Milyonlarca Ton Gıda Çöpe Gidiyor
BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), İsviçre'nin Cenevre kentinde gıda israfıyla ilgili yapılan araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna sundu. Araştırmaya göre, her yıl dünya genelinde üretilen gıda maddelerinin üçte biri çöpe gidiyor. Bunun da 1 milyar 300 bin tona tekabül ettiğine dikkat çeken BM uzmanları, her yıl çöpe giden gıdaların maddi değerinin de bir trilyon dolar o
BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda israfını önlemek ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi bilinçlendirmek hedefiyle yeni bir kampanya başlattı. "Think.Eat.Save - Düşün.Ye.Kurtar" adı verilen kampanya ile gıda israfının önüne geçilmesi umuluyor.
BM uzmanlarına göre, sadece birkaç küçük değişiklikle gıda israfını büyük ölçüde azaltmak mümkün. Örneğin tüketicilere alışveriş sırasında meyve ve sebzelerin dış görünüşüne fazla önem vermemelerini öneren uzmanlar, ayrıca sadece son kullanma tarihi geçtiği için hâlâ iyi durumda olan gıda maddelerini çöpe atmamaları uyarısında bulunuyor.
Avrupa ve Kuzey Amerika'da yılda kişi başı ortalama 95 ila 115 kilogram gıda maddesi çöpe atıyor. Bu rakam Afrika ve Asya'da ise kişi başı 6 ila 11 kilogram. Ancak gelişmekte olan ülkelerde gıda maddelerinin büyük bir bölümü daha üretim zincirinin ilk halkasında hasat teknolojilerindeki yetersizlikler ya da yetersiz soğutma nedeniyle kaybediliyor. (DW)