ABD'nin iskelesi 'insani yardım' mı, 'siyasi komplo' mu?
İskelenin Mayıs ayında tamamlanması yaklaşırken, Gazze halkı iskelenin gerçekten acil yardım sağlayıp sağlamayacağını ya da hayatları üzerinde kontrol kurmanın bir başka yolu olup olmadığını merak ediyor.
Venezuela merkezli The Orinoco Tribune'e göre, Gazze'nin bir zamanlar hareketli olan sokakları şimdi harabeye dönmüş durumda; bu da İsrail'in şehri harabeye çeviren amansız saldırılarının keskin bir hatırlatıcısı.
İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'yi daha da acıya boğan bir dizi bombardıman ve topçu ateşi başlattı. Buna karşılık İsrail, Şerit'in kuzey bölgesini savaş bölgesi ilan ederek çok sayıda Filistinliyi güvenlik ve temel ihtiyaçlar için evlerini terk etmeye zorladı.
Bazı ülkeler havadan yardım ulaştırırken, Amerika Birleşik Devletleri ayrı bir girişimde bulundu: Gazze açıklarında bir iskele inşa edilmesi. Bunun kuşatma altındaki bölge için bir can simidi olması ve yardımların serbestçe akmasını sağlaması amaçlanıyordu. Ancak Gazzeliler Washington'un gerçek niyetine şüpheyle yaklaşmaya devam ediyor ve bu girişimin acılarını gerçekten dindirip dindirmeyeceğini ya da başka amaçlara hizmet edip etmeyeceğini sorguluyor.
İsrail kuzeyde stratejik bir taktik uygulayarak açlığı bir silah olarak kullandı ve Filistinlilere evlerini terk etmeleri için baskı yaparak Gazze şehrinin kontrolünü ele geçirdi. Yardımların şehre girişinin aylardır yasak olması zaten vahim olan insani krizi daha da kötüleştiriyor. Sadece sınırlı sayıda kamyonun girişine izin veriliyor ve bunlar da sadece İsrail ordusu tarafından kontrol edilen iki ana caddeden geçebiliyor. Çaresiz ve açlıktan ölmek üzere olan Filistinliler, aileleri için erzak bulma umuduyla hayatlarını tehlikeye atarak bu kamyonlara doğru koşuyor. Trajik bir şekilde, 29 Şubat'ta Nablusi kavşağında meydana gelen bir olay, İsrail ordusunun insani yardım bekleyen kalabalığın üzerine ateş açması ve top mermisi atması sonucu en az 100 kişinin ölümüyle sonuçlandı.
Bazı ülkeler havadan yardım ulaştırırken, Amerika Birleşik Devletleri ayrı bir girişimde bulundu: Gazze açıklarında bir iskele inşa edilmesi.
Bunun kuşatma altındaki bölge için bir can simidi olması ve yardımların serbestçe akmasını sağlaması amaçlanıyordu. Ancak Gazzeliler Washington'un gerçek niyetine şüpheyle yaklaşmaya devam ediyor ve bu girişimin acılarını gerçekten dindirip dindirmeyeceğini ya da başka amaçlara hizmet edip etmeyeceğini sorguluyor.
Gazze'deki durum vahimliğini korumakta, enkaz ve yıkıntılar devam eden İsrail saldırılarının yıkıcı etkisini acı bir şekilde hatırlatıyor. Uluslararası toplum bu krizi ele almaya devam etmeli ve Gazze halkına barış ve adalet getirecek kalıcı bir çözüm için çalışmalı.
İsrail hükümetinin iskelenin inşasını kabul etmesi, güvenlik ve lojistik destek sağlamaya hazır olması şüpheleri daha da arttırdı.
Kuzey Gazze'de soykırımdan kurtulan 26 yaşındaki Sally Fouad, The Palestine Chronicle'a konuştu: “Refah ve Karem Ebu Salim geçişleri gibi başka doğrudan yollar varken neden İsrail kontrolü altında bir iskele inşa edilsin? Amerika Birleşik Devletleri savaşın en başından beri İsrail'i desteklediğini gösterdi. Peki, neden şimdi Gazzelilerin hayatları konusunda bu kadar endişeliler?”
İskele, Gazze Şehri'nin güney kesiminde, Gazze'nin kuzeyini güneyden ayıran Netzarim koridorunun kuzeyinde yer alıyor. Ekim 2023'ten bu yana bu bölge İsrail ordusu tarafından tam kontrol altında tutuluyor.
“İskeleyi haberlerden ve sosyal medyadan duyduk ama görmedik eğer çok yaklaşırsak İsrail güçleri tarafından vurulabiliriz.'' diyor 31 yaşındaki mühendis Muhammet Hamit.
Nabile Hüsam ise iskelenin insani yardımdan başka amaçları olduğundan emin: “Gazze'ye yardım ulaştırmanın başka pek çok yolu var. Eğer ABD Gazze'ye yardım etmek istiyorsa, İsrail'e savaşı sona erdirmesi için baskı yapabilir ya da en azından daha fazla yardım ulaştırması için zorlayabilir.” diyor. Nabila'ya göre iskele, Filistinlileri bu yolla göç etmeye zorlayarak Gazze Şeridi'ni yerli nüfusundan arındırmaya yönelik bir başka İsrail-Amerikan planı.
İskelenin Mayıs ayında tamamlanması beklenirken, sorular cevapsız kalmaya devam ediyor. Gerçekten Gazze'ye acil yardım malzemesi sağlamayı amaçlıyor mu? Yoksa İsrail'in Gazze Şeridi üzerindeki kontrolünü kolaylaştırmanın bir başka yolu mu?
Gazze halkı jeopolitik bir satranç tahtasında piyon olmayı göze alamaz. Onlar haysiyet, adalet ve hayatlarını saran acılardan gerçek anlamda kurtulmayı hak ediyorlar. (YDH)