Yunanistan Filistin'i tanıyacak mı?
Yunanistan'da, SYRIZA Partisi'nin 25 Ocak 2015 tarihindeki erken seçimleri kazanmasının ardından kurulan Aleksis Çipras hükümeti, seçim öncesi vaatleri doğrultusunda birçok alanda radikal yenilikler yapmaya hazırlanırken, dış politikada da önemli değişiklikler yaşanacağının sinyallerini veriyor. Çipras hükümetinin Filistin'i devlet olarak tanıyabileceği konuşuluyor.
Dış politika konusunda önceki hükümetlerle birçok önemli noktada farklılıkları bulunan yeni hükümette Dışişleri Bakanlığı'na Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çevresiyle yakın ilişkileri bulunduğu bilinen Nikos Kocias'ın getirilmesi, yeni Başbakan Aleksis Çipras'ın, dış politikada bazı hedefleri Rusya'nın politikasıyla koordineli olarak yeniden belirleyeceği beklentisi yaratıyor.
Yapılan değerlendirmelerde, SYRIZA içinde yer alan bileşimlerin Hamas ile yakın ilişkisi bulunduğuna dikkat çekilirken, Yunanistan'ın Filistin'i devlet olarak tanıyabileceği belirtiliyor.
Çipras hükümetinin bu yönde adım atmasının, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz bölgesinde aralarında İsrail'in de bulunduğu bazı ülkelerle olan ilişkilerini olumsuz etkileyeceği, bunun da son dönemde deniz bölgeleriyle ilgili bir araya gelen Yunanistan, İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki mutabakatı zayıflatacağı değerlendiriliyor.
Gazze ambargosuna karşı duracak
Yunanistan'daki seçimleri kazanmasının ardından kendisini ilk kutlayanlar arasında Hamas'ın bulunduğu SYRIZA lideri Çipras, Gazze'ye uygulanan ambargoların kaldırılması ve Filistin'in devlet olarak tanınmasını savunuyor.
Geçen yaz İsrail'in Gazze saldırılarının ardından Atina'da toplanan binlerce kişiye bir konuşma yapan Çipras, Filistin topraklarındaki zulmün durdurulması gerektiğini belirtmişti. Çipras, Filistinli çocukların ölümüne sessiz kalınmaması gerektiğini kaydetmişti.
Erken seçim öncesinde, Çipras'ın yanı sıra aralarında milletvekillerinin de bulunduğu SYRIZA üyeleri Atina'da Filistin yanlısı gösterilerde genellikle ön saflarda yer alırken, bazı üst düzey parti yetkilileri de İsrail politikalarını eleştirerek, Filistin halkından yana tutum izlemişlerdi.
İsrail katliamını SYRIZA protesto etmişti
İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının ardından Atina'daki İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan on binlerce kişi arasında en büyük grubu SYRIZA'lılar oluşturuyordu. SYRIZA'lı vekiller sadece Atina'daki protesto gösterilerine değil Gazze yararına düzenlenen konserlere ve etkinliklere de katılıyordu.
Bu kapsamda, önceki hükümet döneminde SYRIZA'nın parlamento grup başkanı olan ve yeni hükümette Denizcilik Bakan Yardımcılığı'na getirilen Thodoris Driças, kısa bir süre önce parlamentoya sunduğu önergede, Filistin'in devlet olarak Yunanistan tarafından tanınmasını ve bu konuda Filistin'e Avrupa Birliği çerçevesinde destek verilmesini istemişti. (AA)