UETD: En önemli olgumuz inancımızdır
Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) Almanya'nın Darmstadt şehrinde gerçekleştirdiği istişare toplantısında konuşan UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya, "Varlığımızın en önemli olgusu inancımızdır. Eğer inancımızı kaybedersek emin olun her şeyimizi kaybederiz" dedi.
Darmstadt'ta 2007 yılından bu yana cami hizmetleri, sosyal faaliyetler ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Hayat Derneği'nin ev sahipliğinde yapılan UETD istişare toplantısı İbrahim Tekin'in okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Daha sonra kısa bir selamlama konuşması yapan Hayat Derneği Başkanı Mesut Öncül, derneklerinin yaptığı hizmetlerle ilgili bilgi vererek, "Derneğimizde etüt dersleri, dil kursları ve kişisel gelişim kursları vermekteyiz. Hafta sonları din dersini Almanca olarak öğrencilerimize vermekteyiz. Bu belki de Almanya'da bir ilktir. Mevcut öğrenci sayımız 128 adettir. Aynı zamanda çeşitli dallarda Üniversitede okuyan, Darmstadt'ta yetişmiş talebelerimiz var" bilgisini paylaştı.
Öncül'ün ardından mikrofona Frankfurt Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Ramazan Dağlı davet edildi. Toplantıda misafir olarak bulunduğunu anımsatarak konuşmasına başlayan Dağlı, "Daha önce Hayat Derneğine gençlere sohbete gelmiştim. Malum şu anda Diyanet ve DİTİB işbirliğiyle bine yakın öğrencimiz Türkiye'de eğitim görüyor, bu sayı bini geçecek inşallah… Burada yetişmiş, Almancayı ana lisanı gibi konuşan, Almanya toplumunu çok iyi bilen, aynı zamanda bizim değerlerimize de sahip çıkan gençlerimizin olması bizi sevindiriyor. Duamız şu ki, bu sayıların artmasıyla birlikte güzel hizmetler vermemize vesile olmasıdır." İfadelerini kullandı.
Din Hizmetleri Ataşesi Dağlı, toplantı başında okunan ayetlerin Fetih'ten bahsettiğine dikkat çekerek, Cennet'e talip olanların fethi geçekleştirmesi gerektiğini, ancak herkesin fethe kendi nefsinden başlaması gerektiğinin altını çizerek konuşmasını sonlandırdı.
"Kendimi hem Almanya'ya hem de Türkiye'ye ait hissediyorum"
Dağlı'dan sonra söz alan UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya ise, UETD'nin kuruluş amacı ve yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Konuşmasına kendisini tanıtarak başlayan Sarıkaya, Almanya'da doğduğunu, ancak ilkokuldan sonraki eğitimini Türkiye'de tamamladığını belirterek, "Ortaokul tahsilimi Bursa İmam Hatip Lisesinde, akabinde Bilkent Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü'nden mezun olduktan sonra tekrar Almanya'ya geri döndüm. Dolayısıyla her iki toplumu bir nebze tanıyan, analiz etme imkânına sahip olan ve her iki topluma da kendimi ait hisseden bir kardeşinizim" dedi.
"UETD bir vefa hareketidir"
Kendilerinden önce Almanya'daki Müslüman Türkiye toplumuna hizmet eden kuruluşları hayırla yad eden Sırakaya, "Bu müesseseleri inşa eden insanlara karşı, özellikle birinci nesle karşı vefamızı asla ihmal etmeyeceğiz. Bana 'UETD'yi bir kelimeyle izah eder misiniz' dedikleri zaman, 'UETD bir vefa hareketidir' diyorum. Çünkü geçmişine saygısı olmayan, atasına saygısı olmayan, emin olun Allah'a karşı da saygısı olmaz, geleceğe karşı da saygısı olmaz. Biz bir vefa hareketi olmak zorundayız. Her şeyden önce, siyaseti bir kenara bırakarak, öncelikle güzel ahlakla ahlaklanmak durumundayız. Topluma rehberlik eden insanlar, kendi iç dünyalarını inşa edememişler ise, toplumun dünyasını inşa edemezler" değerlendirmesinde bulundu.
"En önemli olgumuz inancımızdır"
Avrupa'da yaşayan Türkiyelilerin gelecek nesiller konusunda sorumluluğunu hatırlatan Sırakaya, "Şuanda benim tek derdim caba evladımın imanını kurtarabilir miyim. Dolayısıyla UETD kurulurken, Avrupa'da yaşayan toplumumuzun kimliğini korumak üzerine kuruldu. Varlığını, benliğini, örfünü ve her şeyden önemlisi dinini kaybetmeden bu toplum içerisinde var olmak gerekiyor. Varlığımızın en önemli olgusu inancımızdır. Eğer inancımızı kaybedersek emin olun her şeyimizi kaybederiz. İnancımızla olan iletişimimizi sağlayan ise dilimizdir. Eğer Türkçeyi unutursak, emin olun Türkiye ile olan bağımız azalacaktır. Türkiye ile bağımız azaldığı zaman, bunun adı entegrasyondan farklı bir noktaya gidecektir ve bunun asla kabul edilir bir tarafı olamaz. UETD olarak, öncelikli hedefimiz kimliğimizi korumak, kimliğimiz en önemli taşıyanı olarak inancımızı ve bu inancımızla olan iletişimimizi sağlayan dilimizi korumaktır" dedi.
Konuşmasında Almanya ve Avrupa'da yükselen ırkçılık tehlikesine de dikkat çeken Sırakaya, UETD'nin bu tehlikeyi siyaset kurumuna taşımakla da mükellef olduğunu sözlerine ekledi.
Toplantı yapılan dua ve verilen ikramlarla sona erdi.
Bu arada toplantıya UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya'nın yanı sıra Frankfurt Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Ramazan Dağlı, UETD Bölge Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu yöneticileri, İşadamları ve Hayat Der Derneği yöneticileri de katıldı. (Abdurrahman Uğurlu, Gökhan Gül – Hürseda)