Nevruz yaklaşırken Orta Doğu’da “barış rüzgarları”esiyor
Nevruz Bayramı yarın (Salı günü) kutlanacak. Batı ve Orta Asya ile Orta Doğu bölgelerindeki halklar bayramı coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor. Bayram yaklaşırken, Orta Doğu’da esen güçlü “barış rüzgarları” nevruza daha yoğun bir bahar havası katıyor.
Önemli bir haber, 10 Mart gününde yayınlandı. Çin’in arabuluculuğunda İran ve Suudi Arabistan, diplomatik ilişkilerin kurulması için anlaştı. Böylece Orta Doğu’da barışın şafağı sökmüş oldu. Bundan sonra bölgeden bir dizi olumlu haberler peşi sıra geldi. Maldivler, İran ile diplomatik ilişkileri yeniden başlattığını duyurdu. İran, Bahreyn ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatmaya hazır olduğunu açıkladı. Yemen'deki Husiler Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları durdurduğunu ilan etti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Birleşik Arap Emirlikleri’ne resmî ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye ve Mısır, diplomatik ilişkileri yeniden başlattıklarını açıkladı. Suudi Arabistan Kralı'nın daveti üzerine İran Cumhurbaşkanı'nın Suudi Arabistan’ı ziyaret edeceğine dair son haber, Orta Doğu'daki barış rüzgarlarını doruk noktasına taşıdı.
Sadece on gün içinde bir zamanlar birbirine düşman olan taraflar, bir araya gelip görüşme niyetlerini ortaya koydular. Uzlaşma ve barışın, Orta Doğu ülkelerinin ortak ümidi haline geldiği gözlemleniyor. Barış, kalkınma ve ortak kazancın çağın eğilimleriyle uyumlu olduğunu bölgedeki daha fazla ülke anlamıştır.
İran ile Suudi Arabistan arasında Beijing’de varılan anlaşma, Orta Doğu’da bir kilometre taşı niteliğindedir. Çin’in, arabuluculuğunu yaptığı barış görüşmelerinin ilerletilmesi, Orta Doğu’daki barış sürecinin yeniden başlatılmasına ümit verdiği gibi, gerginlikleri giderme iradesine sahip olan ülkelerin de cesaretli bir adım atmasını teşvik etmiştir.
Bu yıl Çin'in ileri sürdüğü insanlığın kader ortaklığı kavramı ile Kuşak ve Yol inisiyatifinin 10. yıl dönümüdür. Son 10 yılda Çin lideri Xi Jinping, art arda Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni ortaya koydu. Bu düşünce ve inisiyatifler, giderek daha fazla ülke ve uluslararası örgütten destek topladı.
İran ve Suudi Arabistan’ın Beijing’de diyalog yoluyla anlaşmaya varması, Çin’in söz konusu düşünce ve inisiyatiflerinin yerine getirilmesinde başarılı bir uygulamayı oluşturdu.
Irak Savaşı’nın 20. yıl dönümünde Çin Medya Grubu muhabiri, ABD’nin işgalinden sonra kurulan Irak’ın geçici yönetiminin başbakanı İyad Allavi’yle bir röportaj yaptı.
Allavi, ABD’nin Irak’ta işlediği suçlarla ülkeyi kaosa sürüklediğini, bölgesel gerginlikleri artırdığını söyledi. Allavi, Çin ve ABD'nin Orta Doğu'daki politikalarının karşılaştırılınca, kimin haklı olduğunu değerlendirmek için halkın gönlündeki terazinin yeterli olacağını kaydetti. (CRI Turk)