Ülkemizde de çok görülüyor! Bu hastalığa 1.3 milyar insan yakalanacak
Sağlıksız beslenme nedeniyle gerek ülkemizde gerekse dünyada milyonlarca insan hastalıklarla cebelleşiyor. Son yapılan araştırmaya göre 1.3 milyar insanın şeker hastası olacağı öngörülüyor.
Pankreasın yeterince insülin üretememesi veya ürettiği insülini etkin bir şekilde kullanamaması sonucu ortaya çıkan diyabet, dünya genelinde en yaygın görülen hastalıklardan biridir.
Verilere göre şu anda dünyada 529 milyon diyabet hastası var. Türkiye, %11,1 ile diyabet insidansının en yüksek olduğu Avrupa ülkesidir. Ülkemiz aynı zamanda diyabete bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu Avrupa ülkelerinden biridir.
Şeker hastalığında Avrupa birincisiyiz
Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nde yapılan yeni bir araştırma, durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini gösteriyor. Araştırmaya göre, dünyadaki her ülke diyabet oranlarının önümüzdeki 30 yılda daha net arttığını görecek.
Bilim adamlarının 2050 yılına kadar olan beklentileri oldukça endişe verici. Öyle ki, elde edilen verilere göre araştırmacılar 2050 yılına kadar yaklaşık 1,3 milyar kişinin diyabet hastası olacağını bildiriyor.
2050'ye kadar 1.3 milyar insan diyabetli olacak
Hastalık bazı ülkeleri ve bölgeleri özellikle kötü etkiledi. Küresel olarak yüzde 9,8 olan yaygınlık oranı, 2050 yılında Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yüzde 16,8'e, Latin Amerika ve Karayipler'de ise yüzde 11,3'e ulaşacak. Ancak araştırmacılar, nihayetinde her ülkenin etkileneceğini söylüyor.
Araştırmacı Liane Ong'a göre bu aynı zamanda dünyadaki her sağlık sistemi için bir uyandırma çağrısı. Hastalık, bir dizi başka kalp rahatsızlığı ile ilişkilidir.
Diyabet hastası sayısındaki artış, obezite ve demografik değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca yaşlılar arasında daha yaygındır. Araştırmacılar, vakaların çoğunun, büyük ölçüde önlenebilir form olan tip 2 diyabet olduğuna dikkat çekiyor.
Tip 2 diyabete yakalanmamak için yapmanız gereken aslında çok basit. Yaşam tarzınızı daha sağlıklı bir yönde değiştirin. Yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıllar, kuru baklagiller tercih edilmeli, basit karbonhidratlar günlük enerjinin yüzde 10'unu geçmemelidir.(Ajanslar)