Filipin Barış Süreci Senato da
Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, hükümet ile ülkenin güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında yıllardır süren çatışmalara son vermek amacıyla hazırlanan kanun tasarısını senatoya sundu.
Tasarının senatoya gitmesi, ülkedeki Müslüman azınlığın büyük kısmının yaşadığı Mindanao'da 40 yıldır devam eden ve en az 120 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan çatışmalara son vermek amacıyla yürütülen diplomatik çabalar kapsamında martta hükümet ile MİCK arasında imzalanan barış anlaşmasının yasal zemine kavuşması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
20 Ağustos'ta devlet başkanlığına sunulan "Bangsamoro Temel Kanun" tasarısı, Bangsamoro'da parlamenter sistem içinde oluşturulacak hükümetin şekillenmesi, merkezi hükümette bölgeden siyasi temsilcilerin yer alması ve bölgedeki partilerin kalıcı ve rekabetçi bir ortama kavuşması ile çatışma nedeniyle ekonomik olarak geri kalan bölgenin zenginleşmesine yönelik maddeler sağlıyor.
Filipinler hükümetinin barış müzakerecisi Miriam Coronel Ferrer, AA'ya yaptığı açıklamada, "Bangsamoro Temel Kanun" tasarısının kabul edilmesi halinde ülkede yıllardır devam çatışmaların sonlandırılmasında yasal zemini oluşturarak yeni bir yol haritasını şekillendireceklerini belirtti.
MİKC'in siyasi bir yapıya dönüşmesi çabalarını olumlu karşılayan Ferrer, bunun Bangsamoro'daki seçim sistemine etkin katılıma hizmet edeceğini kaydetti. Ferrer, Bangsamoro'nun ekonomik olarak da özerk bir yapıya sahip olacağını ve bölgedeki üretimden gelen gelirlerde bölgesel yönetimin söz hakkının olacağını ifade etti.
Mindanao'nun güneyinde yer alan ve nüfusunun büyük bir kısmı Müslümanlardan oluşan Bangsamoro'daki bölgesel hükümete daha fazla özgürlük tanıyan anlaşmaya göre, Bangsamoro özerk hükümeti kendi bütçesine ve polis gücüne sahip olacak. Bölgede yerel seçimler 2016'da yapılacak. Anlaşma, MİKC'e bölgeden çıkarılacak altın, bakır ve değişik madenlerden elde edilecek gelirlerin yüzde 75'ine sahip olma imkanı veriyor.
Filipinler'in güneyinde etrafı Bubun deniziyle çevrili olan Mindanao adalar grubunda merkezi yönetime karşı yaklaşık 40 yıl önce başlatılan ayaklanmada 120 bin kişi hayatını kaybetmiş, 2 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Bölgede 16. yüzyılda İslamiyet'i kabul etmiş Müslümanların yanı sıra diğer dinlerden de topluluklar bulunuyor. (AA)