Fransa'dan İngiltere'ye tehdit
Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması durumunda Calais'teki sığınmacı kampının İngiltere'ye taşınabileceğini, Londra'daki finans kuruluşlarının ise ülkesine davet edilebileceğini söyledi.
İngiliz Financial Times gazetesine değerlendirmelerde bulunan Macron, İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) durumunda iki ülke arasındaki ilişkilerin değişebileceği uyarısında bulundu.
İngiltere'ye sığınmacıları Fransa tarafında tutma hakkı veren “Le Touquet" anlaşmasının şartlarının değişebileceğini belirten Macron, “İlişkimizin koptuğu gün, sığınmacılar artık Calais'te olmayacak" dedi.
Fransa'nın vergi oranlarını artırdığı 2012 yılında İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Fransız şirketlerini ülkesine davet etmesine atıfta bulunan Macron, “Eğer (bir zamanlar) kırmızı halı serenler gibi bir gerekçe bulmam gerekirse, City of London'dan (Londra'daki finans merkezi) ülkeye varlık dönüşleri olabilir derim" şeklinde konuştu.
İngiltere'nin AB'den ayrılması durumunda ortak pazara erişimi kaybedeceğini belirten Macron, “Birlikten ayrılmak isteyen insanlar aynı koşullara sahip olamayacaklar" yorumunu yaptı.
Macron, “AB'nin gerçek bir askeri, diplomatik güç haline gelmekten başka seçeneği yok. Eğer İngiltere birlik içerisinde kalırsa belki en kötü senaryodan korunmuş olacağız ama bu kez kendimizi, İngiltere'nin Brüksel ile görüştüğü şartlar konusunda uygulama talep ettiği bir noktada bulacağız. Diğer ülkeler de aynısını yapmak isteyebilir" dedi.
Brexit nedir ?
İngiltere hükümeti Kasım 2015'te Avrupa Konseyi'nden dört şey talep etti. AB'nin reform yapmasını, yoksa 'Brexit', yani İngiltere'nin birlikten ayrılmayı düşündüğünü belirtti. İngiltere Başbakanı David Cameron tarafındna açıklanan talepler ise şöyle;
''İlk talep Avrupa Birliği vatandaşlarının serbest dolaşım hakkıyla ilgili… İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupalıların Birleşik Krallık'a giriş yapmadan önce dört sene bekleyip çocuk ve barınma yardımı gibi refah seviyesiyle ilgili durumlarını belirtmelerini istiyor.''
''İkinci talep ise para birimi hakkında… İngiltere Başbakanı Euro'nun Avrupa Birliği içerisinde kabul edilen tek geçerli para birimi olmasını istemiyor.''
''Üçüncü talep ise ortak pazar hakkında… Avrupa Birliği'nin rekabet oranını artırmak için, İngiltere Başbakanı nakit akışının serbestçe olmasını ve bunun kolaylaştırılmasını istiyor.''
''Dördüncü talep ise milli egemenlik hakkında… Avrupa Birliği'nin siyasi uyum sürecinin güçlenmesinden sakınmak amacıyla David Cameron 'Avrupalı insanların birbirine en yakın oldukları birlik' ibaresinin Avrupa Birliği antlaşmasından çıkarılmasını istiyor. Başka bir deyişle kontrol mekanizmalarını artırmayı ve ulusal meclislerin veto etme haklarını güçlendirmeyi amaçlıyor.'' (AA)