Metin Yüksel'in şehadetinin ardından 40 yıl geçti
Metin Yüksel, 17 Temmuz 1958 tarihinde Bitlis'te dünyaya geldi. İslam Âlimi Sadreddin Yüksel'in evladıdır.
ŞEHİT METİN YÜKSEL KİMDİR?
Metin Yüksel 17 Temmuz 1958 yılında, Bitlis’in Nurşin İlçesine bağlı Deştedari köyünde dünyaya gelmiştir. Babası zamanın ünlü alimlerinden Sadrettin Yüksel, annesi doğunun en tanınmış şeyhi, Şeyh Mahsun’un kızı’dır
İlköğrenimine Bitlis’te başlayan Metin Yüksel1965 yılında, ailece İstanbul’a yerleşmeleri sebebiyle ilköğrenimini, Hüsam Bey Mahallesi'ndeki Aksemseddin Ilkokulu'nda tamamlar. Daha sonra Sinan Ağa Mahallesi'ndeki Gelenbevi Ortaokulu'na kaydolur. Orta öğrenimine devam ettiği sırada da babasından Kur'an-ı Kerim ve temel İslâmı bilgilerle alakalı dersler alır. Yüksel, ortaokul 2. sınıfa geldiğinde ise ortaokula devam etmek istemez ve okulunu bırakır.
Ortaokulu bıraktıktan sonra o dönem İslâmi camiada aktif olan teşkilatların çalışmalarına katılmaya başlar. Bir dönem MTTB’nin (Milli Türk Talebe Birliği) yaptığı çalışmalara katılır. Bir süre sonra MTTB'deki çalışmalar Metin Yüksel 'i tatmin etmez. O yıllarda yeni kurulmaya başlanan Akıncılar Teşkilatı'nın şube açma iznini alır ve bazı arkadaşlarıyla birlikte Fatih Akıncılar Teşkilatı'nı kurarlar. Fatih Akıncılar Teşkilatı kısa bir zamanda Türkiye'nin en aktif Akıncılar teşkilatı haline gelir.
26 Ekim 1977 günü Darüşşafaka Lisesi'nin önünde Metin Yüksel ve 3 arkadaşı sol gruplardan 8 kişinin silahlı saldırısına uğrar. Metin Yüksel ikisi midesine, biri de dizine olmak üzere 3 kursun yarası alır. Hemen Vakıf Guraba Hastanesi’ne kaldırılıp tedavisi yapılır. Bu 3 kurşundan 2’si çıkarılır, bir tanesiyse şehit olana kadar vücudunda dolaşmaya devam eder. Metin Yüksel artık davası uğruna yaralanmış bir gençtir. Bu olay Metin Yüksel 'in çalışmalarının daha da artmasını sağlayan bir olay olur.
Metin Yüksel ve arkadaşları, Akıncıların büyümesinden rahatsız olan ülkücülerin, buradaki genç Akıncılar’ı rahatsız ettiklerini öğrenir. Ve 23 Şubat günü Cuma namazından önce Akıncılar, şimdiki Fetih Yurdu’na giderek abdestlerini alırlar ve ardından Cuma namazını kılmak için Fatih Camii’ne giderler. Namaz çıkışı Ali Bilir, Metin'in arkasından 3 kere kısa aralıklarla 'Metin dur!' diye bağırdı. Üçüncü bağırmasından sonra, iki eli de parkesinin cebinde olan Metin, sağ elini çıkarıp öne doğru uzatarak, 'Gelin konusalım' dedi. Metin sözünü bitirir bitirmez, Ali Bilir ve yanındaki arkadaşları silahlarını çekerek, ateş etmeye başladılar.
Metin Yüksel hayatını kaybetmişti. Metin Yüksel'in hayatını kaybettiği haberini alan on binlerce İstanbullu, Fatih Cami'inin avlusunu hınca hınç doldurdu. Vasiyeti gereği Metin Yüksel’in cenazesi yurdun diğer yerlerinden gelen Müslümanların katılımını sağlamak için birkaç gün bekletildi.
İmam Humeyni Posteri Çizen Metin Yüksel
İran’da İmam Humeyni’nin şanlı hareketi Şehit Metin ve arkadaşlarını da derinden etkilemişti. Şehit Metin İstanbul’un dört bir yanını “Yaşasın İran’daki İslami Savaş” afişleriyle donatıp Türkiyeli Müslümanlara İran’da İmam Humeyni’nin mücadelesini anlatıyordu. İranlı üniversiteli öğrenciler ile beraber İran’ın İstanbul konsolosluğundaki Şah’ın adamlarını da yine Metin Yüksel kovmuştu. Metin Yüksel’in yakın arkadaşı Mehmet Ali Tekin Metin’in bu yönünü şöyle anlatıyor: “O günlerde de ümmet kavramını fehmetmiş, İslam’ın evrenselliğini yakalamış nice Müslüman vardı ülkemiz insanları arasında. Ve fakat İmam Humeyni’nin uluslararası istikbara karşı yiğitçe, tavizsizce verdiği mücadelenin mesajını, yaşadığımız ülkede, bir tek Metin Yüksel kavrayabilmişti.”
Şehit Metin bu yönlerinin yanında başka bir alanda da kabiliyetliydi. Mitinglerin afişleri kendisi çiziyor, bayrakları kendisi boyuyor ve güzel karikatürler yapıyordu. Türkiye’de İmam Humeyni ve İslam Devrimi ile ilgili ilk çizimler de Şehit Metin Yüksel’e aittir.
Şehit Metin Yüksel'in çizdiği bir afiş