Yahudilerle ırkçı FPÖ arasında resmi temas
Avusturya Yahudi Cemaati liderleri, İslam karşıtı ırkçı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ile ilişkileri normalleştirmek istediklerini bildirdi.
İsrail'de yayın yapan "nrg" sitesinin haberine göre, Viyana Yahudi Cemaati Başkanı Oscar Deutch ve eski başkan Ariel Muzicant, aşırı sağcı FPÖ ile resmi temas kurmak amacıyla partiye bir eylem planı sunduklarını kaydetti.
Deutch ve Muzicant, daha önce partiyle bazı Nazi sempatizanı üyeler bulunduğu gerekçesiyle temas kurmaktan kaçındıklarını belirtti.
Aşırı sağcı partinin, içindeki antisemitik ve Neonazi elementleri temizlemesi için önemli adımlar atması gerektiğini vurgulayan Muzicant, "FPÖ lideri Christian Heinz Strache, Yahudi halkı ve İsrail'in onayını almak istiyorsa bu tür görüşleri tamamen reddettiğini kanıtlaması gerekir." ifadelerini kullandı.
Strache ise prensip olarak gereksinimleri karşılamak istediklerini ve Yahudi cemaatinin talepleri üzerinde çalışacaklarını açıkladı.
Partisinin antisemitik olmadığını savunan Strache, nisanda 7 kişilik heyetle İsrail'e giderek Yad Vashem Soykırım Anıtı'nı ziyaret etmiş ve bazı siyasilerle temaslarda bulunmuştu. Strache'nin İsrail ziyareti, "ilişkilerin normalleştirilmesi çabaları" olarak değerlendirilmişti. Strache, ayrıca 2012'de facebook hesabından yayınladığı obez ve karga burunlu Yahudi bankacı karikatürü nedeniyle özür dilemişti.
Avusturya'da aşırı sağcılar, Yahudilerle ilişkileri normalleştirerek iktidara gelme hesabı yapıyor. Geçen ayki cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı aday Norbert Hofer, yüzde 49,7 oy alarak seçimi çok az farkla kaybetmişti. Hofer, seçim öncesi açıklamasında, Avusturya'yı "Hristiyanların ve Yahudilerin kurduğunu" söylemişti. Uzmanlar, 2018'deki parlamento seçimlerinde aşırı sağcıların tek başına iktidara gelebileceğini tahmin ediyor.
Yahudiler ile aşırı sağcıları yakınlaştıran en önemli faktörü ise Müslüman sığınmacı korkusu oluşturuyor. Avusturyalı Yahudiler, ırkçı ve antisemitik olarak nitelendirdikleri Müslüman sığınmacıların engellenmesini istiyor. Bu nedenle Yahudilerin, cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı adaya oy verdikleri iddia ediliyor.
Aşırı sağcılar ise hem iktidarın kaynağı olarak gördükleri hem de "Radikal İslamcılarla mücadele" ettiğini düşündükleri İsrail ile sıkı ilişkiler kurmak istiyor.
Avusturya'da yaklaşık 15 bin Yahudi, 500 bin Müslüman yaşıyor. (AA)
29 Temmuz 2014 ırkçı FPÖ heyeti İsrail'i ziyaret etmişti.
Avrupa Parlementosundaki aşırı sağcı milletvekilleri: Matteo Salvini İtalya Lega Nord partisinden, Harald Vilimsky Avusturya FPÖ, Marine Le Pen Fransa Milli Cephe Partisi, Geert Wilders Hollanda Özgürlük Partisi ve Flaman politikacı Gerolf Annemans