Japonya'da yalnızlık: 1,5 milyon kişi inzivaya çekildi
Japon devleti tarafından yaptırılan araştırmaya göre inzivaya çekilenlerin beşte biri Covid-19 pandemisinden kaynaklanan psikolojik baskı sonucu buna yöneldi
Japonya'da çalışma çağındaki 1,5 milyon kişinin sosyal olarak inzivaya çekilmiş bir şekilde yaşadığı bildirildi.
Japon devleti tarafından yaptırılan araştırmaya göre bu kişilerin beşte biri Covid-19 pandemisinden kaynaklanan psikolojik baskı sonucu buna yöneldi.
Hikikomori olarak adlandırılan bu kişilerin büyük bir kısmı yaşadıkları ilişkilerdeki sorunlar, işlerini kaybetmeleri ya da ayrılmaları nedeniyle toplumdan uzaklaştıklarını belirtti. Yüzde 20,6 ile önemli bir oranı ise bu duruma sürüklenmelerinde pandemi sırasında getirilen kısıtlamalarla hayat tarzlarındaki değişimin tetikleyici olduğunu vurguladı.
Toplumdan kendilerini soyutlayan ve hayatlarının tamamı ya da tamamına yakınını evlerinde izole biçimde geçiren bu kişilerin oranı 15-62 yaş grubunda yüzde 2 olarak açıklandı.
Anket geçtiğimiz yıl kasım ayında yaşı 10 ile 69 arasında değişen 30 bin kişi ile yapıldı.
Araştırmaya göre yaşı 15 ile 39 arasında olanların beşte birinden fazlası 6 ay ile 1 yıl arasında sosyal olarak izole bir şekilde yaşamış. Yüzde 20'den fazlası insan ilişkilerinde sorunlar yaşadığını belirtirken yüzde 18'inden fazlası gerekçe olarak pandemiyi gösterdi.
Yaşı 40 ile 64 arasında olanların yüzde 44,5'i bu davranışlarının işlerinden ayrılmaları sonrası geliştiğini söylerken yüzde 20,6'sı pandemiyi gerekçe gösterdi.
Japonya bir çok ülkede olduğu gibi pandemi sırasında zorunlu tam kapanma önlemi uygulamadı fakat halktan gereksiz toplanmalardan kaçınmaları istenirken üniversite ve şirketler uzaktan eğitim ve çalışmaya geçmeye teşvik edildi. Restoran ve gece kulüplerinden belli bir saatten sonra alkol servis etmemeleri ya da erken kapatmaları istendi.
İnzivaya çekilen insanlardaki artış nedeniyle bazı yerel yöneticiler önlemler almaya başladı. Tokyo yakınlarındaki Edogawa'da yöneticiler hikikomorilerin sosyalleşebilmesi için Metaverse ortamında etkinlikler düzenlemeye başlayacak. Böylece bu kişiler fiziksel olarak değil avatarları aracılığıyla yeni insanlarla tanışabilecek.
Belediye Başkanı Takeşi Saito bu yöntemin bütün sorunları ortadan kaldırmayacağını ama en azından bazı insanlara faydalı olabileceğini vurguluyor. (EUN)