Moro'daki barış süreci tehlikede mi?
Filipinler'de Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) idaresindeki Maguindanao bölgesinde 50 özel hareket polisinin öldürülmesi, "Moro'daki barış süreci tehlikede mi?" sorusunu beraberinde getirdi. Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, 50 polis memurunun öldürüldüğü ülkenin güneyinde, barış sürecinden vazgeçilmemesini istedi.
Aquino, televizyondan yayınlanan halka sesleniş konuşmasında, "çatışmanın, hükümetle Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasındaki barış anlaşmasını bozmasına izin verilmemesi" gerektiğini söyledi.
"Müslüman Mindanao için uzun süredir istediğimiz barışta çok yol katettik. Tüm taraflar bu noktaya varmak için büyük özveri ve güven ortaya koydu" diyen Aquino, Mampasano'da çıkan çatışmanın bu güveni yıkmak, barış sürecine zarar vermek isteyenlere koz verdiğini ifade etti.
Barış sürecinin başarısının Bangsamoro Temel Yasası'nın geçmesine bağlı olduğunu ifade eden Aquino, yasa en kısa sürede geçmezse, barış sürecinin sekteye uğrayacağını ve statükonun devam edeceğini belirtti.
Barış sürecinin sekteye uğraması durumunda bölgede daha fazla şiddet olayları yaşanacağına dikkat çeken Aquino ayrıca, ölen polisler için bir günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.
Çatışmanın ardından yerel hükümet komitesinin başkanı Ferdinand Marcos Jr, barışa yönelik adımların askıya alındığını ve "Bangsamoro Temel Yasası" konusundaki görüşmelerin durdurulduğunu açıklamıştı.
Emniyet güçleri, geçen Pazar günü Mindanao Adası'nda MİKC idaresindeki Maguindanao bölgesinde iki salgırganın yakalanması için düzenlenen operasyonun ardından çıkan çatışmada 50 özel hareket polisinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
Olaydan sonra bölgede barışa yönelik adımların askıya alındığı ve "Bangsamoro Temel Yasası" konusundaki görüşmelerin durdurulduğu belirtilmişti.
Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı hareketin ardından geçen yıl 27 Mart'ta Filipinler hükümetiyle Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen “Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı geçen yıl Eylül ayında Filipinler Kongresi’ne sunulmuştu. (AA)