'Aksa Tufanı' ile itibar kaybeden devletler
Devam eden savaşta İsrail'den sonra en çok itibar kaybına uğrayan ve zor duruma giren devletler İsrail ile barış anlaşması imzalamış Mısır ve Ürdün oldu. Filistin halkını "satarak" İsrail ile barış anlaşması imzalayan bu ülkeler, onlarca yıl (Mısır 45 ve Ürdün 30 yıl) sonra İsrail'in kendilerine vereceği zararlardan barış anlaşması imzalayarak kurtulamayacaklarını gördüler. Hattâ bir varoluş veya tahtlarının altlarından kayıp gitmesi tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar.
Gazze'deki Filistinlilerin Mısır'a (Sina çölüne) sürülmesi, benzer şekilde Batı Şeria'daki Filistinlilerin de Şeria/Ürdün nehrinin doğu yakası olan Ürdün Krallığına zorla göç ettirilmesi, Mısır'ın ve daha büyük ölçülerde Ürdün'ün istikrarını sarsacak, deprem etkisi yaratacak gelişmeler olacaktır. Ürdün için bunun yıkıcı etkileri çok büyük olacak.
Özellikle Siyonistlerin sağ kanadının onlarca yıldır geliştirdikleri "alternatif ülke" ya da "Filistinlilerin vatanı zaten var ve o da Ürdün'dür" söylemi fiilen hayata geçmiş olacaktır. Bunun bir sonucu da Kralın tahtının anlamsızlaşması ve muhafazasının çok zorlaşmasıdır.
Yanı sıra, İsrail'in bir sorunu olan "Filistin halkı ve meselesi" artık bu iki ülkenin büyük bir "iç" sorunu haline gelecek, bu ülkelerde daimi istikrarsızlık unsuru olacaktır.
İşte bu nedenlerle Mısır Cumhurbaşkanı ve Ürdün Kralı bu konuda ortak bir tavır aldılar ve Gazzelilerin göç ettirilmesini kategorik olarak reddettiler. Bu onlar için o kadar can yakıcı bir sorun ki, ABD başkanı ile görüşmeyi iptal etme cesaretini dahi gösterebildiler.
İsrail gibi bir yapıyla uzlaşma olamayacağını, olsa da kurtulamayacaklarını görmüş oldular. (Emir Aşnas, @AsnasEmir, 20/10/2023)