İmam Hamaney'in Papaya Filistin mesajı ne anlama geliyor?
İran İlmiye Havzaları Müdürü, dünya Katolik Hristiyanları lideri ile görüşmesinde İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamaney'in sözlü mesajını Papa'ya iletti.
İran İlmiye Havzaları Müdürü Ayetullah A'rafi, Papa ile yaptığı görüşmede şu açıklamada bulundu: "İslam İnkılabı Lideri ziyaretimden haberdar oldukları zaman selamlarını iletip geçmişiniz ve Latin Amerika ile ilişkilerinizi övüp uluslararası alanda İslam, Hristiyanlık ve mağdurları savunma alanındaki kimi tutumlarınızı takdir ederek "beklentimiz özellikle de Filistin ve Yemenli mazlumlar da dahil olmak üzere tüm mağdurları savunmaya devam etmeniz, bu konuda açık ve net tutum sergilemeniz beklentisindeyiz vurgusunda bulundular."
Ayetullah A'rafi sözlerinin devamında şunları da söyledi: "İslam İnkılabı Lideri, Filistin halkının savunma alanında ve bu sorunun halkın oyları, asıl ahalinin seçimlere katılımı ile çözülmesine yardımcı olmakta yardımcı olmanızı istiyor."
Papa ise bu görüşmede, "Benim selamımı İslam İnkılabı Liderine, İran'ın büyük din adamları ve mercilerine iletin. Biz de Lideri'nizin söylediklerine inanıyoruz." dedi.
Bu görüşmede Ayetullah A'rafi ayrıca İran ilmiye havzaları ve ilahiyat fakültelerinin Katolik Kilisesi de dahil olmak üzere uluslararası bilimsel-dini kurumlarla etkileşime girmeye hazır olduğunu duyurdu ve günümüz dünyadaki sorunları ilgili konuştu ve şöyle dedi: İlahi ve inançsal marifetlerin sarsılması, maneviyatın düşmesi ve gayb alemine olan bağlılığın azalması, aile kurumunun zayıflaması ve kadınların yüksek rolü ve statüsünün gözardı edilmesi, uluslara karşı yaptırımlar ve baskıcı baskılar, yoksulluk ve açlık, savaşa teşvik, işgal ve uluslararası örgütlü baskılar, çevresel bozulma ve ekonomik güçlerin ihmali ve aşırılığın büyümesi, dünyanın en büyük zorluklarından ve krizlerinden sayılırlar. İlahi dinlerin etkin rolü olmadan üstesinden gelinemeyecek olan yeni çağlın sorunları ile karşı karşıyayız. "
İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei'nin dünyanın Katolik lideri Papa'ya sözlü mesajı, Papa'nın çeşitli küresel meselelerdeki önceki tutumları göz önüne alındığında anlam kazanmaktadır. Papa defalarca bölgesel ve uluslararası krizlerin çözülmesi ve büyük güçlerin küresel sorunlara dikkat çekmesi için çağrıda bulundu. Aynı zamanda, önemli bir nüfusu oluşturan dünya Hristiyanların Katolik lideri olarak Papa'nın dini konumu, onun söylemini büyük ölçüde etkin hale getirmektedir. İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei'nin sözlü mesajında da değinilen Papa'nın olumlu ve yapıcı eylemleri arasında, İslam ve Hıristiyanlık arasındaki ilişkileri yumuşatma çabaları ve her birini daha iyi anlamak için dinler arası diyalogları teşvik etmesi da yer alıyor. Bir arada yaşama ihtiyacı farklı dinler arasında barışçıl beraber yaşama koşullarının sağlanması yönündeki çalışmaları da bu alanda dikkat çekici bir noktadır. Bu bağlamda Şubat 2019'da Papa Francis, Mısır'daki El-Ezher Camii İmamı Şeyh Ahmed el-Tayyib ile ortak bir "İnsanlığın Kardeşliği" bildirgesi imzaladı ve dünya barışı dilerken, dini şiddeti ve diğer her türlü şiddeti kınadı.
Öte yandan Papa'nın Filistin konusundaki tutumu ve Siyonist rejimin suç teşkil eden eylemlerini kınaması, önemli küresel meselelerde öne çıkan duruşları arasında yer almaktadır. Papa Francis, Mayıs 2018'de ABD büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasını protesto etmek için İşgal Altındaki Topraklar ile Gazze arasındaki sınırda Filistinlilerin şehit düşürülmesini kınadı. Bu olayda 60 Filistinli şehit düşmüştü. Papa Francis bu eylemlerin yalnızca Filistinlilere yönelik şiddeti arttıracağını da sözlerine ekledi. Papa Francis bu bağlamda St. Peter'de yaptığı konuşmada binlerce muhatabına ve izleyiciye hitaben şunları söylemişti: "Ölülerin ve yaralılarına Filistinli ailelerine en derin taziyelerimi iletiyorum ve bu olaylarda acı çekenler için dua ediyorum. " Papa Francis sözlerinin devamında şunları da ekledi: " Şiddet kullanımının asla barışa yol açmayacağını belirtmek isterim. Savaş savaşı artırır ve şiddet şiddeti doğurur."
Papa Francis ayrıca Siyonist Rejim'in Gazze şeridi'ne yönelik vahşice saldırı sonrası birçok suçsuz insanın ölümünü kabul edilemez olduğunu vurgulayarak bunun geleceğin yok oluşuna işaret ettiğini belirtti ve şöyle dedi: " Nefret ve küskünlüğün nereye varacağını bilmiyorum" .
İslam İnkılabı Lideri'inin bu konudaki yaklaşımı göz önüne alındığında, Papa Francis'in dünyanın mazlumlarının, özellikle Filistin ve Yemen'in savunmasındaki tutumlarının sürdürülmesi gerektiğini vurguladığı görülmektedir. (parstoday)