Dünya aşı konusunda 'vahşi kapitalizm'le yüzleşti
Dünya, pandemi sürecinde bir kez daha kapitalist sistemin gerçekleriyle yüzleşti. Zengin ülkeler, salgına çare olması için üretilen aşıları, deyim yerindeyse kapıştı. Aşıların adil dağılımını engelleyen ülkeler bununla da yetinmedi. Aşıların üretimini sınırladılar.
Dünya koronavirüs salgınıyla mücadelede büyük sorunlarla karşı karşıya. Zengin ve yoksul ülkeler arasındaki uçurum, sağlık alanında da kendisini gösterdi.
Zengin ülkeler ihtiyaçlarından fazla aşı stoklarken, onlarca ülkeye tek bir doz aşı bile gitmedi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bu adil olmayan paylaşımın nedenini özel bir toplantıda 'ağzından kaçırdı'.
Muhafazakar parti milletvekilleriyle yaptığı özel bir toplantıda İngiliz başbakan, 'Aşıdaki başarımızın arkasında açgözlülük ve kapitalizm var' ifadelerini kullandı.
Ancak hemen sonra sözlerini geri aldı. Milletvekillerine ortak hafızanızdan bu sözleri silin dedi. Bu açıklama sonrası gözler İngiltere'nin stokladığı aşılara çevrildi. Ülkede şu ana kadar 28 milyondan fazla kişiye en az bir doz aşı yapıldı.
Bu, İngiltere'deki yetişkin nüfusun yarısından fazlasına denk. Ülke nüfusuysa 50 milyonun biraz üzerinde. Buna karşı İngiltere, 400 milyondan fazla aşı stokladı.
Hazırlanan bir raporsa, zengin ülkelerin, tüm vatandaşlarına uygulamak için 2 milyar doz aşıya ihtiyaç duymasına rağmen, şimdiye kadar 3 milyar doz aşıyı sokladığını ortaya koydu.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada şu ana kadar yaklaşık 500 milyon doz aşı uygulandı.
Ancak bunun yüzde 75'inden fazlası, gelir düzeyi yüksek 10 ülkede yapıldı.
2 buçuk milyarlık nüfusun yaşadığı yaklaşık 130 ülkeye tek bir doz aşı dahi gitmedi. Bu da dünyanın 'vahşi kapitalizm'le bir kez daha yüzleşmesi olarak yorumlandı.
Sorunun çözümü için, bazı gelişmekte olan ülkeler, kendi aşılarını üretebileceklerini ve bunun da yoksul ülkelerin aşıya ulaşımını kolaylaştıracağını söylüyor.
Hindistan ve Güney Afrika, aşı üretimini kısıtlayan patent yasalarının gevşetilmesi için Dünya Ticaret Örgütü'ne dilekçe verdi.
Ancak ilaç şirketleri ve daha zengin ülkelerin hükümetleri, bunun pandemiyle mücadeleye ve ileriye dönük aşı geliştirme çalışmalarına zarar vereceği gerekçesiyle bu hamleye karşı.
Katı patent yasalarının gevşetilmesi, bu adil olmayan düzenin çözümü için ihtiyaç duyulan adım.
Ancak özellikle aşı üreticisi olan 'Pfizer ve Astrazeneca' gibi ilaç şirketleri, bunun 'aşı araştırma yatırımlarını' durduracağı görüşünde.
Bu nedenle aşı üreticileri, patent yasalarının gevşetilmemesini istiyor. Eğer patent yasaları gevşetilmezse ve üretim ağı genişletilmezse, küresel salgınla mücadelede tam başarının elde edilmesiyse yıllar sürebilir. (Ajanslar)