Bu çiftlikte her şeyi robotlar yapıyor
Japonya'nın Kyoto kentinde açılan bir çiftlik ve bitki serasında sadece robotlar çalışıyor. İşçi robotlar, ürünlerin bakımından hasadına bütün aşamalarda insan yardımı almadan çalışıyor.
Spread, dünyanın robotlar tarafından işlenecek ilk çiftliğini kurdu. Kurulan bu kapalı sebze çiftliği, insan gücünden faydalanmak yerine günde 30.000 marul üretebilecek robotlardan faydalanacak. Bu robotlar; Japonya, Kyoto çiftliğindeki tohumları ekecek, bitkileri sulayacak ve olgunlaşan bitkileri toplayacak. İnsan gücünden en az seviyede yararlanmayı esas alan bu çiftlik, 5 yıl içinde 500.000 marul üretmeyi amaçlıyor.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada makine ve teknolojinin gücüyle tarımın bu boyuta gelebildiğine dikkat çeken Spread sözcüsü J.J. Price, sebzelerin sulanmasından toplanmasına kadar her şeyin robotlar tarafından yapılacağı bu çiftliğin, ‘tarımda bir devrim’ olduğunu söyledi.
Bu kapalı, dikey sebze çiftliğinde, doğal ışık yerine LED ışıklar kullanılacak.
Üretimin artmasına ve atıkların azalmasına yardımcı olmasının yanı sıra kapalı sebze çiftliği, geleneksel tarım yöntemlerinde kullanılan, çevreye zararlı kimyasalların ve böcek ilaçlarının da önüne geçiyor.
Tam olarak 2017 yılında faaliyete geçmesi beklenen sebze çiftliği, 400 metrekarelik bir alana sahip olacak ve maliyeti yaklaşık 2 milyar yen olacak. 2017 yılında günde yaklaşık 30.000 marul üretmesi beklenen çiftlik, şu anda çok az da olsa insan gücüyle günde 21.000 marul üretiliyor.
Spread, bu otomatik sitem sayesinde daha fazla marul üretecek, insan gücünden %50, enerji kullanımından %30 ve bitkilerin büyümesi için gerekli suyun geri dönüştürülmesinden %98 tasarruf yapacak.
Bu tasarruflarla gelirin ve kaynakların arttığını dolayısıyla tüketicinin cebinden daha az para çıkacağını belirten Price, bu tasarruflardan daha da önemlisinin gelecek nesillerin güvenli gıdalar tüketmesi olduğunu ve bu tür teknolojik çiftliklerin nüfusu kalabalık ülkelere çözüm olabileceğini söyledi.
Ayrıca Spread, hangi tür bitkinin ne koşullarda yetiştiğine dair bilgi veren sensörler de geliştiriyor. Eğer bir bitki olması gerektiği gibi büyümüyorsa, bu sensörler devreye girecek ve çalışanları uyaracak.
Bu çiftçi robotların, insan gücüne duyulan ihtiyacı azaltacağı kesin ancak aynı zamanda insanlar için yeni iş imkanları da oluşturacaklar. Örneğin, robotlar bitki yetiştirmekle meşgulken, insanlar sürdürülebilir tarım metotları geliştirmeye ve daha kaliteli sebzeler üretmeye odaklanacak.
Spread, önümüzdeki yıl açılacak bu sebze çiftliği gibi çiftliklerin sayısını artırmayı ve dünya geneline yayılmayı hedefliyor. (gidahatti.com)