'Öğrencilerin Vebali Hükümetin Boynundadır'
Son bir ay içinde 157 öğretmenin Bitlis'ten batı illerine gittiğini açıklayan Eğitim-Bir Sen Bitlis Şube Başkanı Rasim Taşcan, özellikle köy okullarında eğitimde fırsat eşitliğinden söz edilemeyeceğini ifade ederek, "Bu öğrencilerin vebali hükümetin boynundadır" dedi.
BİTLİS - Eğitim-Bir Sen Bitlis Şube Başkanı Rasim Taşcan, bazı ulusal haber kanallarının yanlış ve abartılı haberler yaparak, ilin imajını bozduklarını, yetkililerin ise mevcut tarihi dokuları amacı dışında kullanarak, tarihi dokuyu yok etmelerine tepki gösterdi.
Tepkisini bir basın açıklaması ile dile getiren Taşcan, "Bitlis'te kış mevsiminin hayatı durduracak derecede ağır geçtiğine dair, son günlerde ulusal televizyon kanallarında haberler yayınlanmaktadır. Yapılan bu haberlerin ilimize etkilerini yetkililer düşünüyor mu acaba? Geçen kış belediye başkanı ve il özel idare sekreterinin açıklamalarıyla neredeyse ilimiz afet bölgesi ilan edilecekti. İlimize gelecek olan doktor, öğretmen gibi, kamu çalışanlarının bu haberleri izledikten sonra gelmekten vazgeçecekleri aşikârdır. Örneğin bir haber kanalında, üstelik ilimizin tanınmış esnaflarından birinin de görüntülendiği haberde, evler kara gömülmüş şekilde gösterildi ve vatandaşların mecbur kalmadıkça evlerinden dışarı çıkmadıkları şeklinde yanlış yayın yapıldı' ifadelerini kullandı.
Kış boyunca okulların tatil olduğu bir haftalık süre hariç, kış mevsiminin hayatı zorlaştıracak kadar kendisini hissettirmediğini belirten Taşcan, bazı illerde olduğu gibi, eksi 30 derecelerin görülmediğini, hiç kimsenin soğuktan veya hastaneye ulaştırılamadığı için yolda hayatını kaybetmediğini söyledi.
Tarihi doku tahrip ediliyor
Şerif Bey Tepesi'nde bir inşaat çalışmasının başlatıldığına dikkat çeken Taşcan, "Bitlis'in vitrini olan bu yere yapılacak yapının mimarisi ile ilgili halkın görüşünü sordular mı acaba? Bitlis Eren Üniversitesi, logosunu belirlerken yarışma düzenledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi şehrin sembolünü seçerken aynı yolu seçti. Eminiz mimarlar bu tepeye proje hazırlamak için birbirleriyle yarışırdı. Şerifbey Tepesi'ne yapılacak yapının ilimizin tarihini yansıtacak özelliklerde, kemerli ve sütunlu olması daha faydalı olmaz mıydı? Şehrimizi ziyaret eden turistler acaba böyle bir eser görmek istemezler miydi? Restore edilen Ulu Camii ile birlikte Ziraat Bankası'nın yerine de eskiden olduğu gibi kemerli han yapılsaydı; meydan biraz daha genişletilseydi ve Şerif Bey Tepesi'ne de tarihi dokuyu yansıtacak bir eser yapılsaydı çok daha iyi olmaz mıydı?" dedi.
Taşcan, ayrıca restore edilen El-Aman Hanı'na sahip çıkılmadığını, tarihi dokusunun paramparça edildiğini söyledi.
Yetkililere seslenen Taşcan, "Öğretmenleri bölgede daha uzun süre tutacak bir çare bulmalarını istiyoruz. Son bir ayda ilimizden 157 öğretmen batıya gitti. Bu öğretmenlerin yeri tam olarak doldurulamayacaktır. Özellikle köy okullarında eğitimde fırsat eşitliğinden söz edilemez ve bu öğrencilerin vebali bu hükümetin boynundadır. İktidar partisi milletvekillerimizin mecliste bu konuyla ilgili çalışma yapmalarını bekliyoruz" dedi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)