BND skandalı koalisyon krizine neden oldu
Alman istihbaratı BND'nin NSA için yaptığı çalışmaların ortaya çıktığı skandal, federal koalisyon hükümeti ortakları arasında büyük bir ayrışmaya neden oldu.
Almanya'da dış istihbarattan sorumlu BND'nin, Amerikan istihbarat örgütü NSA için istihbarat çalışmaları yaptığının ortaya çıkmasından sonra, Waşington'la Berlin arasında kriz çıkması beklenirken, federal koalisyon hükümet ortakları CDU/CSU ile SPD arasında ihtilaf çıktı. Koalisyonun sosyal demokrat ortaklarının, Federal Başbakanlık üzerindeki baskılarını artırması, Hristiyan demokratlar birliğindeki milletvekillerini kızdırdı.
Sosyal Demokrat Parti SPD'nin Genel Başkanı ve Federal Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in, BND ile ilgili zanların ortadan kaldırılmaması halinde 'devlet skandalı' ortaya çıkabilir yönündeki ifadeleri, koalisyon ortakları arasında krizin başlamasına neden oldu. Gabriel, ayrıca Federal Başbakan Angela Merkel'in Amerikalılara karşı onurlu durmasını ve NSA tarafından BND'ye verilen arama kriterlerinin listesinin de, gerekirse ABD'den izin almadan açıklanmasını taleb etti.
Gabriel'in bu açıklamalarına CDU'nun Bavyera Eyaletindeki kardeş partisi CSU'dan tepki geldi. CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, Gabriel'in olaya bu şekilde bir yaklaşım göstermesinin koalisyon içinde kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. CDU'dan birlik fraksiyon başkanı Volker Kauder de, ikinci televizyon kanalı ZDF'e verdiği demeçte, SPD'den gelen keskin ifadelerin koalisyonu zora sokacağını belirtti. CSU'lu birlik iç politika sözcüsü Stephan Mayer, Gabriel'in 'onurlu davranış' gösterme talebini büyük bir küstahlık olarak niteledi.
ABD ile Alman Federal hükümeti arasında, BND'nin NSA için kullandığı arama kriterlerinin açıklanması konusundaki görüşmeler devam ediyor. Hristiyan Demokratlar Birliğindeki bazı milletvekillerinden de bu kriterlerin açıklanması yönünde talebler gelse de, birlik tarafından SPD'nin Merkel'i eleştiren çıkışı kızgınlıkla karşılandı.
Federal Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, ABD ile görüşmelerin devam ettiğini, Amerikan Devlet Başkanı Barak Obama ile yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkıp çıkmayacağı konusunda emin olmadıklarını belirtti.
NSA'nın verdiği arama kriterlerinin listesinin açıklanma kararı, en sonunda Federal Alman hükümeti tarafından verilecek. Dün bu konuda bir açıklama yapan Alman Dışişleri Bakanlık sözcüsü, böyle durumlarda milletler hukuku bakımından nasıl hareket edilmesini öngören bir örnek bulunmadığını bildirdi.
Federal Alman Parlamentosunda oluşturulan NSA Komisyonundaki SPD Grup Başkanı Christian Flisek, birinci televizyon kanalı ARD'ye verdiği demeçte, bu hafta içinde konunun aydınlığa kavuşturulması gerektiğini savundu. Federal hükümet ve Başbakanlığın bu konuda 'bağımsızca' bir karar vermelerini taleb etti.
Yeşiller Partisinden Hans-Christian Ströbele, Federal Parlamento istihbarat denetleme kurulunun Federal Anayasa Mahkemesine başvurması gerektiğini ve mahkemeden Federal hükümeti, arama kriterlerini açıklamaya mecbur tutan bir kararın çıkması gerektiğini belirtti. (Dünya Bülteni)