Cezayir'in Siyonist İsrail konusunda tavrı net
Cezayir Parlamentosu Başkan Yardımcısı Musa Harfi, ülkesinin Siyonist rejimle ilişkilerini normalleştirmeyeceğini açıkladı.
Siyonist rejimin Kuzey Afrika'daki varlığını işgalcilere meşruiyet kazandırmak amacıyla gerçekleştiğini değerlendiren "Musa Harfi", "Cezayir bu duruşunda tek başına da olsa normalleşmeye karşı durmaya devam ediyor" dedi. Aslında Amerika'da resmi olarak "Donald Trump" başkanlığı döneminde başlayan bu süreç ve İsrail'e yandaş ve dost toplama siyaseti son yıllarda Amerika'nın asıl hedefi olmuştur.Bu politika doğrultusunda Bahreyn ve Katar gibi bazı Arap ülkeleri ile Sudan ve Fas gibi Afrika ülkeleri bu politikayı kabul ederek Siyonist rejimle ilişkilerini başlatmışlardır.İlişkilerin normalleştirilmesi konusu Siyonist Rejim İsrail ve Amerika tarafından hala önemli bir mesele olarak addedilmektedir; Özellikle son yıllarda Siyonist Rejim İsrail, müdahaleci politikalar ve ekonomik sömürü doğrultusunda Afrika ülkeleriyle ilişkilerini genişletmeye çalışmaktadır.
Afrika ülkeleri ile ilişkileri genişletmek Siyonist rejimin yeni politikasıdır.Aslında Siyonist rejim, bölgedeki siyasi başarısızlıklarının ardından artık Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin ve etkinin genişletilmesini politikalarından biri olarak tanımlamıştır. İsrail, özellikle zayıf Afrika ülkelerine ekonomik faydalar vaat etmeye çalışıyor, özellikle bu ülkeler Filistin halkının haklarını ve haklı ideallerini savundukları için fikirlerini değiştirmek İsrail için büyük önem taşıyor.
On yıllar boyunca zaten Batılı ülkeler tarafından sömürgeleştirme ve köleleştirme politikasını yaşayan birçok Afrika ülkesi, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırgan politikalarını son derece eleştiriyor ve İsrail'in tüm vaatlerine rağmen çoğu, özellikle Cezayir ve diğer bazı ülkeler ilişkileri normalleştirme konusunda henüz anlaşmaya varmamıştır. Kuzey Afrika ülkeleri arasında önemli rol oynayan Tunus da bu ülkeler arasında.
Cezayir Parlamentosu Başkan Yardımcısı Musa Harfi konuyla ilgili olarak, "Ülkesinin, bu rejimle uzlaşmamanın çok pahalıya mal olmasına rağmen, Siyonist rejimle ilişkilerini normalleştirmeyeceği" vurgusu yaptı. Siyonist rejimle ilişkilerin normalleştirilmesinin söz konusu olmadığını vurguluyor. Tunus parlamentosu da Siyonist rejimle ilişkilerin normalleştirilmesini suç sayan yeni bir yasa teklifini gözden geçireceğini duyurdu.Ayrıca Tunus Devlet Başkanı Kays Said, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini resmen bir suç ve büyük bir ihanet olarak değerlendirdi ve bir asırdan fazla bir süredir tüm nüfusunu yerinden eden bir rejimle etkileşime giren ve işbirliği yapan herkesin hain olduğunu ilan etti.
Siyonist rejim, Afrika ülkeleri üzerinde giderek daha fazla etki yaratarak, aralarında nifak ve ihtilaf çıkararak, bu ülkelere askeri silah satarak ve diğer ülkelerle rekabet ederek halen bu ülkelerin doğal kaynaklarını sömürmeye çalışsa da, İsrail'in tüm çabalarına ve ABD Başkanı Joe Biden hükümetinin desteğine, ekonomik ve siyasi vaatlerine rağmen bu politika durdurulmuş ve dondurulmuş olarak görülüyor.
Görünüşe göre İsrail ve müttefiklerinin tüm çabalarına rağmen Siyonist rejimin Filistinlileri öldürmesi ve haklarını yok sayması, Afrika ülkelerinin görmezden gelmek isteyeceği bir konu değil, çünkü hükümetleri normalleşmeyi kabul eden Sudan ve Fas halkı bile bu uygulamayı hâlâ eleştiriyor ve normalleşmenin bitmesini istiyor. (Parstoday)