Covid19 önlemleri "Ruhsal hastalıklar pandemisi" mi doğuruyor?
Uzmanlar, özellikle Avrupa’da kapanma ve kısıtlamalar yüzünden akıl sağlığı bozulan gençlerin sayısının önemli ölçüde arttığını belirtti. Gençler arasında salgın yüzünden psikolojik sorunlar yaşayanların sayısı artıyor.
Fransa’da Ulusal Meclis’in raporuna göre, 2020 bahar aylarından bu yana her altı gençten biri eğitimini bırakma kararı aldı ve her iki öğrenciden biri, salgında profesyonel hayatla ilgili planlarını değiştirdi.
Salgınla birlikte kısıtlama ve kapanmaların başlamasıyla dünyanın her yerinde öğrenciler uzaktan öğrenime geçti. Fransa’da yapılan araştırmalar, salgın döneminde ailelerinin yanına dönemeyen öğrencilerin çoğunlukla küçük yurt odalarında izole olarak yaşamak zorunda kaldığını ortaya koydu. Ayrıca restoran ve barların kapanmasıyla işsiz kalan öğrenciler arasında depresyon vakalarının arttığı da gözleniyor.
Fransa’da işletme öğrencisi olan 22 yaşındaki Philaé Lachaux, karantina uygulamalarının başlamasıyla birlikte part-time işini kaybedip ailesinin yanına geri dönmek zorunda kalan öğrencilerden biri. Müzik endüstrisinde çalışma hayalleri kuran Lachaux, salgının getirdiği bu belirsizlik ortamında artık kendini yalnız ve çaresiz hissettiğini söylüyor. “Geceleri tavana bakıyorum, boğazımda bir yumru hissediyorum. Hiç bu kadar çok intihar düşüncem olmamıştı” diyen Lachaux, böyle hisseden birçok gençten sadece biri.
Uzmanlar, Avrupa’da kapanma ve kısıtlamalar yüzünden akıl sağlığı bozulan gençlerin sayısının önemli ölçüde arttığını belirtti.
Fransa’nın Lyon şehrinde 9 Ocak gecesi, bir yüksek lisans öğrencisi kaldığı öğrenci yurdunun penceresinden atlayarak intihar etmişti. 12 Ocak günü aynı üniversiteden bir başka öğrencinin intihar girişimiyse arkadaşları sayesinde engellenmişti. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran intihar girişimlerinin ardından üniversitelerde öğrenciler, kırılgan durumda olan arkadaşlarına ulaşabilmek adına çeşitli yardımlaşma grupları oluşturdu.
Fransa’da siyasetçiler, yalnızlaşmaya karşı okulları yeniden açma kararını tartışmaya çağırırken İtalya ve Hollanda’da da psikiyatri servisleri rekor hasta sayılarına ulaştı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yayımlanan bir rapora göre, 18-24 yaşları arasındaki çocukların dörtte biri intiharı ciddi şekilde düşündüklerini söylerken Latin Amerika’da UNICEF tarafından 8 bin gençle yapılan bir anket sonucunda, çocukların dörtte birinden fazlasının anksiyete ve yüzde 15’inin depresyon yaşadığı ortaya çıktı.
Tüm bu araştırmalar, büyük bir problemin başlagıcını işaret ederken ülkeler psikolojik sorunlarla baş edebilmek için yardım hatları oluşturmaya başladı. (MS)