Kamplarda olası bir bulaş katliam gibi bir sonuca sürükleyebilir
Koronavirüs salgını azınlık konumunda olan dünya Müslümanları için büyük tehdit oluşturuyor. Mülteci kamplarında yaşayan Rohingya Müslümanları olası bir bulaş sonucunda felakete sürüklenebilir.
Koronavirüs, tüm ırkları, etnik kökenleri, kültürleri ve sosyoekonomik basamakları eşit derecede etkileyen bir problem olarak tüm dünyayı etkisi altına aldı.
Başlarda zengin, fakir, beyaz veya siyah, genç veya yaşlı olup olmadığınızı umursamıyor olsa da, yeni koronavirüsün düşük gelirli bölgelerde ve siyahi topluluklarda daha fazla etkin olduğu ortaya çıktı.
İnsidearabia.com'da yer alan haberde azınlık şeklinde yaşayan Müslüman toplulukların büyük bir bölümünün yaşadığı yerlerde halk sağlığı hizmetlerinden yararlanamaması ile insanlar arasında yaşanan eşitsizliğin daha da derinleştiğine dikkat çekiliyor.
Katliam gibi bir sonuç olabilir
Myanmar-Bangladeş sınırındaki Rohingya Müslüman mülteci kamplarında yaşanan trajedi, dünyanın başka yerlerinde zulüm gören diğer Müslüman toplulukları bekleyen kabusun göstergesi konumunda.
Bir milyondan fazla Rohingyalı, Cox Bazar'daki mülteci kamplarında yaşıyor. Bin metrekareye 100 bin Rohingyalı mülteci düşüyor. Bu da sosyal mesafeyi ve karantina önlemlerini neredeyse imkansız hale getiriyor. Koronavirüs bu kamplara ulaşırsa sonucun felaket olacağı açık.
Kutapalong mülteci kampında yaşayan Rohingyalı mülteci Satar İslam Nitob, "Acil desteğe ihtiyacımız var. Burada yüz maskeleri veya el dezenfektanları olmadığından çok endişeliyiz. Henüz kimse koronavirüse karşı test edilmedi. Ancak yapılıp sonuç pozitif çıkınca sonuç çok kötü olacak" dedi.
Koronavirüsün Kutapalong başta olak üzere benzeri kamplara ulaştığında sonucun ne kadar kötü olacağını tahmin etmek zor değil.
Myanmar’ın Gizli Soykırımı kitabının yazarı Azeem Ibrahim, "Virüs kamptan içeri girerse, neredeyse kampın tamamı enfekte olabilir. Virüsün bulaşmasını engelleyecek hiçbir şey yok. Ve olası bir bulaşta kampın yüzde 20'sinin ölme ihtimali yüksek. 200 bin kişiden bahsediyoruz. Myanmar ordusu tarafından öldürülenden daha büyük bir rakam" ifadelerini kullandı.
Benzer senaryolar, Müslüman veya çoğunlukla Müslüman nüfusun tutulduğu, gözaltına alındığı veya hapsedildiği herhangi bir yerde olabilir.
Yeterli sağlık hizmetlerine ve sosyal uzaklık lüksüne erişmenin mümkün olmadığı Gazze, Suriye, Assam (Hindistan), Sincan (Çin) gibi bölgelerde korku aynı. (Yeni Şafak)