'Birkaç çiftçinin borcu için bölge halkı cezalandırılamaz'
HÜDA PAR Derik İlçe Başkanı Burhan Erol, Dicle EDAŞ’ın, bazı çiftçilerin borçları nedeniyle Mardin kırsalındaki bölge halkını mağdur edip cezalandırdığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.
Bazı çiftçilerin borçlarını ödemediği gerekçesiyle Dicle EDAŞ'ın Mardin kırsalındaki bir çok hanenin elektriğini kesmesine tepkiler çığ gibi büyüyor.
Derik ilçesindeki siyasi parti temsilcileri ve muhtarlar, bölgede bir dramın yaşandığına dikkat çekerek, hükümeti göreve çağırdılar.
İLKHA'ya konuşan HÜDA PAR Derik İlçe Başkanı Burhan Erol ile Derik Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Reşat Çelik ve muhtarlar, Dicle EDAŞ'ın bazı çiftçilerin borçlarını öne sürerek Mardin kırsalındaki tüm bölge halkını mağdur edip cezalandırmasının kabul edilemez olduğuna, ekinlerin kurumaya yüz tuttuğuna ve hayvanların susuzluktan telef olacağına dikkat çektiler.
"Mardin kırsalındaki bölge halkının mağdur edilmesi ve cezalandırılması akıl almaz bir şeydir"
Derik kırsalındaki çiftçilerin ve köylülerin, ekinlerin kurumak üzere olduğunu, hayvanlarının susuz kaldığını ve içme suyu dahi bulamadıkları yönünde şikâyette bulunduklarını söyleyen HÜDA PAR Derik İlçe Başkanı Erol, Dicle EDAŞ'ın bölgede uyguladığı elektrik kesintileri nedeniyle halkın çok zor durumda olduğuna vurgu yaptı.
Erol, "Sonbahar ve kışta yeterince yağmurun yağmaması kuraklık tehlikesi endişesini arttırmıştı. Derik kırsalı hayvancılık ve tarımla geçimini sağlıyor. Son yaşanan elektrik kesintileriyle hem tarım hem hayvancılık alanında oluşan mağduriyetler nedeniyle tam anlamıyla bir dram yaşanıyor. Derik kırsalında yaklaşık 150 köy ve mezra var. Şu anda hemen hemen hepsi elektriksiz ve susuz. Bırakın tarlaları, içme suyu ve hayvanlara dahi su bulamıyorlar. Derik Belediyesinden tankerlerle içme suyu köylere gönderiliyor ama 2 tanker kime yetecek? Hükümet yetkililerine sesleniyoruz, Derik kırsalında elektriklerin derhal bırakılması gerekir. Birkaç çiftçinin borçları nedeniyle bütün Mardin kırsalındaki bölge halkının mağdur edilmesi, cezalandırması akıl almaz bir şeydir. Birkaç çiftçinin borcu olabilir. Bunlarla yasal yollarla hesaplaşılsın. Neden tüm bölgenin elektriğini kesiyorlar? Gerçekten bu akıl dışı bir uygulamadır. Hükümetin bu soruna bir el atması ve bu mağduriyeti gidermesi lazım." dedi.
"Vatandaşların, çocukların, hayvanların ne suçu var?"
Dicle EDAŞ’ın günlerdir Derik kırsalında elektrik kesintisine gittiğini hatırlatan Derik Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Reşat Çelik, bazı çiftçilerin borcu nedeniyle elektrik kesintilerine gidildiği söylemlerine inanmadığını söyledi.
Çelik, "Diyelim ki kuyuların borcu var. Vatandaşların, çocukların, hayvanların ne suçu var? Yaşanan kesintiden dolayı 5-6 günden beri gelen telefonlardan dolayı kulağımıza ağrı girdi. Ankara’daki milletvekillerini arıyoruz, onlarda 'bugün yarın çözüm bulunacak' diyorlar ama çözüm diye bir şey yok. Elektrik tez faz olduğundan dolayı kimilerinin televizyonu, çamaşır makinesi ve buzdolabı yandı. Köylerdeki hanelere zaten sabit fatura çıkarılıyor ve herkes borcunu ödüyor. Neden onların elektriği kesiliyor?" diye belirtti.
Babasının oksijen tedavisi gördüğünü söyleyen Çelik, "Babamın günde 16 saat oksijen alması lazım. Ama elektrik olmadığından dolayı rahatsızlandı, Diyarbakır’a götürdüm. Doktor, 'Baban oksijensiz kaldığından dolayı enfeksiyon kapmış.' dedi. Her bir köyde en az bir iki hasta var. Biz hayvanları unutmuşsuz insanlara nasıl su götüreceğiz onun derdindeyiz. 150 bin 200 TL’ye kadar çiftçilere ceza kesmişler. Çiftçi, eskiden arazisini satıp borçlarını ödeyebiliyordu. Artık arazi de satılmıyor; savaş var diye kimse almıyor. Çiftçiler ne yapacaklarını bilmiyor. Devlet büyüklerine sesleniyoruz, eğer konuyla ilgilenmeseler, bu onların da hesaplarına geliyor demektir. Şu anda DEDAŞ'ın yaptığı zulüm ne insanlığa ne de hiçbir dine sığar. Bu güne kadar böyle bir zulüm görmedik. Bu kesintiler Güneydoğu değil de Türkiye’nin başka bir yerinde olsaydı kabul etmezlerdi. Herkes susuz, perişan halde. Şu an Derik kırsalında DEDAŞ yüzünden bir dram yaşanıyor ve tüm bölge halkına zulüm yapılıyor. İnşallah yetkililer sesimizi duyup bu zulmü sonlandıracak." ifadelerini kullandı.
"DEDAŞ yüzünden millet köyden kaçmaya başladı"
Borçlarının olmamasına rağmen elektriklerinin kesildiğini ileri süren Dumanlı Mahallesi (Ğırar köyü) ve Ofi mezrası muhtarı Abdülkadir Ektiren, "Gitsinler borcu olanın elektriğini kessinler. Neden bizim elektriğimizi kesiyorlar? Devlet, köye dönüş projesi kapsamında kişi başına ‘300 koyun vereceğiz’ diyor. DEDAŞ yüzünden millet köyden kaçmaya başladı. Kesinti böyle devam ederse hayvanlar telef olacak. Köylüler haklı olarak her saat beni arıyor. Artık telefonlara cevap veremiyoruz çünkü elimizde onlara söyleyecek somut bir şey yok. Nereyi arıyorsak herhangi bir cevap yok. Köylülerin korkusundan köye gidemiyoruz. Bu olağanüstü hal durumunda halk ayaklansa ne olacak?" diye konuştu.
"Buğdaylar kuruyor"
Ektiren, son olarak şunları söyledi: "Biz bir Afrika ülkesinde yaşamıyoruz; Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşıyoruz. Kominizim rejiminde de değiliz. Sözde demokrasi var. Nasıl demokrasi? Yaklaşık 7 gündür elektrik yok bu bölgede, nasıl yaşayacağız? Böyle devam ederse çiftçiliği bırakacağız. Millet, ekini gübrelemiş, ilaçlamış ama bir haftadan beri elektrik kesintisinden dolayı kuyular çalışmıyor, buğdaylar kuruyor. Hepimiz çaresiz bir şekilde bekliyoruz, ne olacağını bilemiyoruz. Her ekin sezonunda elektrik kesintileri başlıyor. Her dönem çiftçilerin borcu mu var? Çaresiz kalmışız. Bölgedeki tüm muhtarlar yarın toplanıp bir karara varacağız. Bu kurum artık elektriğini nereye satarsa satsın. Onlara başvurduğumuzda ‘elektriğimizi satmıyoruz’ diyorlar. Resmen bize bunu dayatıyorlar. Madem böyle, gelsin abonelerimizi iptal etsinler, kuyuları kaldırsınlar, halkın elektriğini bıraksınlar." (Mehmet Aslan-İLKHA)