Öcalan ziyaretinde Suriye etkisi var mı?
İmralı ile görüşmenin önümüzdeki 10 gün içinde yapılması bekleniyor. İktidarın "bekle-gör" politikası içinde olduğunu söyleyen DEM Partili siyasetçiler (PKK'nın Türkiye'deki siyasi uzantıları) arasında bu tutumun ciddi risklere de gebe olduğunu düşünenler var.
Gazeteci Nergis Demirkaya, bugünkü köşe yazısında İktidar'ın, özellikle MHP'nin, Öcalan ile ilgili attığı adımın Suriye etkisini ele almış. PKK'nın Türkiye'deki siyasi uzantısı olarak bilinen DEM Parti ve iktidar arasındaki Öcalan adımlarını yazısının ilgili bölümünde şöyle değerlendiriyor:
"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “İmralı’yla DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz” sözlerinin üzerinden iki hafta geçti. Açıklamalara bakılırsa iznin verilmesiyle ilgili bir pürüz yok ama ziyaret tarihi üzerinde soru işareti var.
İlk açıklamasında başvuruya makul sürede yanıt verileceğini söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç en son değerlendirme sürecinin devam ettiğini söyledi, “Burada uygun bir günün belirlenmesi ile ilgili bir çalışmamız olacak. Size sonucu bildireceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç’un daha fazla detay ver(e)memesi, Bakanlığın planlanan ziyaretteki ana görevinin izin prosedürü ile sınırlı olmasından. İktidar kaynakları görüşmeyle ilgili değerlendirme sürecinin başta MİT olmak üzere güvenlik organları aracılığıyla yürütüldüğünü söylüyor. Geçmiş tecrübeler dikkate alınarak titiz bir çalışma yapıldığı, gidecek heyete dair değerlendirmelerin devam ettiği, heyetin Öcalan ile de müzakere edildiği kaydediliyor.
İMRALI HEYETİNE 3. İSİM
Gazete Duvar Parlamento Muhabiri Ceren Bayar, Bakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberinde Öcalan görüşmesi için planlanan heyette DEM Partili milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Sırrı Sakık’ın yer alabileceğini yazdı. DEM Parti kaynakları da iktidar kaynakları da geçmiş Çözüm Süreci’nde deneyimi olan Buldan ve Önder’in heyette yer alma olasılığını olağan karşılıyor. Ancak iktidar kaynakları son başvurunun DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları adına yapıldığına dikkat çekerek, Buldan ve Önder’in yanı sıra heyete iki eş genel başkanın ya da sadece Tuncer Bakırhan’ın dahil edilebileceğini kaydediyor. Heyette üçüncü kişi olarak Bakırhan’ın yer alabileceğini dile getiren kaynaklara göre bu tercihte Bakırhan’ın MHP lideri Bahçeli’nin de alkışına neden olan konuşması etkili olabilir.
GÖRÜŞME NE ZAMAN OLACAK?
İki haftayı geride bırakan başvurunun başta Suriye’deki sıcak gelişmeler nedeniyle ötelendiğini düşünen çok sayıda siyasetçi var. İktidarın "bekle-gör" politikası içinde olduğunu söyleyen siyasetçiler arasında bu tutumun ciddi risklere de gebe olduğunu kaydedenler var. DEM Partili bir yetkili de, “İzin verilecek görünüyor ama zamanlama da önemli. Hükümetin hem tabanını hem de genel kamuoyunu gözeterek temkinli yaklaşması anlaşılır, ancak başta Suriye olmak üzere sahadaki sıcak gelişmeler nedeniyle her geçen gün yeni risklere gebe. Yarın ne olacağını kimse öngöremiyor. Bu ziyaretin geniş bir zamana yayılması durumunda sonrasında yol alınamayabilir. Bazı kritik eşikler vardır. O eşikleri atladığınızda geriye dönüp toparlamak daha zor olabilir. Onun için ne kadar hızlı adım atılırsa o kadar pozitif ilerleme şansı olabilir. En hızlı şekilde bu görüşme gerçekleşmeli" diyor.
İktidar kaynakları ise bir gecikme olmadığı görüşünde. İlgili kurumların ön hazırlıkları tamamlandıktan sonra görüşmenin 2024 yılı bitmeden, önümüzdeki 10 gün içinde yapılabileceği ifade ediliyor..." (duvar)
NOT: Alıntı makaleler Hürseda Haber'in yayın politikasını yansıtmayabilir.