Zor günler geçiren havayolu şirketleri ne durumda?
Dünyanın dört bir yanını etkisi altına alan koronavirüs salgını, havayolu şirketlerini mali açıdan felce uğrattı.
Dünyanın dört bir yanını etkisi altına alan koronavirüs salgını, havayolu şirketlerini mali açıdan felce uğrattı. Uçuşların durma noktasına gelmesiyle mali açıdan zor günler geçiren hava yolu şirketlerindeki son durumu sizler için derledik.
Amerikan hava yol şirketleri devletten yardım bekliyor
ABD’de havayolu şirketleri, salı günü federal hükümetten kredi ve vergi kolaylığı talep etti.
Bu şirketler, iflas etmemek için 50 milyar dolara yakın devletten destek bekliyor. Havayolları, 11 Eylül terör saldırılarının ardından federal hükümetin yaptığı desteğinin yinelenmesini istiyor.
ABD Başkanı Donald Trump, bu çağrıyı karşılıksız bırakmadı ve sektörü destekleyecekleri vaadinde bulundu.
Bu yılı zararla kapatmalarına kesin gözüyle bakılan şirketler, uçuş sayılarının azaltırken, işken çıkarmalara ağırlık vermeye başladı.
Air France
Fransız Havayolu Şirketi (AFP), tarifeli seferlerin yüzde 70’nin düşürüleceğini açıkladı. Air France, krizin devam etmesi halinde bir süre sonra tarifeli seferlerin yüzde 90’na kadar kaldırılabileceğini bildirdi.
Şirket, uçuş sayısını düşürdükten sonra personelinin önemli bir kısmını 6 ay boyunca kısmi işsizlik statüsüne çıkaracağını duyurdu.
Fransa’da hükümet, bir süre önce salgın yüzünden kısmi işsizliğe çıkartılanların maaşlarını ödeme vaadinde bulunmuştu.
Air France’ın, 45 bine yakını çalışanı bulunuyor. Air France’ın ortağı KLM ise 33 bini bulan çalışanını içinden 2 binini işten çıkartacağını, geri kalan personelin ise çalışma sürelerinin düşürüleceğini açıkladı.
Alitalia devleştiriliyor
İtalyan Havayolu Şirketi Alitalia ise salgının yarattığı mali tahribat yüzünden tamamen devletleştirilecek.
Hükümet, bu şirketin kontrolünün artık tamamen Ekonomi Bakanlığına bağlı olacağını duyurdu.
Bu şirketin daha önce Lufthansa’ya satılması gündeme gelmiş ancak mevcut kriz yüzünden Alman şirketi bu niyetinden vazgeçmişti. Alitalia, uzun bir süredir zarar ediyor.
Lufthansa
Alman şirketi Lufthansa ise kriz yüzünden uzun mesafe uçuşlarının yüzde 90’nı askıya aldı.
Lufthansa, Avrupa’daki uçuşlarını düşürerek, sadece yüzde 20 kapasiteyle seferlerin düzenleneceğini duyurdu. Lufthansa’nın iştirakçisi olduğu Austrian Airlines, 19 Mart’tan 28 Mart’a kadar tüm seferlerini durdurdu.
Lufthansa’nın kargo uçak seferleri ise Çin’de dışında aksamadan gerçekleşecek.
British Airways, Ryanair, Easyjet
İngiltere merkezli düşük maliyetle havayolu şirketleri, Ryanair, Easyjet, seferlerini virüs salgını yüzünden düşürme kararı aldı.
British Airways, nisan ve mayıs ayı için tarifeli seferlerini yüzde 75 düşürecek.
Yılın ilk çeyreğinde yolcu sayısı yüzde 7,5 düşen British Airways, yatırımları düşürme ve personel alımını dondurma kararı aldı.
İngiliz şirketleri, kriz yüzünden borsada yüzde 20’ye varan değer düşüşleri yaşıyor.
THY'de iptal edilen seferler
Türk Hava Yolları (THY), 18 Mart'tan 17 Nisan'a kadar Avrupa’da 9 ülkeye yapacağı seferleri durdurma kararı aldı.
THY, havayolu şirketi, Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsveç, Norveç ve Danimarka çıkışlı seferlerini 18 Mart'tan 17 Nisan'a kadar durdurdu.
THY, daha önce Çin, İran, Irak, Güney Kore, Nahçıvan,Suudi Arabistan seferlerinde Dammam ve Riyad’a düzenlenen tüm seferler 1 Nisan’a kadar iptal edilmişti.
Moğolistan seferlerinde Ulan Bator‘a 11 Mart – 28 Mart 2020 tarihleri arasında düzenlenen tüm seferler iptal edilirken, İsrail seferlerinde Tel Aviv’e düzenlenen seferlerin bir kısmı 13 Mart itibariyle iptal edilerek 31 Mart 2020‘ye kadar günde 2 sefere düşürülmüştü.
Kosova varışlı seferler 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 31 Mart 2020’ye kadar, Ukrayna’ya düzenlenen tüm seferler 17 Mart 2020 tarihinden itibaren 3 Nisan 2020’ye kadar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti seferlerinin bir kısmı 15 Mayıs 2020 tarihine kadar, Kazakistan seferlerinde Almatı ve Nur-Sultan’a düzenlenen seferlerin bir kısmı iptal edilerek, 16 Mart – 31 Mart 2020 tarihleri arasında haftada 3’er sefere düşürüldü.
Rus havayolu sektöründe “iflas endişesi"
Rusya Federal Havacılık Ajansı (Rosaviatsiya) Başkanı Aleksandr Neradko, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle durdurulan uçuşların, bazı Rus hava yolu şirketlerinin iflasına yol açabileceğini söyledi.
Neredko, başkent Moskova’da Rosaviatsiya yetkilileri ile gerçekleştirdiği toplantıda, koronavirüs salgını nedeniyle Rus havacılık sektöründeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.
Koronavirüs salgını nedeniyle Rusya’daki hava yolu şirketlerinin gelirlerinde önemli kayıplar yaşandığına işaret eden Neredko, “Durdurulan uluslararası uçuşlar ve rubledeki değer kaybı yüzünden başta hava yolu şirketleri olmak üzere sektörde iflas riskleri ortaya çıkıyor.” dedi.
Sektördeki mali kayıplara dair çeşitli tahminlerin yapıldığını belirten Neredko, “Söz konusu tahminlerin teyit edilmesi gerekiyor ama kayıplar 100 milyar rubleyi (yaklaşık 1,35 milyar dolar) geçebilir.” diye konuştu.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün yaptığı açıklamada, virüs salgını nedeniyle kayıplar yaşayan hava yolu şirketlerine yönelik yardım yapılmasıyla ilgili çalışma yürütüldüğünü söylemişti.
Rusya, aralarında Çin, bazı Avrupa Birliği ülkeleri, İran ve Özbekistan’ın bulunduğu çok sayıda noktaya yapılan uçuşlara sınırlandırma getirmişti. (Euronews)