus’ta görevini sürdürmeye karar verdi. Daha önce Ekim ayı sonunda açıklanması beklenen karar 5 Kasım'a ertelenmişti.
MGK, Ömer Hasi’yi, LTM ise daha önce istifa eden Abdullah Sini’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Daha sonra oluşturulan her iki hükümet görevlendirildiği parlamentodan güvenoyu alarak biri Trablus’ta, biri de Tobruk’ta olmak üzere göreve başladı. (Al Jazeera)