PKK'nın siyasi uzantısı DEM, TBMM turunda, Erdoğan da Diyarbakır’a gidiyor
TBMM yeni yıla yoğun bir siyasi gündemle girdi. İmralı’da PKK lideri Öcalan ile görüşen DEM Parti heyeti 2 Ocak’ta önce TBMM Başkanı Kurtulmuş’u ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti.
İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bilgilendirme toplantılarına başladı. 3 Ocak’ta Meclis Başkanı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşen heyet mecliste grubu bulunan diğer partileri de ziyaret edecek. Bu ziyaretlerin tarihleri de belli oldu.
Mecliste başladı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin Ekim ayında partisinin grup toplantısında PKK lideri Öcalan’a yaptığı çağrının ardından DEM Parti heyeti Aralık ayının sonunda İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmüştü.
Görüşmenin ardından mecliste bilgilendirme toplantılarına başlayacaklarını duyuran heyet ilk olarak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti.
DEM Parti Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Ahmet Türk’ten oluşan heyet, görüşmenin ardından “umutluyuz” değerlendirmesinde bulundu. Heyet adına konuşan Önder, “iyi geçti, tabii ki umutluyuz,” dedi.
Kurtulmuş’u Öcalan ile görüşme hakkında bilgilendirdiklerini belirten Önder, “Önerilerini dinledik, bir iki genel değerlendirme yaptık. Şimdi Sayın Bahçeli ile görüşme devam edecek. Sanırım pazartesi günü CHP, AK Parti ve Meclis’te temsil edilen tüm partileri ziyaret edeceğiz,” dedi.
Bahçeli kapıda karşıladı
DEM Parti heyeti Kurtulmuş ile yapılan görüşmenin ardından MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti. Bahçeli heyeti kapıda karşıladı.
Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede MHP’li TBMM Başkanvekili Celal Adan da hazır bulundu.
Görüşmenin ardından bir basın açıklaması yapılmayacağı duyurulmuştu. Önder, bir gazetecinin sorusu üzerine ziyaretin olumlu geçtiğini belirtti.
İmralı’daki ziyaretin ardından DEM Parti Öcalan’ın mesajını paylaşmış, mesajda, “Sayın Bahçeli ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim,” cümlesi dikkat çekmişti.
DEM Parti bu açıklamanın ardından “belli bir olgunluğa ulaşana kadar basına bilgilendirme yapılmayacağını” duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kritik Diyarbakır ziyareti
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta Diyarbakır’a gideceği öğrenildi. 11 Ocak’ta Diyarbakır, 12 Ocak’ta ise Urfa’da partisinin il kongrelerine katılacak olan Erdoğan’ın ziyareti, yeni çözüm süreci tartışmalarının başlamasından bu yana Diyarbakır’a ilk ziyareti olacak.
DEM Parti heyetinin önümüzdeki günlerde CHP ve AK Parti dahil olmak üzere Meclis’te temsil edilen tüm partilerle görüşecek.
AK Parti ile görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti lideri olarak bulunup bulunmayacağı ise merak konusuydu. Heyet 6 Ocak’ta Gelecek Partisi, AK Parti ve Saadet Partisi’ni ziyaret edecek. AK Parti’den heyeti Grup Başkanı Abdullah Güler karşılayacak.
DEM Parti’nin 7 Ocak’ta ise Yeniden Refah ve DEVA yöneticileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.
CHP ile görüşme tarihinin ise henüz netleşmediği belirtildi.
DEM Parti’den kanun teklifi
Bu gelişmelere paralel olarak, DEM Parti’den dikkat çeken bir kanun teklifi geldi. Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Arslan tarafından hazırlanan ve 31 Aralık 2024’te TBMM Adalet Komisyonu’na sevk edilen teklifte, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumu ele alındı.
Adli Tıp raporlarında, cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyeceği belirtilen mahkumlar için savcılıklar ve kolluk güçlerince verilen ‘tehlikelilik’ ifadesine dayanılarak tahliyeler engellendiğini belirten teklifte şu ifadelere yer verildi: “Hasta tutuklu ve hükümlülerin ceza erteleme veya tahliyesinde son kararın kolluk güçlerinin insafına bırakılması ve bağımsız kurumların denetleyici olmaması nedeniyle hak ihlalleri yaşanmaktadır. Cumhuriyet savcılarına verilen takdir yetkisi kaldırılmalı, hastane raporları esas alınmalıdır.
Bu sürecin bir diğer önemli boyutu da “umut hakkı” olarak adlandırılan yasa teklifi. DEM Parti’nin Ekim ayında TBMM’ye sunduğu teklifle, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olup cezaevinde 25 yılı dolduranlara koşullu salıverme hakkı tanınması öngörülüyor.
MHP Lideri Bahçeli ilk açıklamalarında umut hakkından söz etmiş, konu Türkiye gündemine gelmişti. (yetkinreport)