'İslam İnkılabı, İslam dünyasını uyandırdı'
"İran, Orta Asya ve Kafkasya milletleri arasında çok sayıdaki kültürel, dini, mezhebi, medeniyetsel ve tarihi ortaklıklar yüzünden İslam İnkılabı, bu toplumlar üzerinde kimliksel, mezhepsel ve medeniyetsel açılarından kabul edilir seviyede etki bırakmıştır."
İslam İnkılabı zaferi üzerinden geçen 42 senede, bu devrim bölge ve dünya milletleri üzerinde başdöndürücü etkilere yol açmıştır. Bu nedenle doğu ve batıdaki sultacı ülkeler İslam İnkılabı'nın etkileriyle mücadeleyi kendi gündemlerine almış bulunuyorlar.
Bölge ve dünyada İslam İnkılabı sevenleri ve destekçileri için oluşturulan kısıtlamalar ve baskılara rağmen, İslam İnkılabı hala kendi yoluna devam etmekte ve dünya genelinde de destekçileri, aynı çizgiyi takip ederek, bu sürece yardımlarını sürdürmekteler.
Bu bağlamda Kırgız siyaset uzmanlarından Hüseyin Usubaliyev yaptığı değerlendirmede, çağdaş tarihimizin en önemli olaylarından biri olan İslam İnkılabı, henüz dünyadaki Müslümanlar ve müstazaflar için ümit penceresi olduğunu belirtti.
Kırgız uzman, kuşkusuz, İran milletinin sağlam ve cihatçı duruş ve maneviyatının gelecekte de, İslam Cumhuriyeti ve Tek Ümmet için benzersiz başarılara imza attıracağını ve İslami İran'ın bugün uluslararası terörizm karşısında büyük ve geçilmez bir baraj haline dönüşmüş ve terör örgütü IŞİD'i yok etmek ve bölge ve dünya için terör örgütlerinin tehlikesini azaltmak noktasında tüm ülkeleri kendisi için minnettar kılmıştır.
Pakistan merkezli Dış Politika ve Barış Araştırmaları Merkezi Başkanı Bayan Ferhat Asıf de yaptığı değerlendirmede şöyle diyor:
"İran İslam İnkılabı, dışarıdan destek almayan yerli bir hareket olarak başka milletlere kendi hedef ve ülkülerine direniş ve mücadele yoluyla ulaşmak için yol haritasını çizip, belirlemiştir."
Muhtelif ülkelerden düşünürlerin yaptığı değerlendirmeler, Kurucusu Rahmetli İmam Humeyni'nin liderliğindeki İslam İnkılabı'nın gerçek etkilerini yansıtmakta.
Aslında, İslam İnkılabı, tüm milletler için İslami uyanış turundan bir hareket oluşturmuştur.
İran devrimi bir yandan Fars Körfezi kıyısındaki gerici Arap liderlerinin gerçek yüzünü bölge milletleri için gösterirken diğer yandan Müslümanlar, hatta gayri Müslüman milletler, İslam'a dönüş yolunu açık biçimde çizmiştir.
Muhteşem İslam İnkılabı'nın zaferinden sonraki senelerde, Batı'da gençler başta olmak üzere muhtelif kesimlerin Yüce İslam dinine yönelmelerinde de İran devrimi etkin ve güçlü bir rol ifa etmiş bulunuyor.
Başka bir deyişle, İslam İnkılabı zaferinden sonra Müslümanlar arasında ümit filizi şekillenmiştir. Geçmişte din tarihi geçmiş bir olay olarak olarak gençlere telkin ediliyordu, ancak İslam İnkılabı'nın zaferiyle bu durum değişmiş oldu.
Örneğin, Soyvetler Birliği dağılmadan önce Komünist sistemi durmadan Orta Asya ve Kafkasya cumhuriyetlerinde durmadan yüce İslam dini dahil semavi dinlere karşı yoğun biçimde propaganda yapmasına rağmen İslam İnkılabı, bu bölgelerde yaşayan milletlerin Yüce İslam dinine yönelmelerini sağlamış oldu.
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra İslam İnkılabı'nın bu bölgelerdeki milletlerin üzerindeki etkisi oldukça büyük ve derin olmuştur.
İran ve Orta Asya ve Kafkasya milletleri arasında çok sayıdaki kültürel, dini, mezhebi, medeniyetsel ve tarihi ortaklıklar yüzünden İslam İnkılabı, bu toplumlar ve milletler üzerinde kimliksel, mezhepsel ve medeniyetsel açılarından kabul edilir seviyede etki bırakmıştır. (Ajanslar)