ABD Yılbaşı saldırıları: birileri Trump’a “Suriye’de kalalım” diyor
IŞİD (DEAŞ), El Kaide, İslami Cihad gibi örgütler kanlı yılbaşı saldırılarını genellikle Türkiye, Pakistan, Endonezya gibi Müslüman nüfuslu ülkelerde yaparlar. Bunun en acı örneklerinden birine İstanbul’da 2016’yı 2017’ye bağlayan gece yarısı Reina gece kulübünde tanık olmuştuk; Özbekistan uyruklu DEAŞ üyesi Abdülkadir Masharipov, rastgele açığı ateşle 39 kişiyi öldürmüş, 70 kişiyi yaralamıştı. Bu yılbaşı terör saldırısı haberi ABD’den geldi. New Orleans’ın turistik Bourbon Caddesine kamyonetiyle dalan Shamsuddin Jabbar (Türkçede Şemsettin Cabbar diye okuyabiliriz) en az 15 kişiyi öldürdü.
Cabbar, 42 yaşında Arap-Amerikalı. Bilgisayar mühendisi. ABD ordusuna girip Afganistan’da görev yapmış; insan kaynakları ve iletişim birim yöneticiliklerinde bulunmuş.
Amerikan medyası, aracında DEAŞ flaması bulunduğunu ve saldırı öncesinde tehdit videoları yayınladığını yazıyor. New York Times gazetesinin haberine göre, Beyaz Saray’daki son günlerini dolduran Başkan Joe Biden’a, saldırganın “IŞİD’den etkilendiği” bilgisi verilmiş.
Tump’a Suriye uyarıları mı?
Devamında New York’ta bir gece kulübüne kanlı bir saldırı ile 20 Ocak’ta Başkanlığı devralacak Donald Trump’ın Las Vegas’taki oteli önünde bir Tesla otomobilin kendiliğinden patladığı haberi geldi. Tesla’nın üreticisi ve Trump’ın yakın destekçisi Elon Musk, bu patlamayla New Orleans terör saldırısı arasında bağlantı bulunduğunu öne sürdü.
Komplo teorisi mi?
Belki…
Komplo teorilerinin gerçekten komplo olup olmadığı kanıtlanabilmelerine bağlıdır.
Böyle durumlarda, olayları çevreleyen koşullara ve eldeki olgulara bakmak gerekir.
Trump’ın iş başına gelince masasında bulacağı uluslararası sorunlar arasında, Suriye bulunuyor.
Suriye’de iktidar 8 Aralık’ta Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçmasıyla Ahmed el Şara (namı diğer Golani) yönetimindeki HTŞ’ye geçti. Golani’nin en önemli sorunu ülkenin her yerinde egemenliğini sağlamak. 30 Aralık’ta PKK’nın Suriye kolu PYD’nin omurgasını oluşturduğu SDG ile görüşmesinde Kürt federasyonuna karşı olduğunu açıkça söylemiş. Oysa SDG’nin arkasında, 2015’te onu kurduran ABD var; gerekçesi DEAŞ ile mücadele.
Trump, Suriye’den çıkmak istiyor ama ABD ordusu istemiyor.
Nereden mi biliyoruz? Yakından bakalım.
ABD Suriye’den çıkacak mı?
Trump ABD’nin Suriye’den çıkmasını istiyor. Bunu ilk başkanlık döneminde de söylemişti. Söyler söylemez önce ABD’nin Orta Doğu ve Orta Asya jandarması CENTCOM karşı çıktı; ardından da Savunma Bakanlığı Pentagon. Başkan ne derse desin, askerin dediği oldu; hatta -Özel Kuvvetler eğitmenleri ve istihbaratçılardan oluşan- askeri danışman sayısı 400 küsurdan 800 küsura çıktı.
Seçimi kazanması ardından “Suriye’de ne işimiz var?” diyen, ilk basın toplantısında tekrarlayan Trump’a Pentagon sözcüsü “Yakın zamanda çeklime planımız yok” dedi ve Suriye’deki ABD askeri sayısının Trump’a bilgi, verildiği üzere 900 değil, 2000’e yükseltildiğini söyledi.
New Orleans saldırısı adeta ABD kamuoyuna DEAŞ tehdidinin hala gerçek ve hatta artık onları kendi evlerinde vuracak kadar tehlikeli olduğu mesajını veriyor.
Biden’ın giderayak topa girmesi de adeta Trump’ın önünü kesiyor.
Bütün bunlar Türkiye’de MHP destekli AK Parti iktidarı PKK ile -bu defa silahlı mücadeleye son vermesi amacıyla- yeni bir diyalog sürecini başlattığı sırada yaşanıyor.
Birileri bu kanlı statükonun değişmesini istemiyor, bu açık. (yetkinreport)
NOT: Alıntı makaleler Hürseda Haber'in yayın politikasını yansıtmayabilir.