Erdoğan: Süreci Sabote Eden Taraf Olmayacağız
Şırnak'ta yapımı tamamlanan Şerafettin Elçi Havaalanı'nın açılışına katılan Başbakan Erdoğan çözüm sürecinden, Suriye ve Mısır'a kadar önemli açıklamalarda bulundu. Süreci sabote eden taraf olmayacaklarını belirten Erdoğan, bu süreci akamete uğratan tarafın ağır bir vebalin altına gireceğini söyledi.
ŞIRNAK - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şırnak'ta yapımı tamamlanan Şerafettin Elçi Havaalanı'nı hizmete açtı.
Tören alanına eşi Emine Erdoğan ile birlikte gelen Başbakan Erdoğan, alanda bulunanları selamladı. Şırnak Valisi, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım sırasıyla kısa birer konuşma yaptı. Ardından kürsüye Erdoğan havaalanına Şerafettin Elçi'nin ismini verdiklerini hatırlattı. Başbakan Erdoğan, "Şırnak Havalimanı ihalesini 2009'da yaptık 2012 sonunda altyapı inşaatı tamamlandı. Geçen ay üst yapıyı tamamladık. Bugün yılda 500 bin kapasitesi olan 120 milyon liralık bedelle inşa ettiğimiz Şerafettin Elçi Havalimanı'nı artık resmen açıyoruz, sizlere emanet ediyoruz" dedi.
Sorunları hesaplaşarak değil helalleşerek aşacağız
Başlatılan süreci sabote eden ve sonuçsuz bırakan tarafın kendileri olmayacağı vurgulayan Erdoğan, bu süreci akamete uğratan tarafın ağır bir vebalin altına gireceğini ifade etti.
Hiç kimsenin, gençlerin kanı üzerinden farklı hesaplar içine girmemesi çağrısında bulunan Başbakan Erdoğan, "Herkes ama herkes, elini yüreğine koysun, elini vicdanına koysun, gençleri düşünsün, anneleri, babaları düşünsün ve adımını ona göre atsın. Bu süreçte hepimiz sorumluyuz. Herkes sağduyulu olmalıdır, herkes, söylediğini, yaptığını, çok büyük bir hassasiyetle ölçüp biçmeli, öyle adım atmalıdır.
Değerli kardeşlerim, bir taraftan hizmet verelim diyoruz ama bir taraftan da birileri hizmet verilmesin diye tehditte bulunuyorlar. 'Yüzde 10 bize komisyon vereceksin' diyenler var. Aynı şeyi şu anda Hakkari Yüksekova'da yapmak istediğimiz havalimanında da yapıyorlar. Bizim derdimiz bir an önce Hakkari'deki kardeşlerimizi de bu havalimanına bir an önce kavuşturmak ve Hakkari gibi Türkiye'nin bir uç vilayetine bir diğer ucuna uçakla gidebilme imkanını getirelim istiyoruz. Onun da önünü kesme gayreti içerisinde olanlar var. Buna insani yaklaşım denilebilir mi? Bunu yapanlar bu ülkede barışı konuşabilir mi?"
Hükümetin Suriye politikasın savunan Başbakan Erdoğan, "Bizim Suriye politikamız, en başından itibaren çok ama çok nettir. Biz, Suriye'de, meşruiyetini yitirmiş olan, boğazına kadar kana batmış olan, zalim rejimin derhal gitmesini, Suriye'de halkın iradesi ile tecelli etmiş bir yönetimi istiyoruz" dedi.
Son günlerde, Suriye'nin kuzeyinde, özellikle de Şanlıurfa'ya yakın sınırda, Suriye'deki taraflar arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını ve sınır ilçelerinin de bu çatışmalardan etkilendiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Bizim Suriye politikamız, en başından itibaren çok ama çok nettir. Biz, Suriye'de, meşruiyetini yitirmiş olan, boğazına kadar kana batmış olan, zalim rejimin derhal gitmesini, Suriye'de halkın iradesi ile tecelli etmiş bir yönetimi istiyoruz" ifadesini kullandı.
Suriye'de, hiçbir kesimi diğerinin önünde ya da üzerinde görmediklerini ifade eden Erdoğan, Suriye'de, herkesin temsil edildiği, anayasal, parlamenter bir sistemin kurulmasını istediklerini söyledi.
Mısır'daki askeri darbe
Mısır'da seçimle gelen meşru yönetime karşı yapılan askeri darbeye de değinen Başbakan Erdoğan, yaptığı darbenin ardından savunma bakanlığına getirilen Sisi'nin darbe yanlılarını Tahrir meydanına çağırmasını eleştirerek, "Askeri darbenin başındaki şahıs bu çağrıyı niye yapıyor? Orada Mısır halkını bir birine vurduracak, ondan sonra da kendine vazife çıkaracak. Diyecek ki 'halk bir birine düştü, ben de asker olarak duruma müdahale ettim' diyecek. Namazdayken 53 kişi öldürenler burada faturası yüksek bir bedel ödeyecekler. Şu anda dünyanın bu konuya daha duyarlı olmasını istiyoruz. Bütün Batı'nın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Amerika'sıyla Rusya'sıyla Çin'iyle daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Buna seyirci kalmak, insani olarak bizim için bir vebaldir" diye konuştu.
Yapılan açılıştan sonra havaalanında iftar verildi. Programa katılan bakanlar, farklı masalarda oturarak halka bir araya geldi.
Cizre'ye 13 kilometre mesafede 120 milyon lira maliyetle kurulan Şerafettin Elçi Havaalanı ve bazı tesislerin açılış töreninde, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yer aldı. Ayrıca, bakan yardımcıları, milletvekilleri, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, BDP Milletvekili Hasip Kaplan ve Şerafettin Elçi'nin kardeşi Eşref Elçi, hanımı Fatma Elçi, oğlu Renas Elçi ve diğer aile yakınları da açılış törenine katıldı. (Abit Dündar - İLKHA)