Dubai Emiri, iki kızını kaçırtmış
İngiltere Yüksek Mahkemesi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum’un iki kızını kaçırttığına ve eski eşi Prenses Haya’yı da tehdit ettiğine hükmetti.
Dokuz ay süren dava, El Maktum’un karıştığı ileri sürülen, 20 yıl öncesine kadar dayanan adam kaçırma, tehdit ve işkence iddialarının gün yüzüne çıkmasına yol açtı.
Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum’un eski eşi Prenses Haya (45), geçen nisan ayında iki çocuğuyla birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) İngiltere’ye kaçtı. El Maktum, çocuklarını geri alabilmek için yargıya başvururken Prenses Haya karşı dava açtı.
Ürdün Kralı’nın üvey kardeşi olan Prenses Haya, BAE’den ayrıldığından beri düzenli olarak tehdit edildiğini, 2019’un Mart ayında ise iki defa yatağının altında güvenlik emniyeti devre dışı bırakılmış bir şekilde silah bulduğunu söyledi. Haya, aynı zamanda kızının Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman bin Abdulaziz Al Suud ile zorla evlendirilmeye çalıştırıldığını da belirtti. Bin Salman’ın adı, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülmesine karışmıştı.
20 yıl sonra açığa çıkan gerçek
İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin kararına göre el Maktum, eski eşini helikopterle kaçırmaya çalıştı ve çocuklarını da kaçırmakla tehdit etti.
Dokuz ay süren dava, 70 yaşındaki şeyh hakkındaki bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Altı eşi ve 25 çocuğu olan el Maktum, başka evliliklerinden olan iki kızının kaçırılmasından ve zorla Dubai’ye getirilmesinden sorumlu tutuldu.
Bunlardan biri Prenses Şemsa. Şemsa, 2000 yılında, o zaman 19 yaşındayken, İngiltere’nin Cambridge kentinde güpegündüz, sokak ortasında kaybolmuştu. İngiltere’nin The Guardian gazetesi, 2001 yılında bunun bir kaçırılma olayı olduğunu yazmış ancak açılan soruşturma kısa süre sonra kapatılmıştı. Prenses Haya’nın açtığı dava, neredeyse 20 yıl önce meydana gelen bu olayın bir “insan kaçırma” eylemi olarak kayıtlara geçmesini sağladı.
El Maktum’un kaçırılmasından sorumlu olduğu diğer kızı ise Prenses Latife. Latife, 2018’de, 32 yaşındayken, Hint Okyanusu’ndaki bir yattan Hindistan komandoları tarafından kaçırılmış ve tıpkı Şemsa gibi isteği dışında Dubai’ye gönderilmişti.
Dava süreci boyunca ortaya çıkan tüm bilgileri saklamakla suçlanan ve ifade vermeyi reddeden Şeyh el Maktum, yazılı açıklamasında da suçlamaları kabul etmedi:
“Bu dava çocuklarımızla ilgili son derece kişisel ve özel konularla ilgilidir. Çocuklarım İngiltere’deki diğer aile davalarındaki çocukların korunduğu gibi medyanın dikkatinden korunmuyor. Medyanın mahremiyetimize saygı duymasını ve yaşamlarına girmemelerini istiyorum.”
İngiltere ve BAE, iki yakın müttefik ve ticaret ortağı. Bu kararın iki ülke ilişkilerini nasıl etkileyeceği merak konusu. (MS)