Fransa'dan Neatyahu'ya okkalı bir tokat
Siyonist İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bir Filistin devleti kurulmazsa İsrail'in “uzun süreli apartheid” riski altında olduğunu söylediği için Fransa dışişleri bakanını kınadı.
ABD ile arasına kara kedi giren İsrail ve başbakanı Benyamin Netanyahu şimdi de Fransa ile arası bozuk. Fransa dışişleri bakanı Netanyahu'ya tokat gibi açıklamada bulundu.
İşgalci rejim İsrail Başbakanı Netanyahu, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ı bu hafta başlarında bir Filistin devleti kurulmazsa İsrail'in “uzun süreli apartheid” riski altında olduğunu söylediği için kınadı.
Siyonist rejim İsrail'e atıfta bulunarak “apartheid” terimini kullanan ilk üst düzey Fransız yetkililerden biri olan Le Drian, Filistinlilere aynı zamanda Arap İsraillilerin Gazze'deki direniş gruplarıyla son çatışmaların ortasında birden fazla şehir ve kasabada patlak veren şiddetli ayaklanmalara da atıfta bulundu.
Tel Aviv'deki bir etkinlikte konuşan Netanyahu, “Fransız hükümetine karşı güçlü bir protesto” çağrısında bulundu.
Le Drian'ın yorumlarını “dayanağı olmayan küstah, yanlış bir iddia " olarak reddeden Netanyahu, “İsrail yönetiminde, etnik kökenleri ne olursa olsun, tüm vatandaşlar yasalar önünde eşittir. İsrail, bölgemizde demokrasinin ve insan haklarının (!) bir işaretidir... bu konuda ikiyüzlü ve yanlış ahlaki azarlamalara maruz kalmayacağız.” dedi.
Pazar günki röportajda Le Drian, İsrail'in “tek devlet mantığına göre” hareket etmeye devam etmesi ve statükoyu sürdürmesi durumunda “apartheid riskinin yüksek” olduğunu belirterek, "Statüko bile bunu üretiyor" demişti.
Apartheid terimi, 1948'den 1991'e kadar Güney Afrika'daki siyahların beyazlara karşı üstünlükçü baskısını ve ayrımcılığı ifade eder.
İşgalci rejim İsrail, Arap azınlığının Batı Şeria ve Gazze'deki faaliyetlerini tanımlamak için “işgal” teriminin yanı sıra tam medeni haklara sahip olduğunu söyleyerek “apartheid” suçlamalarını uzun zamandır şiddetle reddetti.
2005 yılında asker ve yerleşimcileri geri çektiği Gazze'yi, İslami direniş grubu Hamas tarafından yönetilen düşmanca bir varlık olarak görüyor ve Batı Şeria'yı on yıldan fazla bir süre önce çökmüş olan barış müzakerelerine tabi tartışmalı bir bölge olarak görüyor. İsrail ayrıca, Oslo anlaşmaları uyarınca Batı Şeria'nın bir bölümünü yöneten uluslararası kabul görmüş Filistin otoritesinin varlığına da işaret ediyor.
Geçtiğimiz haftalarda İsrail hakimiyetinde Siyonistlerin çoğunlukta olduğu şehirlerin içindeki Yahudiler ve Araplar arasındaki etnik gerginliklerin yanı sıra Gazze direniş gruplarıyla silahlı çatışmalar da artmıştı.
Arap İsraillilerin Kudüs ve Gazze'deki İsrail politikalarına karşı protestoları şiddetli mafya saldırılarına dönüştü. Yahudi aşırılık yanlısı Siyonistler de intikam saldırılarıyla geri döndü.
İki kişi, bir Arap ve bir de Yahudi, Lod kentinde ayrı ayrı olaylarda öldürüldü ve onlarcası da ülke genelinde çatışmalarda yaralandı ve bu yaralanmaların çoğu da ciddi.(The Jarusalem Post-İsrail Post)