Bakan Eker'in İtalya Temasları
FAO genel merkezinin ev sahipliği yaptığı 38. konferansın sabahki "Bakanlar Oturumu"na katılan Bakan Eker, öğleden sonra da FAO Genel Direktörü ile görüşüp, FAO'da çalışan Türkiyeli yetkililerle bir araya geldi. Bakan Eker, akşam da "En Az Gelişmiş Ülkelerde Gıda Güvenliği, Sürdürülebilir Tarım ve Yapısal Dönüşümler" paneline katıldı.
İTALYA - FAO'daki temaslarını tamamladıktan sonra kendisini izleyen Türkiyeli basın mensuplarına bilgi veren Bakan Eker, "FAO Genel Direktörü Graziano da Silva ile Türkiye-FAO arasındaki ortaklık programının uzatılmasıyla ilgili düşüncelerimizi paylaştık. Biliyorsunuz 2007 öncesinde Türkiye, FAO'dan teknik yardım alan bir ülkeydi. 2005-2007 arasında yaptığımız bir çalışmayla yardım alan değil, FAO'ya yardım eden ülke durumuna geldik" diye konuştu.
Türkiye'de 2007 yılında Orta Asya Alt Bölge Ofisinin kurulduğunu anımsatan Bakan Eker, şöyle konuştu:
"Türkiye, 10 milyon dolarla tarım ve gıdayla ilgili projeleri desteklemekte. Kullanılmak üzere Türkiye buraya bir fon ayırdı ve donör ülke oldu. Ortaklık anlaşması imzaladık. Bunun süresi, birinci aşaması doldu. Şimdi ikinci aşamayla ilgili FAO ile görüşmelerimiz oldu. Önümüzdeki aylarda FAO Genel Direktörü, Türkiye'ye gelecek ve Türkiye-FAO ortaklık anlaşmasının ikinci aşamasının anlaşma törenini gerçekleştireceğiz."
Bakan Eker, Türkiye'nin bütünüyle küresel gıda problemi gibi açlık probleminin çözümünde inisiyatif aldığını dile getirerek, bu sorunun çözümüne katkı sağlamak üzere bir anlaşma imzaladığını, da Silva ile de bu konun detaylarını konuştuklarını kaydetti.
FAO programında iki saati aşkın süren bir panelde Türkiye'yi temsil ettiğini bildiren Bakan Eker, şöyle devam etti:
"Bu önemli panelde, Türkiye 2011'den itibaren dünyanın en yoksul, en düşük gelire sahip 49 ülkesinden oluşan bir konferansı var. Bu konferansa Türkiye, 10 yıllık süre içinde ev sahipliği yapıyor. Bu toplantının sonucunda İstanbul eylem planı hazırlandı. Sayın Başbakanımız bir deklarasyonda bulunarak 2012 yılı için 200 milyon dolarlık bu ülkelerde kullanılmak üzere bir kaynak tahsis edilmesini ön gördü. Biz bu konferansın ev sahibi ülkesi olarak bu alandaki küresel açlık problemini, Türkiye'nin katkılarını, İstanbul eylem planını ve bu süre zarfında hangi ülkelerde hangi projeleri hayata geçirdiğimizi, bir de geleceğe dair öngörümüzü aktardım."
Türkiye'nin dış yardımlarının 2,5 milyar doları geçtiğine vurgu yapan Bakan Eker, "5-6 ay içinde 83 milyon dolar yardım yaptık. OECD istatistiklerine göre, yardımlarını bir önceki seneye göre en yüksek düzeyde artıran ülkedir Türkiye. Yüzde 38 oranında dış yardımını artırdı. Onların da şikayet ettikleri bu ülkeler de gelişmiş ülkeler, Avrupa ülkeleri yardımlarını artırmıyor" dedi.
Bakan Mehdi Eker, akşam saatlerinde de aralarında Bangladeş, Gine Gıda Bakanları ile BM yetkililerinin de bulunduğu "En Az Gelişmiş Ülkelerde Gıda Güvenliği, Sürdürülebilir Tarım ve Yapısal Dönüşümler" konulu panele katıldı.
Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, "Biz şuna inanıyoruz ki gıda güvenliği küresel çapta en önemli sorunlardan bir tanesi. Eğer biz gıda güvenliğine sahip olmazsak, dünya da aynı şekilde güvenli olmayacaktır" ifadesini kullandı. Eker, gerek BM kuruluşlarını gerekse 2011 yılında başlatılan İstanbul programına entegre kuruluşları desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.
Eker, Uluslararası Bakliyat Ticaret ve Endüstri Konfederasyonu (IPTIC/CICILS) Başkanı Hakan Bahçeci tarafından verilen akşam yemeğine katıldı. Bakan Eker, FAO temasları kapsamında "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı'nın görüşüleceği bir toplantıya da iştirak edecek. (İLKHA)