Gazze’deki hastane katliamı Almanya’da protesto edildi
Psikolojik baskı, tehditler ve engellemelere rağmen Nürnberg‘te gerçekleştirilen anma nöbetine yüzlerce kişi katılarak bombardıman altındaki Gazze ve Filistin halkına destek gösterisinde bulundu.
İşgalci İsrail'in saldırılarını protesto etmek amacıyla Almanya'nın Nürnberg şehrinde bir araya gelen katılımcılar, psikolojik baskıya ve tehditlere karşı duruşlarını sergiledi.
Etkinliğe katılanlar sessiz ve saygılı bir şekilde anma nöbetini gerçekleştirdi. 18 Ekim 2023 tarihinde Almanya'nın Nürnberg şehir merkezi, Kornmarkt Meydanı'nda, İsrail'in Gazze'de bulunan El Ehli Hastanesine 17 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği bombalı saldırı sonucu en az 500 masum, savunmasız Filistinli sivilin ölümüne yol açan cinayeti protesto etmek ve ölenleri anmak amacıyla bir anma nöbeti düzenlendi.
Gazze'deki sivil halka yönelik tehditler ve İsrail güçlerinin şehri terk etmeleri için zorlamaları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan, başka bir yere sığınma şansı olmayan siviller, El Ehli Hastanesine sığınmışlardı. Ancak, hastane, bu duruma rağmen bombalanarak 500'den fazla insanın feci bir şekilde ölmesine neden oldu. Bu dehşet verici olayın dünya genelinde ve Almanya'da da protesto edilmesiyle insanlar sokaklara döküldü.
Olay sonrası görüntülerde İsrail saldırısında katledilmiş savunmasiz bebekler ve parçalanmış cesetlere ait görüntüler büyük infial uyandırmıştı.
Bu olayın yankı bulması ve vicdan sahibi kimsenin dayanamayacağı İsrail'in hastane katliamının görüntülerinin ortaya çıkması, dünya genelinde olduğu gibi Almanya'da da insanları harekete geçirdi.
Bu etkinliğe katılanların çoğunluğu Arap kökenliydi, ancak farklı etnik gruplardan ve farklı dinlere mensup insanlar da vardı. Arap ülkelerinden, İranlılardan, Türkiye kökenlilerden, Bosnaklardan, Arnavutlardan, Ruslardan ve Almanlardan oluşan katılımcılar bulunuyordu. Farklı ülkelerin bayrakları da gösterildi. Alman katılımcıların bazıları, İsrail'in faşizmine karşı olduklarını ve oraya bu nedenle geldiklerini ifade ettiler.
Büyük bir polis ekibi etkinliği çevreledi
Yaklaşık bir saat süren anma nöbeti Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı. Daha sonra Filistin'e duyulan derin üzüntüyü ifade eden bir ağıt seslendirildi. Bu ağıtta sessizce "Yok ediliyoruz" mesajı dile getiriliyordu. Arapça bilenler, duygu seli içinde göz yaşlarına hakim olamadılar. Almanca olarak ifade edilen bu anma töreni, Filistin'deki zorlu koşulları, kayıpları ve acıları yüreklere dokundurdu, duygu dolu anlar yasandi.
Anma etkinliğine katılan gençler "Lebbeyk ya Aksa" ve "Filistin sahipsiz değildir" sloganlarıyla tekbirler getirerek duygusal anlar yaşadılar. Ancak, bu sloganlar izin kurallarına aykırı olduğu için organizatörler tarafından uyarıldılar. Bazı yazılı sloganlar kaldırıldı, bir polis memuru ise bir Müslüman bayanın slogan pankartına el koyarak kimlik bilgilerini aldı.
Ardından Almanca bir konuşma yapılarak İsrail'in Gazze'deki katliama dikkat çekildi. Konuşmada öne çıkan pasajlar, İsrail'in Filistinlilere yönelik serbestçe işgal edebiliyor, öldürebiliyor, yerleşimciler için Filistinlileri sürebiliyor, elektrik, suyu ve gıdayı kesebiliyor ve katliam yapabiliyor, kimse engel olamıyor mesajını taşıyordu. Ayrıca batı liderlerinin bu yapılanlara rağmen ziyaret için sıraya girdiklerine ve her zaman İsrail'i desteklediklerine dikkat çekilerek, bu çifte standarda vurgu yapıldı.
Katılımcıların arasından bir Müslüman sesli bir şekilde Avrupa'da Kuran'ın yakılması fikri özgürlük olarak kabul edilirken, biz Filistinlilere özgürlük ve barış için yürüdüğümüzde antisemitizm damgası yiyoruz.
Bu aciklama üzerine orada bulunanlar toplu halde:“ Herkesin duyması ve anlaması gereken şey, bizim antisemit ve yahudi düşmanı olmadığımızdır.“ Bu mesaj üç kez tekrarlayarak Almanca olarak ifade edildi.
Anma töreni beş dakikalık bir saygı duruşu gerçekleştirilerek ve Kur'an-ı Kerim okunarak sonlandırıldı. (Hürseda Haber)