Çin’de eğitim, Türkiye'den öğrencilerin gözdesi haline geldi
2023 dünya üniversiteleri sıralamasında 6 üniversitesiyle ilk 100'e giren Çin üniversiteleri sadece Türkiyeli öğrencilerin değil, dünyanın birçok ülkesindeki öğrencilerin de dikkatini çekiyor.
Türkiye’den her yıl 55 bin öğrenci, eğitim amacıyla yurt dışına gidiyor. Önceki yıllarda öğrenciler, ağırlıklı olarak ABD ve Kanada’yı tercih etse de, son yıllarda bu ülkelerdeki burs oranlarının azalması, ekonomik koşullar Türk öğrencileri yeni bir arayışa itti.
CRI Türk'ten Zülal Çelik'in konu ile ilgili haberinde ilginç detaylara yer veiryor:
"Çin’de ki kaliteli eğitim koşulları ve öğrencilere sağlanan kolaylıklar, tercihlerin Çin’e doğru kaymasına neden oldu.
Çin, artan eğitim seviyesi ve uygulamaya koyduğu modernleşme süreciyle, yabancı öğrenciler arasında gittikçe popülerliğini artırdı.
Çin’in sağladığı imkânların başında, sunduğu burs programları geliyor. Çin hükumeti ve üniversiteleri, uluslararası öğrencilere farklı tiplerde burslar sağlıyor. Üstelik bu burslar, eğitim masraflarının bir kısmını veya tamamını karşılıyor.
Öğrencilere, çeşitli yurt imkânları ve dil eğitimi gibi konularda da kolaylık sağlanıyor. Ayrıca üniversiteler, öğrencilerin isteği doğrultusunda staj olanaklarından yararlanılmasına yardımcı oluyor."
Çin’de eğitim gören Türkiyeli öğrencilerle konuşan Zülal Çelik'in yazısına şöyle devam ediyor:
"Çin hükumet bursuyla, Shanghai Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi’nde okuyan 25 yaşındaki Elif Özturgut, eğitimde Çin’i seçmesinin en büyük sebeplerinden birinin Çin’in yüksek kalitede eğitim sunması olduğunu söyledi. Shanghai şehrinin staj imkânları bakımından zengin oluşunun da cazip geldiğini ekledi.
Xi’an Jiaotong Üniversitesi, Nükleer Bilim ve Teknoloji bölümünde yüksek lisans öğrencisi olan 28 yaşındaki Kaan Yiğit ise, cazip burs olanaklarının dışında, dünyada nükleer çalışmalar konusunda Çin’deki gelişmeleri takip ettiğini ve çok ciddi ilerlemeler kat ettiğinin farkına vararak Çin’i seçtiğini söyledi.
Bu ilerlemenin yanında, Çin’in tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmak amacıyla başlattığı “Bir Kuşak Bir Yol” girişiminin, önümüzdeki yıllarda Türkiye-Çin ilişkilerini ekonomik, siyasi ve kültürel anlamda daha da geliştirecek olması, Yiğit’in Çin’de eğitim kararı almasında önemli rol oynadı.
Çin’in genel anlamda eğitim anlayışını yorumlayan Yiğit, “Eğitim konusunda çok sistemli ve her öğrenciyi üreten bir yapıya sokan anlayışları var. Derslerden ziyade öğrencinin kendi araştırma alanında kat ettiği gelişmeye önem veriyorlar.” diye ekledi.
Beijing Uluslararası Çalışmalar Üniversitesi’nde okuyan 22 yaşındaki Buse Türkyılmaz, uluslararası ilişkiler bölümünde lisans eğitimini sürdürüyor. Beijing’in teknolojisi ve gelişmişliğinden övgüyle bahseden Türkyılmaz, Beijing’deki sakinlerin, yabancı öğrencilere karşı daha alışkın olduğunu belirterek, ayrıca Çin’in başkenti olduğu için de her şeyi kolayca halledebilmenin çok avantajlı olduğunu vurguladı."
Daha fazla bilgiler için:
Çin'de okuyan Türk öğrenciler tarafından kurulmuş olan, Çin Türk Öğrenci Birliği – TÖB kuruluşunu, sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
Instagram: cin.turkogrencibirligi
Twitter: @cin_turk
Facebook: Çin Türk Öğrenci Birliği – TÖB