Akdeniz’de sondaj gerilimi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye arasında Akdeniz’de yaşanan sondaj gerilimi tırmanıyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye arasında Akdeniz’de yaşanan sondaj gerilimi, Türkiye’nin askeri maksatlar ile bölgede bulunan deniz kuvvetleri için daha önce yayınladığı ve 22 Şubat’ta bitecek navtex'in (seyir uyarısı) 10 Mart’a kadar uzatıldığını açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı.
Türkiye’nin yarın sona erecek olan navtexin bir yenisini yayınlayarak, 3. parsel civarındaki deniz trafiğini 10 Mart tarihine kadar yeniden bağlaması iki haftadır sondaja başlayamayan Rumları rahatsız etti.
Rum yönetimi Türkiye'yi İtalyan, Hollanda ve Fransız petrol şirketleri aracılığıyla yapmak istediği doğalgaz sondaj çalışmalarını engellemekle suçladı. Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile telefonda görüştüğü ve konuyu AB gündemine taşıyacağı öğrenildi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Rumlar kadar Kıbrıslı Türklerin de ada etrafındaki doğal kaynaklar üzerinde eşit haklara sahip olduğunu söyledi ve Rumları tek taraflı adımlar atmaması konusunda uyardı.
Rumlar İtalyan ENİ şirketi aracılığıyla KKTC’nin Gazimağusa kentine 5 mil mesafede doğal gaz sondajı yapmayı planlamış ancak Türkiye donanmasına bağlı savaş gemileri, navtex uyarınca Saipem 12000 adlı sondaj gemisinin bölgeye girmesine izin vermemişti.
Navtex nedir?
Navtex (Navigational Telex ) ifadesinin kısaltılmışıdır. Navtex cihazı uluslararası orta frekansta gemilere seyirde tehlike ve emniyet raporları ile hava raporu tahmin ve uyarılarını otomatik olarak yazılı veren haberleşme cihazıdır. Denizlerde askeri ya da sivil herhangi bir faaliyette bulunmak isteyenler önceden Navtex mesajları yayınlayarak deniz trafiğini uyarır. (İLKHA)