Senegal'den Yahya Jammeh'e kınama
Devlet başkanı seçilen Barrow, mevcut Devlet Başkanı Jammeh'in seçim sonuçlarını tanımadığı açıklamasına tepki gösterdi Senegal, Jammeh'in açıklamalarını kınadı.
Gambiya'da Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in 1 Aralık'ta düzenlenen devlet başkanı seçimini sonuçlarını tanımadığı yönündeki sözleri tepkilere neden oldu.
Oyların yüzde 45'ini alarak seçimin galibi olan Birleşik Demokratik Partisi (UDP) başkanı Adama Barrow, Jammeh'in cuma günü yaptığı, seçimlerde düzensizlikler olduğu ve seçim sonuçlarını tanımadığı açıklamasına tepki verdi.
Seçimleri kimin kazandığını açıklama yetkisinin sadece Bağımsız Seçim Komisyonu'nda olduğunu ifade eden Barrow, 'Benim devlet başkanı seçildiğim zaten ilan edildi. Devlet Başkanı Jammeh'in görevi sona ermiştir. Görev süresi ocak ayında sona erdiğinde yürütme yetkilerini bana devretmesi gerekmektedir.' ifadesini kullandı.
Jammeh'in 2 Aralık'ta kendisini aradığını ve yenilgiyi kabul ettiğini hatırlatan Barrow, Devlet Başkanı Jammeh'e yumuşak bir geçişe olanak sağlaması çağrısında bulundu.
Afrika Birliği ve Senegal'den de Jammeh'in açıklamalarına tepki
Devlet Başkanı Jammeh'in, seçimin üzerinden bir hafta geçmesinin ardından devlet televizyonunda yaptığı, 'soruşturmaların seçimlerde düzensizlik olduğunu gösterdiği, seçim sonuçlarını tamamen reddettiği' açıklamalarına uluslararası kamuoyu da tepki gösterdi.
Afrika Birliği (AU) Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, Jammeh'in açıklamalarının hiçbir geçerliliği olmadığını ifade etti. AU, ülkedeki güvenlik güçlerine tarafsız kalmaları çağrısı yaptı.
Gambiya'nın tek komşusu Senegal de Jammeh'in açıklamalarını kınadı. Senegal Dışişleri Bakanı Mankeur Ndiaye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni durumu görüşmek için acil toplantıya çağırdı.
Ndiaye, yayımladığı açıklamada, Senegal hükümetinin Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in seçim sonuçlarını kabul etmediği ilanlarını güçlü bir şekilde kınadığını belirtti.
Açıklamada, 'Senegal, Jammeh'in Gambiya halkının özgürce beyan ettiği demokratik seçimine koşulsuz bir şekilde saygı duyarak, görevini barışçıl bir şekilde devretmesini ve yeni seçilen devlet başkanın güvenliğini sağlanmasını talep eder.' ifadesine yer verildi.
Gambiya Seçim Komisyonu, 1 Aralık'ta düzenlenen seçimlerde Barrow'un kazandığını açıklamıştı. Komisyon, oyların Jammeh'in ise yüzde 36'sını aldığını duyurmuştu.
Ülkede, oy kullanma ve oyların sayılması süresince olası karışıklık ve protestonun önüne geçilmesi amacıyla telefon ve internet hatları kesilmişti.
Jammeh, 1994 yılındaki askeri darbeyle Gambiya yönetimini devralmış ve 1996, 2001, 2006, 2011 yılında başkanlık seçimlerini kazanmıştı. Ülkede 2012 yılında başkanlık görev süresi kısıtlaması kaldırılmıştı.
BM'den Jammeh'e 'iktidarı devret' çağrısı
BM, Gambiya'da seçimleri kaybettikten sonra sonuçları tanımayacağını açıklayan mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh'e seçim sonuçlarına saygı göstermesi ve devlet başkanlığı koltuğunu seçimin galibi olan Birleşik Demokratik Partisi (UDP) başkanı Adama Barrow'a devretmesi çağrısında bulundu.
BM Güvenlik Konseyinden (BMGK) yapılan açıklamada, 1 Aralık 2016'da devlet başkanlığı seçimlerinin barışçıl ve şeffaf bir şekilde yapılması nedeniyle Gambiya halkına övgüde bulunuldu.
BMGK, açıklamada seçim sonuçlarını tanımadığını açıklayan Jammeh'i kınayarak, Jammeh'e Gambiya halkının tercihine saygı duyması ve iktidarı seçimin galibi Barrow'a koşulsuz ve gecikmeden devretmesi çağrısı yaptı.
Açıklamada geçiş sürecinin barışçıl bir şekilde gerçekleştirilmesi ve tüm taraflara şiddetten kaçınılması çağrısında da bulunuldu.
Gambiya'da Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in 1 Aralık'ta düzenlenen devlet başkanı seçimini sonuçlarını tanımadığı yönündeki sözleri başta oyların yüzde 45'ini alarak seçimin galibi olan Barrow'un ve uluslararası kamuoyunun tepkisine neden olmuştu.
Jammeh, 1994 yılındaki askeri darbeyle Gambiya yönetimini devralmış ve 1996, 2001, 2006, 2011 yılında başkanlık seçimlerini kazanmıştı. Ülkede 2012 yılında başkanlık görev süresi kısıtlaması kaldırılmıştı. (AA)