Suud tarihindeki en büyük borçlanma
Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinden Suudi Arabistan, 17.5 milyar dolar ile piyasalarda gerçekleşen tarihin en büyük borçlanmasını yaptı.
Petrol fiyatlarının düşmesi Suudi Arabistan’ı olumsuz etkiledi. 650 Milyar dolarlık Suudi ekonomisinin 97 milyar dolarlık bütçe açığı mevcut. Suudi Arabistan bu açığı bugüne dek rezervlerinden karşıladı ancak 600 Milyar dolara inen rezervlerinin daha fazla erimemesi için yurtdışı piyasalardan borç alınmasına karar verildi.
Diğer körfez ülkelerinin de durumu Suudi Arabistan gibi, daha önceki günlerde Katar 9 milyar dolarlık, Umman 5,5 milyar dolarlık tahvil ihraç etmişti. Körfez ülkelerinin açığının toplamda 760 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Suudi Arabistan'ın 5, 10 ve 30 yıl vadeli tahvil ihraçları için başlayan talep toplama sürecinde şu ana kadar 67 milyar dolar tutarında teklif geldi. 5 yıl vadeli tahvil için getiri oranı ABD Hazine kağıdının 140 baz puan üzerinde, 10 yıl vadeli tahvilde ise ABD Hazine kağıdının 170 baz puan üzerinde dolaşıyor. 30 yıl vadeli tahvilde ise getiri oranı ABD Hazine kağıdının 235 baz puan üzerinden 215 baz puan üzerine geriledi.
Suudi Arabistan tarihindeki en büyük borçlanma
Suudi Arabistan, petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bütçe açıklarını kapatabilmek için, uluslararası piyasalarda 17.5 milyar dolarlık devlet tahvili satarak borçlandı.
Piyasa işlemcileri, petrol devinin tarihi borçlanmasına, arzın dört katı talep geldiğine dikkat çektiler. Piyasa yorumcuları, dev borçlanmaya gelen büyük talebin, küresel düzeyde faizlerin çok düşük olmasından kaynaklandığını vurguladılar.
Yabancı bankalara kısıtlamalar gevşetilecek
Suudi Arabistan'ın yabancı bankalara daha fazla lisans vermeye ve bu bankalar üzerindeki kısıtlamaları gevşetmeye hazırlandığı belirtiliyor.
Suudi Arabistan, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, özel sektördeki büyümeyi desteklemek iiçin, yabancı banakalara daha fazla lisans sağlamayı ve bu bankaların faaliyetleri üzerindeki kısıtlamayı gevşetmeyi değerlendiriyor.
Merkez bankası olarak bilinen Suudi Arabistan Para Otoritesi (SAMA), konunun gizli olmasından dolayı ismini vermeyen kaynaklara göre, yabancı bankalara daha fazla şube açmaları ve mortgage ve küçük işletme kredileri dahil çeşitli ürünleri sağlamalarına ilişkin teklifler üzerinde çalışıyor. Boston Consulting Group, aynı kaynakların bildirdiği üzere, önerilern değişiklikler ve bunların potansiyel etkileri konusunsa SAMA'ya bir rapor hazırlayacak.
Suudi Arabistan, İkinci Veliaht Prens Mohammed Bin Salman öncülüğünde daha önce görülmemiş nitelikteki reformları uygulamaya başlaması ile birlikte, yüzde 40 olan özel sektörün üretim içindeki payını 2030'a kadar yüzde 65'e çıkarmayı amaçlıyor. Krallık bunu kısmen, Haziran ayında açıklanan ekonomik dönüşüm programının detaylarına göre, küçük işletmelere ve konut alıcılarına kredi sağlayarak yapmayı istiyor.
Riyad'da Saudi Fransi Capital kıdemli analisti Aqib Mehboob, "Suudi Arabistan, ülke ekonomisini petrole bağımlılıktan kurtarma planının bir parçası olarak, yabancı yatırımcıları çekmekte ve ticaret ve finansal bağları oluşturmakta çok istekli," dedi ve "Hükümet borçları ve özelleştirmelerdeki hacim dikkate alındığında, birçok uluslararası banka krallıkta yer almak isteyecektir" şeklinde görüş bildirdi.
Suudi Arabistan'da idam
Suudi Arabistan'da Suud ailesinden bir kişinin kasıtlı adam öldürmek suçundan idam edildiği bildirildi.
İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Aralık 2012'de tartışma esnasında bir kişiyi ateşli silahla öldürmek suçundan yargılanan Suud ailesinden Türki bin Suud bin Türki bin Suud el-Kebir hakkında verilen idam kararının, Kral Selman bin Abdulaziz'in onayının ardından başkent Riyad'da yerine getirildiği belirtildi.
Açıklamada, Mahkumun ailedeki yakınlığına ilişkin bilgi verilmedi. (Ajanslar)