Filipinler'deki Barış Süreci Senatoya Geliyor
Filipinler hükümeti ile ülkenin güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında yıllardır süren çatışmalara son vermek amacıyla hazırlanan kanun tasarısının yarın senatoda görüşülmesi bekleniyor.
Ülkedeki Müslüman azınlığın büyük kısmının yaşadığı Mindanao'da 40 yıldır devam eden ve en az 120 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan çatışmalara son vermek amacıyla yapılan diplomatik çabalar kapsamında martta hükümet ile MİCK arasında imzalanan barış anlaşmasında sona gelindi.
Anlaşmanın imzalanmasının ardından geçen dönemde hazırlanan ve 20 Ağustos'ta devlet başkanlığına sunulan tasarı hakkında açıklama yapan Devlet Başkanlığı Danışmanı Teresita Deles, Devlet Başkanı Benigno Aquino ve MİCK lideri Al Haj Murad İbrahim'in arasında geçen hafta yapılan iki saatlik gizli görüşmede ''Bangsamoro Temel Kanun'' tasarısı üzerinde mutabakata varıldığını belirtti.
Mindanao İş Konseyi Bölgesel Şefi T. Lao, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrenin tasarıyı hızlı şekilde geçireceğini umduğunu kaydederek, kongre üyelerinin ülkenin ve Mindanao halkının geleceğini düşünmesi gerektiğini ifade etti.
MİCK Merkez Komitesi Genel Sekreteri Kong Sahrin ise kanun tasarısının Bangsamoro bölgesine özerklik yolunu açmasını ümit ettiğini, aksi bir durumun fayda sağlamayacağını belirtti.
Müslüman, Katolik Hristiyanlar ve yerli Animist grupların yer aldığı Bishop-Ulama Konferansı Genel Sekreteri Profesör Alih S. Aiyub de kalıcı bir barış sağlanması konusunda yapılan çalışmaların iyi gelişmeler olduğunu ve bunun başarıyla sonuçlanmasını ümit ettiklerini kaydetti. Bölgedeki bazı sivil toplum örgütleri ise kongrenin tasarının kapsayıcılığı konusunda emin olması gerektiği uyarısında bulundu.
Mindanao'nun güneyinde yer alan ve nüfusunun büyük bir kısmı Müslümanlardan oluşan Bangsamoro'daki bölgesel hükümete daha fazla özgürlük tanıyan anlaşmaya göre, Bangsamoro özerk hükümeti kendi bütçesine ve polis gücüne sahip olacak. Bölgede yerel seçimler 2016'da yapılacak.
Filipinler'in güneyinde etrafı Bubun deniziyle çevrili olan Mindanao adalar grubunda merkezi yönetime karşı yaklaşık 40 yıl önce başlatılan ayaklanmada 120 bin kişi hayatını kaybetmiş, 2 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Bölgede 16. yüzyılda İslamiyet'i kabul etmiş Müslümanların yanı sıra diğer dinlerden de topluluklar bulunuyor. (AA)