İğrenç ikiyüzlülük: İsrail'in protestosu geri tepti
Reisi'nin BM konuşması sırasında İsrail'in protestosu geri tepti. İsrail rejiminin elçisinin bu davranışı sosyal medya kullanıcılarının büyük tepkisini çekerken, çocuk katili rejimin temsilcisinin insan hakları konusundaki ikiyüzlülüğüne dikkat çekildi.
Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Salı gecesi BM Genel Kurulunda kürsüye çıktığında, İsrail rejiminin bu dünya kuruluşundaki büyükelçisi salonun içinde protesto gösterisi yaparken görüldü.
Görünürde tedirgin ama sinirli görünen Gilad Erdan, elinde "İranlı kadınlar şimdi özgürlüğü hak ediyor" yazılı bir pankartla konuşma yapılan salonunda hızlı adımlarla yürüdü. Pankartta Mahsa Emini'nin bir resmi de yer alıyordu.
Cumhurbaşkanı Reisi aynı zamanda, 22 yaşındaki Emini'nin gözaltındayken ölümüyle tetiklenen, geçen yıl İran'da yaşanan Batı destekli ölümcül ayaklanmalar hakkında yorum yapıyordu.
İslam Cumhuriyeti'ne karşı "tarihin en büyük medya saldırısı ve psikolojik savaşından" söz eden Cumhurbaşkanı, ABD ve Avrupalı müttefiklerine atıfta bulunarak bazı Batılı ülkeler ve istihbarat servislerinin ülkenin gücünü hafife alarak "yanlış hesaplama" yaptıklarını söyledi.
Emini'nin tıbbi raporlara göre doğal sebeplerden kaynaklanan ölümü, Batılı hükümetler ve medyaları tarafından İran'da "rejim değişikliği" gündemini zorlamak için istismar edildi.
Sosyal medyada paylaşılan videolara göre, İran Cumhurbaşkanı'nın konuşmasını kesmeye çalışan İsrail rejimi elçisi Erdan, kısa süre sonra BM güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı.
İsrail rejiminin elçisinin bu davranışı sosyal medya kullanıcılarının büyük tepkisini çekerken, çocuk katili rejimin temsilcisinin insan hakları konusundaki ikiyüzlülüğüne dikkat çekildi.
Washington merkezli siyasi analist Omar Baddar, eski adı Twitter olan X sosyal platformunda yaptığı paylaşımda, İsrail elçisinin kendi nükleer silahlı apartheid rejiminin "yüzlerce Filistinliyi suçlama ya da yargılama olmaksızın zindanlarda tuttuğunu" söyledi.
"Ama evet, elbette, BM Genel Kurulu'nda daha fazla fırsatçı gösteri ve utanmaz ikiyüzlülük gösterileri lütfen" diye yazdı ve BM Genel Kurulu salonundaki sözde protestoyu eleştirdi.
Batı Asya meseleleri üzerine çalışan gazeteci ve yazar Seamus Malekafzali de X'te İsrail elçisinin ikiyüzlülüğünü kınadı ve apartheid rejiminin içeride ve dışarıda karşı karşıya olduğu krizi hatırlattı.
"Kudüs ve Tel Aviv'de olup biten her şeye rağmen hala 'biz sizin gibi değiliz' havasındalar" diye yazdı.
New York merkezli Yahudi sosyal adalet aktivisti Ariel Hold ironi ile, Erdan'ın "Filistinliler için eşit hakları barışçıl bir şekilde savunduğu için" onu işgal altındaki Filistin topraklarından "sınır dışı ettiğini ve yasakladığını" söyledi.
Tweetinde "Bana "aşırı aktivist" dedi ama her nasılsa şimdi protesto taktiklerini benimsiyor ve dünyanın alkışlamasını istiyor" diye yazdı.
Washington DC'de MSNBC'nin önde gelen gazetecilerinden Mehdi Hassan da bir paylaşımında ABD'nin BM Büyükelçisinin "Benjamin Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'ndaki konuşması sırasında Şirin Ebu Akil'in fotoğrafını tutmayacağını" tahmin ettiğini yazdı.
Karaçi'den bir medya uygulayıcısı olan Mehrub Awan da Hassan'a katılarak İsrail rejimi temsilcisinin "Şirin Ebu Akil'in bir fotoğrafını almayı unutup unutmadığını" sordu.
ABD'li bir sosyalist olan Den Kervick, X gönderisinde Erdan'a "Filistinli kadınların, büyükanne ve büyükbabalarının şiddetle etnik olarak temizlendiği köylere, kasabalara ve şehirlere geri dönmelerine izin vermesini" tavsiye etti.
Seattle merkezli bir gazeteci olan Tikun Olam ise bu davranışı "iğrenç bir ikiyüzlülük" olarak nitelendirdi.
"İğrenç bir ikiyüzlülük. Umarım İran'ın BM Büyükelçisi de öldürülen Filistinli annelerin ya da tecavüze uğrayan veya namus cinayetlerinde öldürülen İsrailli Yahudi kadınların benzer bir resmini kaldırır" diye yazdı.
Hindistan'dan bir sosyal medya aktivisti olan Shabnam Nafisa Kalim, bir paylaşımında insan haklarından bahsetmenin Erdan gibi "katillere yakışmadığını" söyledi.
"Bugün İsrailliler Filistinlilerin evlerini basıp 19 yaşında genç bir çocuğu öldürdü. Filistinli kadınları başörtülerinden tutup sürüklediğinizi gördük, ordunuz onları her gün öldürüyor" dedi.
Electronic Intifada adlı haber portalının yöneticisi Ali Abunimah, "çocukları, Şirin Ebu Akil gibi gazetecileri ve Razan Al-Naccar gibi sağlık görevlilerini öldürmek için rutin olarak keskin nişancılar gönderen acımasız bir apartheid rejiminin temsilcisinin" eylemini övenleri kınadı.
Siyonist rejim diblomatı Erdan'ın İsrail rejiminin Filistinlilere karşı işlediği suçları Birleşmiş Milletler'de onaylama geçmişi vardır ve geçmişte apartheid rejiminin suçlarına doğrudan karışmıştır.
Haziran ayında, Filistinli çocuklara yönelik kötü muamelesi nedeniyle kara listeye alınması halinde rejimin BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ile ilişkilerini keseceğini söyledi.
Geçen haftaki BM Genel Kurulu zirvesi öncesinde de BM'nin New York'ta İsrail rejimi başbakanı Netanyahu aleyhine yapılması planlanan gösterilere izin vermemesi gerektiğini söylediği aktarılmıştı.
İsrailli temsilcinin ters tepen nafile protestosuna rağmen Cumhurbaşkanı Reisi'nin BM Genel Kurulu'nda yaptığı güçlü konuşma geniş yankı uyandırdı ve takdir topladı.
Ülkesinin Siyonistlerin Filistin'i işgaline ve Filistinlilere yönelik baskılara karşı sarsılmaz tutumunu yineledi ve Siyonist rejimle gizli ittifaklar içinde olan ülkeleri eleştirdi.
İsrail rejimini "apartheid ve ırkçılığa dayalı, savaş, işgal, terörizm ve insan haklarının ihlali üzerine kurulmuş" dünyanın son varlığı olarak nitelendirdi ve böyle bir varlığın "barışın ortağı olamayacağını" sözlerine ekledi.(Press TV)