'Erdoğan bölgedeki hayallerinden vazgeçti'
Körfez turu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye yönelik eski hayallerinden vazgeçtiğini ve onu ilgilendiren tek hususun, ekonomik yatırımları ülkesine çekmek olduğunu gösterdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son zamanlardaki diplomasi trafiği ve bu kapsamdaki Körfez turu Arap medyasını epey meşgul etti. Arap dünyasının önde gelen gazeteleri ve yazarları Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gezisine büyük ilgi gösterdi. Özellikle Suud ve Katar’a hediye edilen Togg otomobiller ve ekonomik anlaşmalar Arap gazetelerinde ziyarete ilişkin ön plandaydı.
'SLOGAN SİYASETİNDEN TOGG SİYASETİNE'
Son Körfez turu, Tayyip Erdoğan'ın bölgeye yönelik eski hayallerinden vazgeçtiğini ve artık onu ilgilendiren hususun, onun bölgesel ve uluslararası alandaki çatışma ve çekişmelerinin kurbanı haline gelen ekonomiyi kurtarmak için yatırımları ülkesine çekmek olduğunu gösterdi.
Erdoğan, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın yanı sıra Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani'ye yerli üretim Togg otomobil hediye etti. Bu simgesel mesaj Türk diplomasisinde bir değişim olduğunu ve slogan siyasetinden Togg siyasetine geçildiğini gösteriyor. Bu da Körfez ülkeleriyle olan ilişkilerde çıkar ilişkilerine odaklanılacağına işaret ediyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette, geçmişte olduğu gibi ne yakından ne de uzaktan siyasi meselelere değinmedi, tehditlerde bulunmadı, şahısları ve ülkeleri hedef almadı. Sadece ekonomiden bahsetti ki bu da Erdoğan'ın Suudi Arabistan, Katar ve BAE'yi kapsayan Körfez ziyareti üzerinden siyasete kapılarını kapattığını teyit ediyor. (Londra merkezli El Arab Gazetesi)
'ERDOĞAN DOĞRU YOLA GERİ DÖNDÜ'
Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü defa beş yıllığına Cumhurbaşkanlığı'nı kazanmasından iki ay sonra yüzünü iki yöne doğru çevirdi ve yeni dönemine öncelik vermeye başladı. Bu da yeni dönemde Türk dış politikasının nasıl seyredeceğine dair işaretler taşıyor.
Erdoğan bir kez daha Türkiye'nin cumhurbaşkanı seçildikten sonra yeni ekonomi politikaları benimsemek durumundaydı. Özellikle de Türkiye'nin son yıllarda tanık olduğu büyük ekonomik çöküş nedeniyle Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi ve fiyatların çılgınca yükselmesi göz önüne alınırsa. Zira seçim biter bitmez lira yeniden düşüşe geçti ve bir hafta içinde dolar karşısında 20 liradan 26 liraya çıktı.
Erdoğan ekonomiyi kurtarmak için iki tarafa yöneldi. İlki Avrupa Birliği ve Atlantik'le temsil edilen Batı ülkeleri. Çünkü Türkiye'nin dış ticaretinin yarısı ve Türkiye'deki yabancı yatırımların yüzde 80'i Batılı ülkelerden geliyor. Diğer taraf da özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ağırlıklı olarak zengin Körfez ülkeleri tarafından temsil edilen Arap dünyası var.
Türkiye'nin başta Körfez ülkeleri ve Mısır olmak üzere Arap ülkeleri ile fiilen uzlaşma politikasına geri dönmesi doğru yola dönüşü temsil etmekte. Bu uzlaşmanın gerçek ve adil bir barış çerçevesinde Suriye'yi de kapsayacak bir biçimde daha da genişlemesini umuyoruz. (Muhammed Nureddin / BAE El Haliç Gazetesi)
(duvar)