Bavyera seçimleri Alman siyasetini nasıl etkileyecek?
Almanya’nın Bavyera eyaletinde seçmenler 14 Ekim’de sandık başına gitti. Bu seçimlerin Alman siyaseti için önemi büyük. Peki bu sandık sonuçları AB’nin en güçlü ekonomisi Almanya’yı nasıl etkileyecek?
Hristiyan Sosyal Birliği (CSU), 1957 yılından bu yana Bavyera’da seçimi kaybetmiyor. 1945 yılında kurulan bu parti, bu eyalette, sadece 1954 yılında bir kez muhalefete düşmüş. CSU, 2008 yılında eyalet parlamentosunda mutlak çoğunluğu kaybetse de 2013 yılında düzenlenen son seçimde yüzde 47’nin üzerinde oy alma başarısı göstererek, 180 sandalyenin 101’ini ele geçirdi. Ancak bu parti, Bavyera bölgesinde oldukça kan kaybetti.
CSU, Başbakan Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) kardeş partisi. Bavyera, 70 bin kilometre kare ile büyüklük olarak Almanya’nın en büyük eyaleti, 13 milyonla nüfusu ile de Kuzey North Rhine-Westphalia’ın ardından ikinci en kalabalık eyalet.
Ayrıca, çok fazla göç aldığı için bu eyaletin nüfusu diğerlerine göre daha hızlı bir artış gösteriyor. Güçlü bir ekonomiye sahip bölge, düşük işsizlik ve yüksek yüksek vergi oranları ile ün salmış.
CSU'nun oylarının düşmesine en fazla gerekçe olarak 2015 yılındaki göçmen akımı gösteriliyor. Bununla beraber göçmen karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, bu bölgede oldukça güçlendi.
Bavyera Başbakanı Markus Soder, bu seçimlerde, eyalette iktidarını sürdürmesi için bir veya iki partiyle koalisyona gitmeye zorlanabilir.
CSU’nun Hür Demokrat Parti (FDP) ve diğer bağımsızların da katılacağı koalisyon en yakın ihtimal olarak görülüyor.
Oy kaybının nedeni CSU lideri Seehofer mi?
Bavyera’da CSU oylarının düşmesine en büyük neden olarak parti lideri ve Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer gösteriliyor.
Merkel ile göçmen krizi sırasında koalisyon hükümeti içinde yaşadığı tartışmalar, Seehofer’un popülaritesine oldukça darbe vurmuş durumda.
Seehofer’in koalisyondan ayrılıp ayrılmaması yolundaki tartışma, bu eyalette CSU seçmenini ikiye böldü.
Markus Soder önemli rol oynayabilir mi?
Bavyera Başbakanı Markus Soder’in, CSU’nun Bavyera’da aldığı 'vasat' sonucun sorumlusu olduğunu düşünenler de oldukça fazla. Soder, Seehofer’in Federal İçişleri Bakanlığı'na getirilmesinin ardından mart ayında eyalet lideri oldu.
Soder’in girişimiyle Bavyera Eyaleti'nde resmi binalara haç asılması yönünde çıkartılan karar tartışmalara neden olurken, din adamları bile haçın siyasi amaçlara malzeme edilebileceği gerekçesiyle buna karşı açıklamalar yaptı.
Yeşiller neden yükselişe geçti?
Sandık Yeşiller'in eyaletteki ikinci önemli siyasi güç olduğunu gösterdi. Ayrıca ana muhalefetteki Sosyal Demokratların da (SPD) önünde geliyorlar. Organik tarım üretimi ve çevre kirliliği Yeşillerin yine önceliği olurken, iktidara gelmeleri halinde bölgenin önemli gelir kaynağı otomobil ve havacılık sanayiinin zarar görmeyeceği konusunda da iş dünyasına sıcak mesajlar veriyor.
CSU ile Yeşillerin koalisyon seçeneği de yine masada duran olasılıklar arasında.
Münih’de neden gösteriler oluyor?
Öte yandan, yaz aylarında, hükümetin göç politikasına yönelik Münih’de gösteriler düzenlendi.
Bu ay ise, göçmenlerin kullanılarak yaratılan korku politikasına karşı 40 bin kişinin katılımıyla yine Münih gösterilere sahne oldu.
SPD’nin öncülük yaptığı organizasyonlarda, göç konusunun ön plana çıkartılıp, sosyal sorunların göz ardı edilmesi protesto edildi. (Euronews)