SDG ile Suriye ordusunun anlaşmasının ayrıntıları
Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar, Suriye Demokratik güçleri adlı silahlı grup ile Suriye ordusunun anlaşmasının ayrıntılarını açıkladı.
Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar, Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesine verdiği demecinde Suriye Demokratik Güçleri’nin Türkiye’nin muhtemel bir saldırısına karşı Suriye ordusuyla yaptığı anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı.
Suriye Demokratik Güçleri’nin Rusya’nın arabuluculuğu ile 7 Temmuz’da Astana’da Türkiye’nin muhtemel saldırısına karşı koymak için Suriye ordusuyla bir ortak operasyon odası kurduğu yönünde haberler yayımlanmıştı.
Bu hafta içerisinde de Suriye’nin kuzeyindeki yerel kaynaklar, Suriye ordusundan 300 kişilik bir birliğin Rusya ve Suriye Demokratik Güçleri ile anlaşmalı olarak Halep’in kuzeyindeki Menbic kentine gittiğini bildirmişti.
Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar, el-Ahbar gazetesine verdiği demecinde Suriye ordusuyla Suriye topraklarının savunulması için ortak çalışmanın ciddi siyasi görüşmelerin başlangıcı olduğunu belirtti ve “Bu diyalog, köklü çözüm yolları ve kalıcı ilişkiler üretmeli ve hiçbir taraf siyasi süreçten uzaklaştırılmamalıdır” dedi.
Şu an varılan anlaşmanın Suriye ordusunun geleneksel muhalifleriyle herhangi bir çatışma veya gerilim yaşamaması için Kamışlı’nın doğu bölgelerine konuşlanmasını öngörmediğini belirten Riyad Derar, Amerikan tarafının da Rakka ve Haseke’de olası bir Türkiye operasyonunu engellemekte kararlı olduğunu söyledi.
Suriye ordusuyla anlaşma yapmalarında Rusya’nın arabuluculuğunun son derece belirleyici bir rol oynadığını belirten Riyad Derar, “Rusya’nın arabuluculuğu özellikle Özerk Yönetimin kuzeybatı bölgelerinde anlaşmaya varılması konusunda kilit rol oynadı. Tehlike Ayn el-Arab’dan daha çok Tel Rıfat ve Menbic’e odaklandı” dedi.
Suriye hükümetiyle her türlü siyasi görüşmeyi yalanlayan Riyad Derar, “Devlet kurumlarının özerk yönetim bölgelerine geri dönmesinden bahsetmek, bazı devlet kurumlarının zaten hiçbir zaman kapanmadığı gerçeğini göz ardı etmek olur. Ancak bu konuda bir açılım olması ve diğer kurumların da çalışmalara başlaması mümkündür; zira Suriye’nin kuzeydoğusu da ülkenin bir parçasıdır” dedi.(YDH)